Hafter'in cephaneliğinde BAE'den gelen ABD füzeleri bulundu
Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümetine bağlı güçler, Halife Hafter birliklerinin Trablus saldırısında ikmal noktası olarak kullandıkları Giryan kentini ele geçirdi

Libya hükümeti askerleri, bu hafta Trablus'un güneyindeki dağlarda ele geçirilen bir isyan üssünde genellikle sadece Amerikan müttefikleri için satılan güçlü Amerikan füzelerinin başlıklarını buldu.
Her biri 170 bin dolardan fazlaya mal olan dört adet Javelin tanksavar füzesi, Libya'yı ele geçirmek için savaşan General Halife Hafter'in cephaneliğinde buundu.
Füzelerin nakliye konteynırlarındaki işaretler, orjinal olarak 2008'de önemli bir Amerikan ortağı olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)'ne satıldığını gösteriyor.
BAE silahları General Hafter'e devrettiyse, ABD'nin, Birleşmiş Milletler'in silah ambargosu satış anlaşmasını ihlal etmiş olduğu anlamına geliyor.
Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı yetkilileri 28 Haziran Cuma günü yaptığı açıklamada, silahların Libya savaş alanında nasıl bulunduğuna dair soruşturma açıldığını açıkladı.
Bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "ABD menşeli savunma silahlarının kötüye kullanılması iddialarını çok ciddiye alıyoruz" dedi. “Bu raporların farkındayız ve ek bilgi istiyoruz. ABD menşeli savunma ekipmanlarının tüm alıcılarının son kullanım yükümlülüklerine uymalarını bekliyoruz. ” dedi.
Yetkili, ABD’nin Birleşmiş Milletler’in Libya krizine barışçıl bir çözüm getirme çabalarını desteklediğini de sözlerine ekledi.
Savunma Bakanlığı sözcüsü konuyla ilgili daha fazla yorum yapmaktan kaçındı.
Birleşik Arap Emirlikleri'nin Washington Büyükelçisi Yousef El-Otaiba, füzelerin kanıtı hakkındaki soruları cevaplamayı reddetti.
Füzeler, Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümetine bağlı güçlerin 26 Haziran Çarşamba günü Halife Hafter birliklerinin Trablus saldırısında ikmal noktası olarak kullandıkları Trablus'un 40 mil güneyinde bulunan Giryan kentini ele geçirdiği gün bulundu.
Giryan'ı ele geçirdikten sonra hükümet yanlısı askerler Çin yapımı saldırı uçaklarını ve terkedilmiş bir binanın altında dört Amerikan yapımı Javelin füzesi yığını ortaya çıkardılar. Orduda “ateş et ve unut” silahları olarak bilinen Javelins, kızılötesi teknolojisiyle yönlendiriliyor ve şu anda sahadaki tüm ana savaş tanklarını imha edebiliyor.
Füze kasalarındaki işaretler ortak üreticilerini, silah devleri Raytheon ve Lockheed Martin'i ve 2008'de Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman tarafından yerleştirilen Javelin füzelerine yönelik 115 milyon dolarlık bir siparişe karşılık gelen bir sözleşme numarasını tanımladı.
Emirati savaş uçakları, 2017 yılında Hafter’in Bingazi’nin kontrolünü kazanmasına yardımcı olan hava saldırıları düzenledi.
Silah ticareti hakkında bilgili bir üst düzey yetkili, "General Hafter, 4 Nisan’da Trablus’a saldırılarına başladığında, uluslararası muhalefet karşısında, Emiratis onu desteklemeye devam etti. Rus yapımı bir yüzey füze sistemi, Çin yapımı Wing Loong savaş uçağı ve Emirati uçağı sağladılar," dedi.
Yetkili, Ürdün'ün Nashshab olarak bilinen, Ürdün yapımı bir anti-tank sistemini Hafter'e gönderdiğini belirtti.
Birleşik Arap Emirlikleri'nin bölgesel rakibi olan Türkiye, savaşın diğer tarafına müdahale ederek, Birleşmiş Milletler’in Trablus’ta desteklediği hükümete yardım etmek için savaş uçağı ve zırhlı araçlar gönderdi.
Amerika Birleşik Devletleri, kurulmasına yardım ettiği Trablus hükümetini destekliyor. Bununla birlikte, ABD Başkanı donald Trump, Nisan ayında telefonla konuştuktan sonra, General Hafter ve askeri hareketlerinin “terörle mücadelede önemli rolünü” vurguladı.
Diğer Amerikalı yetkililer daha sonra Amerikan Birleşmiş Milletler önderliğindeki siyasi sürece verilen desteği vurgulayarak bu pozisyona geri döndüler.
Libya’ya yapılan tüm silah satışlarına Birleşmiş Milletler ambargosu yağdırılırken, Libya'da aktif olan yabancı ülkeler Amerikan askeri teknolojisi kullanmaktan kaçındılar.
Libya ihtilafı konusunda uzmanlaşmış bir İsrail güvenlik analisti olan Oded Berkowitz, “BAE, Libya tiyatrosuna yıllardır gelişmiş silahlar sağlıyor” dedi. “Ama şimdi ona her şeyi atıyor gibi görünüyorlar. Ve Javelins gibi bu silahların bazıları gerçek oyun değiştiriciler. ”
BAE daha önce Libya’da Amerikan silahları kullanmıştı. 2014 yılında, ABD yetkilileri, BAE savaş uçaklarının Batı Libya’daki Amerikan mühimmat depolarını bombaladıkları zaman, ABD’nin Libya Büyükelçisi Deborah Jones’u devreye sokmuştu. Obama yönetiminden gelen BAE eylemlerinin eleştirilmesi Prens Muhammed'i kızdırmıştı, jones, Abu Dabi'ye Prens ile buluşmak için gönderilmişti.
Ancak Cumhurbaşkanı Trump, Basra Körfezi'ndeki Emirati ve Suudi müttefikleri ile daha yakın bir ilişki kurdu; bu, Libya'daki BAE hareketlerini engelleyip engellemeyeceği konusunu merakta bırakmıştı.
Kaynak: New York Times, www.dunyabulteni.net