Afrika'daki insani kriz için BM'den uyarı
İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana, dünyanın gördüğü en şiddetli insani kriz için BM'den uyarı yapıldı

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
Birleşmiş Milletler (BM) Acil Yardım Koordinatörü Stephen O'Brien, 10 Mart'ta dünyanın yeni bir açlık kriziyle karşı karşıya olduğunu duyurdu. O'Brien yaptığı açıklamada, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana, dünyanın gördüğü en şiddetli insani kriz olduğunu Güvenlik Konseyi üyelerine duyurdu.
Güney Sudan için aciliyet çağrısını Şubat ayında yapan organizasyon Suriye, Yemen, Nijerya ve Somali'nin sırada beklediğini ve Temmuz ayına kadar gerekli fonların bulunamaması durumunda 20 milyon insanın açlıktan ölebileceğini duyurdu. Gereken dört milyara ulaşılamaması durumunda, Güney Sudan'da aylar öncesinden çalışmaya başlayan ölüm makinasının hızlanacağını kaydediyor. Tabii bu vahim bir tablo karşısında açıklamanın neden geciktirildiği ve son dakikaya kadar beklendiği sorulması gereken soruların başında geliyor. Güney Sudan için Şubat ayında duyrulan aciliyetin 100 bin ölümün ardından geldiği düşünüldüğünde insan anlamakta zorlanıyor !
Somali, Nijerya ve Güney Sudan'da savaş lordları en büyük payı alırken kalanlar kamplarda yaşayanlara dağıtılıyor. Bu sebepten savaş veya çatışma bölgelerinde ateşkeslerin sağlanabilmesi büyük önem taşıyor. Bu konuda Güvenlik Konseyi'ne sorumluluğu bir kat daha artıyor. Ancak daimi üyelerin doğrudan veya dolaylı olarak taraf oldukları meselelerde aranan denge uzun diplomatik müzakereler gerektirdiğinden zaman insani yardım kuruluşlarının aleyhine işliyor.
Yaşadığımız asırda açlığın hala bir silah olarak kullanılması ve yalnızca zengin devletlerin "cömert yardımlarıyla" aşılmaya çalışılması kabul edilemez ! Göç ve iklim gibi gıda ve açlıkta etkileri sebebiyle küresel mesele üst başlığında, oluşturulacak üst kurullarda, ele alınmalıdır. Aksi takdirde orta ve uzun vadede apokaliptik sahnelerin önüne geçmemiz mümkün görünmemektedir.
Konuyla ilgili Sinan Özdemir'in Haber Analizi için TIKLAYINIZ