Tunus karıştı, siyasi kriz kapıda
Tunus'ta muhalif liderin öldürülmesi sonrası ülkede yeni bir isyan dalgası başladı. Muhaliflerin Nahda'yı hedef aldıkları belirtiliyor.

Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Tunus'ta Demokrat Yurtseverler Partisi Genel Sekreteri Şükrü Belıyd'in motosikletli olduğu söylenilen iki kişi tarafından öldürülmesi sonrası ülkede büyük çaplı gösteriler yapıldı. Safakes, Sidi Bu Zeyd ve başkent Tunus sokaklarında göstericiler katilin bulunmasını talep etti.
Dört siyasi partinin meclisten çekilme kararı almaalrı yeni bir siyasi krizin habercisi olarak yorumlanıyor.
İlk olarak 2 bin kişilik protestocu grup İçişleri Bakanlığı'nın önünde toplandı. Hükümet karşıtı sloganlar atan grup, "Hükümet nerde?", "Utan, utan Şükrü öldü", "Hükümet istifa" diye bağırdı. Güvenlik güçleri alanı kordon altına aldı.
Safakes vilayetinin merkezi konumunda bulunan Safakes şehrinde de yaklaşık 3 bin protestocunun toplandığı belirtildi.
Tunus'taki 2011 devrimine yol açan eylemlerin patlak verdiği Sidi Bu Zeyd'de polisle göstericiler arasında da çatışma çıktı.
Kentte yaklaşık 4 bin kişinin sokaklara dökülerek polisle çatıştığı aktarıldı. Göstericilerin, yollarda lastik yaktıkları ve polise taşlarla saldırdıkları ifade edildi.
Polis göstericilere göz yaşartıcı bomba ile müdahale etti.
Gösteriler sırasında, iktidardaki Nahda Partisi'nin ofisinin de saldırıya maruz kaldığı bildirildi.
NAHDA İDDİALARI REDDETTİ
Tunus'ta ülke yönetimini elinde bulunduran En-Nahda Partisi ise saldırıda herhangi bir rolü olduğuyla ilgili iddiaları reddetti.
Gannuşi yaptığı açıklamada, "En-Nahda Beliyd'in öldürülmesi noktasında tamamıyla masumdur" diye konuştu.
MUHALEFET ÜYELİĞİNİ ASKIYA ALDI
Tunus'un 12 partili Halk Cephesi, Kurucu Meclis üyeliğini askıya aldığını açıkladı.
Halk Cephesi sözcüsü Hamma Hammami, muhalefetin Şükri Belıyd'in katline karşı genel grev başlatma çağrısı yaptığını söyledi.
Analistler, Tunus'ta 1950'lerden bu yana tanık olunan ilk siyasi suikastle ilgili farklı değerlendirmelerde bulunuyor. Bazı uzmanlar, saldırının arkasında devrim sonrası oluşan üçlü koalisyon hükümetinden rahatsız olan iç ve dış güçlerin bulunabileceği değerlendirmesinde bulundu.
İdeolojik yönelimi bakımından Marksist-Leninist temelli bir hareket olarak nitelendirilen Demokrat Yurtseverler Hareketi 1970'lerin ortalarında kuruldu. Devrimden sonra hareket, ''Demokrat Yurtseverler Partisi'' olarak resmileştirildi. Parti, Halk Cephesi adlı sol muhalefet koalisyonunu oluşturan 12 partiden biri.