Haber Analiz
Ankara  
-3 / 5 °C
Antalya  
7 / 13 °C
İstanbul  
2 / 4 °C
Ezan Vakitleri
Anket
Balyoz planı iddialarını inandırıcı buluyor musunuz?
Evet
Hayır
Kısmen
Video Haber
Foto Galeri
Video Galeri
Çok Okunanlar
Afganistan kararı gelecek Salı
ABD Başkanı Obama'nın Afganistan'da 30 ila 35 bin takviye asker yollanacağını açıklaması bekleniyor.
Perşembe, 26 Kasım 2009 10:18

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın Afganistan stratejisi konusunda uzun süredir beklenen duyurusunu önümüzdeki Salı günü yapacağı açıklandı.

Beyaz Saray'dan gelen açıklamada, Obama'nın salı günü West Point Askeri Akademisi'nde yapacağı konuşmada Afganistan'a kaç sayıda ek asker göndereceğini de açıklayacağı belirtildi.

Obama'nın konuşmasında önemli bir bölümü de Afganistan'dan çıkış stratejisinin oluşturacağı kaydedildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Amerika güçlerinin sekiz yıl içinde Afganistan'dan çıkmış olacağını belirtti.

Bu arada Taliban lideri Molla Muhammed Ömer, Kabil yönetimiyle barış görüşmeleri yapılması yönündeki fikrini yine reddetti.

30-35 bin asker

BBC'nin Washington Muhabiri Paul Adams, Obama'nın Salı günü yapacağı açıklamanın, iktidarda geçirdiği ilk yılın önemli anlarından biri olacağını söylüyor.

Obama'nın Afganistan'da 30 ila 35 bin takviye asker yollanacağını açıklaması bekleniyor.

Bu, 40 bin ek asker isteyen Afganistan'daki Amerikan güçlerinin komutanı Stanley McChyrstal'ın istediğinden az.

Barack Obama geçen Salı günü yaptığı açıklamada Afganistan'da "işi bitireceklerini" söylemişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Gibbs de, "Afganistan'daki çabalarımız dokuzuncu yılına girdi. Bir sekiz ya da dokuz yıl daha orada olmayacağız" dedi.

Çıkış stratejisi
Gibbs Obama'nın bu süreçte, sadece ülkede ne kadar Amerikan askeri olacağına değil, sonuçta bu askerlerin çekilmesi için nasıl bir strateji uygulanacağına da odaklandığını vurguladı.

Robert Gibbs, Afgan güvenlik güçlerini eğitmenin çıkış stratejisinin önemli bir parçası olduğunu söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin şu an Afganistan'da 68 bin askeri bulunuyor. NATO'daki müttefiklerinin de 42 bin askeri var.

NATO yetkililerinin gelecek ay Afganistan'a ek asker gönderme konusunu ele alması planlanıyor.

Bu arada Taliban tarafından kullanılan bir internet sitesine yollanan mesajda Taliban lideri Molla Muhammed Ömer, Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin müzakere çağrısını reddetti.

Ömer'e atfedilen açıklamada, "Afganistan halkı, işgalcilarin sevgili ülkemizdeki varlığını uzatan ve meşrulaştıran müzakereleri kabul etmeyecektir. Afganistan bizim evimizdir" denildi.

Karzai, usulsüzlük iddialarıyla gölgelenen bir seçim sürecinin ardından geçen hafta yemin ederek göreve başlamıştı.

Kaynak: BBC