Kuzey Dakotalı Kızılderililere Los Angeles'tan destek

Kuzey Dakota'da Kızılderililerin yaşam alanlarına inşa edilmek istenen boru hattı projesi Los Angeles'ta protesto edildi

Amerika 16.11.2016, 09:55 16.11.2016, 09:55
Kuzey Dakotalı Kızılderililere Los Angeles'tan destek

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

ABD'nin Kuzey Dakota eyaletinde inşa edilmesi planlanan boru hattına tepki amacıyla eylem yapan yüzlerce ABD yerlisi ve çevre aktivisti, Amerikan Ordusu Mühendislik Birimi (USACE) Los Angeles binası önünde protesto gösterisi yaptı.

Petrol boru hattının bölgedeki temiz su kaynaklarının yanı sıra koruma altındaki Amerikan yerlilerinin (Kızılderililerin) yaşam alanlarına zarar vereceği gerekçesiyle projeye karşı çıkılıyor. Dört eyaletten geçecek boru hattı için ülke çapında protestolar yapılıyor.

Boru hattı Kuzey Dakota, Güney Dakota, Lowa ve Illinois'in içinden geçiyor. Proje ile Kuzey Dakota ile Illinois eyaletlerinin boru hatları birbirine bağlanmış olacak. Kuzey Dakota’da üretilen günlük petrol böylece güney eyaletlere iletilecek ve orada var olan boru hatları ile ihracat yapılan Meksika Körfezi’ne taşınabilecek. Boru hattı günde yaklaşık 500 bin varil petrol taşıyacak. Boru hattı başta Standing Rocks olmak üzere yerli halklara ait birçok toprak üzerinden ve kutsal kabul ettikleri sulardan ve mezarlıklardan geçiyor. 

Nisan ayından bu yana yapılan protestolar dün polis tarafından biber gazı ve zırhlı araçlarla müdahalesi ile gerginlik yükseldi. Kitlesel gözaltıların başlaması bölgede gerginliğin daha da artacağı endişesini doğurdu.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?