Haber Analiz
Ankara  
10 / 24 °C
Antalya  
21 / 32 °C
İstanbul  
17 / 23 °C
Ezan Vakitleri
Anket
Referandumda oyunuzun rengi ne olacak?
EVET
HAYIR
KARARSIZ
BOYKOT
Video Haber
Foto Galeri
Video Galeri
Çok Okunanlar
Almanlar, para trafiği bilgilerinin verilmesine karşı
Almanlar, ABD ve AB üyesi bankaların para trafiği bilgilerinin verilmemesi için mücadele ediyorlar.
Perşembe, 26 Kasım 2009 14:11


Mucahid Yıldız / Almanya / Dünya Bülteni

Avrupa Birliği içişleri bakanları ve adalet bakanları tarafından görüşülerek kararlaştırılmak istenen, ABD'nin AB üyesi bankaların para trafiğini kontrol iznini Alman Hristiyan Demokratlar Birliği CSU milletvekilleri engellemek istiyorlar.

Lizbon sözleşmesi gereği 1 Aralık'tan itibaren AB parlamentosunun da görüşmesi gereken tasarı, aceleye getirilerek Kasım sonunda kanunlaştırılmak istendi. Avrupa Parlamentosu bu çalışmayı yoğun bir şekilde protesto etmişti.

Şimdi de Almanya'da koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti FDP'den sonra diğer koalisyon ortağı olan Bavyera'nın güçlü partisi Hristiyan Demokratlar Birliği CSU da ABD'ye verilmek istenen bu izne karşı çıkıyor.

CSU'nun Eyalet grup başkanı Hans-Peter Friedrich, ABD'ye bankalarla ilgili iznin aceleye getirilerek çıkarılmasını, parlamentoların katılım hakkına tecavüz ve hakaret olarak niteledi. Friedrich, 'Münchener Merkur' gazetesine yaptığı açıklamada, 'Temel haklar dairesinde hassas bir konu olan özel bilgilerin korunmasını içeren böyle bir tasarıda parlamentoların katılımından feragat edilemez. Bu yüzden tasarının Brüksel'de kararlaştırılması ertelenmelidir.' dedi.

CSU'lu Friedrich, Amerikalılara verilecek kontrol izninin kısıtlı şartlar altında olması gerektiğini, para trafiği ile ilgili bilgilerin yalnızca terörü finanse etme zannı olduğunda verilmesinin mümkün olabileceğini belirtti. Friedrich, ABD'nin zaten mevcut olan izni genişletmek suretiyle ekonomi ve ticaret casusluğu yönünde suistimal edilmesine fırsat verilmemesi gerektiğini ifade etti.

Almanya Özel Bilgilerin Korunması Dairesi başkanı Peter Schaar da ABD'ye verilmek istenen izni sert bir dille eleştirerek, insanların temel haklarına yoğun bir saldırı yapıldığını söyledi. 'Frankfurter Rundschau' gazetesine konuşan Schaar ABD ile bu antlaşmanın kesinlikle yapılmaması gerektiğini, eğer böyle bir antlaşma yapılırsa Alman Anayasa mahkemesine ya da Avrupa İnsan Hakları mahkemesine gidilmesi gerektiğini söyledi. Schaar, böyle bir izin tasarısının anayasa ile uyumlu olabileceğini inanmadığını da ekledi.