On yıldır ülkenin kalkınma planları içinde olan ve konuşulan kâr etmeyen Şeker Fabrikalarından bazılarının özelleştirilmesi açıklamasının ardından başlatılan tartışma...
Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi ile ilgili gündeme gelen Nişasta Bazlı Şeker(NBŞ) tartışmaları toplumda "Neler oluyor?" sorusunu da beraberinde getirdi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait 14 şeker fabrikasının özelleştirme modeline açıklık getirerek, “Bütün tarafların ihtiyaçlarını karşılayacak, herkesin beklentilerine uygun özelleştirme modeli ürettik. Fabrikalar şeker üretimini aynen devam ettirecek. Çalışanları ve üreticileri koruyucu hükümler var” dedi.
“Hem çalışanların hem ür ...
Devamı
Tarihsel-sistemik dönüşümler ve Türk dış politikası / M. Akif Kayapınar
ODKA coğrafyasındaki statükoyu devam ettirmenin maliyeti hakim uluslararası sistem için her zamankinden daha büyüktür ve bu nedenle statükonun uzun vadede sürdürülebilir olması muhtemel değildir. Bu coğrafyada “yerli” aidiyetlere, kültürel birikimlere ve halk desteğine dayalı siyasetler önünde sonunda kendine bir yol bulacak ve iktidarını kuracaktır.
Devamı
Osmanlı'dan günümüze demiryolları
Osmanlı İmparatorluğu, peş peşe girilen savaşların getirdiği ekonomik zorluklara rağmen demiryolu projelerine önem verdi. Hatta Marmaray gibi projeler de ilk defa bu dönemde telaffuz edildi. Cumhuriyetin ilk yıllarında da devam eden demiryolu projeleri 1960’lı yıllarda tahtını karayoluna kaptırsa da 2000’li yıllardan itibaren tekrar kalkınma planlarına girdi.
Devamı
Türkiye’nin milli hava ve füze savunma sistemi arayışı / Nilsu Gören
Türkiye her ne kadar dünyanın en büyük ordularından birine sahip olsa da etkili bir füze savunma sistemi ve teknolojisine sahip değildir. Suriye’deki iç savaş ve bunun bölgedeki yansımalarından huzursuzluk duyan Türkiye, askeri tatbikatlarını arttırdı ve sınır boyunca yapılabilecek özel kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (CBRN) saldırılara karşı pasif savunmayı arttırmak üzere CBRN ekiplerini sınır bölgelerine gönderdi.
Devamı
Mor Manastır ve antik eserlerin hukuki durumu / Osman Şahin
Manastır görevlilerinin bu eserin bir nakışını dahi değiştirmeye ve bu eseri gayesi dışında kullanmaya yetkileri yoktur. Bu kültür varlığının denetleyicisi hükümetin ilgili kurumları olan Anıtlar Yüksek Kurulu, Müzeler Genel Müdürlüğü ve Vakıflar Genel Müdürlüğüdür.
Devamı
Türkiye'nin IMF'li dönemleri / Aynur Erdoğan
Yapısal uyum politikaları çerçevesinde IMF’den borç alan ülkeler küresel sermayeye, ulusötesi şirketlere açılırken devlet mülkiyetindeki kuruluşlar gerçek değerinin çok altında fiyatlara bu şirketlere satılmaktadır.
Devamı
Şangay 5'lisi ile Avrupa Birliği arasında
Başbakan Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e AB yerine ŞİÖ’ye katılabileceklerini söyledi. Yaklaşık elli yıldır siyasi ve ekonomik olmanın yanında sosyal bir hedef haline de gelen Avrupa Birliği üyeliği ve sürecinin tartışılmaya başlanması yeni soruları da beraberinde getirdi.
Devamı
YÖK Yasası'ndaki değişiklik ne getiriyor?
DUBAM yeni YÖK yasa taslağına dair soruşturma dosyası hazırladı. Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu, Yrd. Doç. Dr. Alim Arlı ve Dr. Yusuf Alpaydın'ın görüşlerini alarak YÖK yasa taslağını ve Türkiye'de yüksek öğrenimin temel meselelerini tartıştı.
Devamı
Erkek aklına eklemlenen feminizm
Modern düşünce, Halkı Leviathan olan devlete karşı, Tanrıyı insana karşı, aklı duyguya karşı, insanı doğaya karşı, bedeni ruha karşı, sözü yazıya karşı, erkeği kadına karşı, zengini fakire karşı, Batı’yı Doğu’ya karşı vb. konumlar.
Devamı