Dünya Bülteni/Haber Merkezi
Afganistan'daki Bagram cezaevinin dünyanın farklı köşelerinde "terör zanlısı" oldukları gerekçesiyle yakalanan kişiler için "Guantanamo benzeri" bir yapıya dönüştürüleceği iddia edildi.
İngiliz Times gazetesinin 'Amerika Birleşik Devletleri Afganistan topraklarında yeni bir Guantanamo kurmayı değerlendiriyor' başlığı ile duyurduğu habere göre, Afganistan'daki Bagram Hava Üssü'nde bulunan gözetim merkezinin genişletilerek, Guantanamo türü bir hapishaneye dönüştürülebilir.
Bagram'ın, Obama'nın seçim kampanyası döneminde, göreve geldiğinde kapatma sözü verdiği Küba'daki Guantanamo askeri cezaevi yerine düşünülen alternatiflerden biri olduğu kaydedildi.
Ancak gazete, Yemen ve Somali gibi ülkelerde tutuklanan El Kaide şüphelilerinin Kabil'in kuzeyindeki Bagram'a yollanmasının tartışmalı bir karar olacağını, cezaevinin "işkence ve kötü muamele ile anıldığını" belirtti.
Afganistan'daki Amerikan güçlerinin komutanı General Stanley McChyrstal'ın bu fikre karşı olduğu kaydedilirken, haberde sözlerine yer verilen bir Amerikan Savunma Bakanlığı yetkilisi 'Kimse önümüzdeki seçeneklerin hiçbirini özellikle beğenmiyor. Ancak Bagram bunların arasındaki en az kötü olanı' dedi.
Amerika içinde "özel bir hapishane kullanılması" alternatifinin, zanlıların ABD yargı sistemi içinde mahkemeye çıkmasına neden olacağı için kabul görmediği ifade edildi. Gazete, ABD'nin "en tehlikeli" olarak nitelediği zanlıların bile normal mahkeme sürecinde "haklarında delil olmadığı için" mahkum edilemeyeceklerine dikkat çekti.
Geçtiğimiz günlerde Kongre'de "Yemen'de tutuklanan zanlıların nereye gönderileceği" sorusuyla karşılaşan ABDli komutan Eric Olson, "bu soruya ancak kapalı bir oturumda cevap verebileceğini" söylemişti.
Öte yandan, ABD'nin yıl sonunda Afgan hükümetine devretmeye hazırlandığı Bagram'da kontrolünü sürdürebilmesi için "cezaevinin bir bölümünü" kullanmak için Karzai ile anlaşma yoluna gideceği de iddia edildi.









İsrail 700 kişilik köyü böyle yaktı-VİDEO
Pakistan'daki kazadan yeni görüntüler-VİDEO
Pakistan'daki uçaktan kurtulan yok-GÜNCELLENDİ 




























