CIA'nın Bingazi 'oyun'u

CIA'nın Bingazi'deki ABD Konsolosluğu'na saldırıyla ilgili kamuoyuna açıklanan istihbarat bilgilerinde değişiklik yapıldığını itiraf etmesinin ardından, konuyla ilgili belirsizlik sürüyor

Amerika 30.11.2012, 17:19 30.11.2012, 17:48
CIA'nın Bingazi 'oyun'u

Dünya Bülteni / Haber Merkezi

ABD'nin Libya'daki Bingazi Konsolosluğu'na düzenlenen saldırıyla ilgili olarak kapalı kapılar ardında ifade veren CIA yetkililerine, ABD'nin BM büyükelçisi Susan Rice'ın açıkladığı saldırıyla ilgili istihbarat bilgilerini değiştirip değiştirmediklerinin sorulduğu, sorgulanan yetkililerin bu soruya hayır cevabını verdiği bildirildi.

CIA yetkililerinden sonra ifade veren CIA'nın eski başkanı David Petraeus'un da aynı cevabı verdiği belirtiliyor. CIA, parlamentoya, istihbarat bilgilerindeki üslubun El Kaide'ye referansı silmek için değiştirildiğini açıklamıştı. CIA'nın ilk kez bu şekilde davrandığı belirtiliyor.

CIA ise bunun kamuoyunu yanlış yönlendirme ya da aldatmaca değil karmaşık ve iyi koordine edilmemiş bir sürecin sonucu olduğunu söyleyerek kendini savunuyor. Öte yandan, El Kaide'ye referansın olmadığı son istihbarat bilgilerinin David Petraeus tarafından imzalandığı açıklandı.

CIA'nın Bingazi'deki saldırıyla ilgili istihbarat bilgilerini değişiklik yaparak açıklamasının ABD Dışişleri Bakanlığı için Hillary Clinton'ın yerine adı geçen Susan Rice'ın terfi etmesini engelleyebileceği belirtiliyor. Diğer yandan, Susan Rice, konsolosluk saldırısının olduğu yerde herhangi bir protesto gösterisi yapılmadığını kabul etti.

CIA tarafından kamuoyuna verilen saldırıyla ilgili bilgilerde tahrifat yapılmasının, ABD seçimleri öncesi Barack Obama'nın seçim kampanyasına zarar vermemek için olduğu iddia ediliyor.

Diğer yandan, saldırıyla ilgili istihbarat bilgilerindeki değişikliği kimin yaptığı bugüne kadar ortaya çıkarılamadı.

Eski CIA Başkanı David Petraeus, daha önce, Bingazi'deki Amerikan konsolosluğuna düzenlenen saldırıyla ilgili gizli istihbaratın, olayın ''terör'' saldırısı olduğunu gösterdiğini, ancak yönetimin, saldırının arkasında olduğundan şühelenilen terör örgütlerini ''uyandırmamak'' için bu örgütlerin olası rollerine değinmediğini söylemişti.

Obama yönetimi ise Bingazi'deki olayın hemen sonrasındaki ilk açıklamalarında, saldırıyı ABD'de çekilen İslam karşıtı filme yönelik protestoların ürünü olarak nitelemiş, ancak daha sonra bunun planlı bir saldırı olduğu ortaya çıkmıştı.

Obama yönetimi ile Cumhuriyetçiler arasında hararetli siyasi tartışmaya dönüşen konu hakkında, Cumhuriyetçiler, yönetimi, saldırının nedeniyle ilgili kamuoyunu yanlış yönlendirmekle, seçim öncesinde bazı gizli bilgileri kasıtlı olarak gizli tutmakla suçluyor. Yönetim ise, ilk açıklamalarının, o dönemde kendilerine ulaştırılan istihbarat bilgilerini yansıttığını savunuyor.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?