Obama Malezya ziyaretini tamamladı
ABD Başkanı Obama, Uzakdoğu turunun üçüncü ayağı olan Malezya'daki resmi ziyaretini tamamlayarak Filipinler'e geçti. Obama Malezya ziyaretinde Myanmar'da zulüm gören Müslümanlara da değindi

Dünya Bülteni/Haber Merkezi
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama üç günlük Malezya ziyaretini bugün tamamladı. Obama'nın ziyareti ile, iki ülke ilişkilerinde yeni bir döneme girildiği mesajı verildi. Adına "Kapsamlı işbirliği" denilen ilişkiler bütününde güvenlik, ekonomi, eğitim, bilim ve teknoloji alanları öne çıkıyor.
Bu alanlarda genel itibariyle zaten var olan ilişkilerin giderek artırılması öngörülüyor. Kapsamlı işbirliğinin önemli bir bölümünü güvenlik oluşturuyor. Obama, "Güvenlik İşbirliğinin" artırılacağını söyledi. Güvenlik işbirliğinin bilgi ve enformasyon akışını kapsadığı belirtiliyor. Beklendiği üzere Trans-Pasifik İşbirliği Anlaşması'nda (TPPA) ilerleme kaydedilmesi konusunda iyi niyet paylaşımı oldu. Malezya Başbakanı Necib bin Rezak, TPPA'nın avantajlarının, dezavantajlarını geçmesi halinde imzaya açılabileceğini belirtiyordu.
Necib bin Rezak'ın bu tutumunda, ülkedeki akademi ve sivil toplum çevrelerinden TPPA'ya tepki gelmesinin etkisinin olduğu belirtiliyor. Malezya'nın 2020 vizyonu çerçevesinde ihtiyaç duyduğu "müteşebbis" kitleyi oluşturmada önemli bir araç rolü oynayacağı belirtilen Malezya Küresel Yenilik Merkezi (MaGIC) Obama'nın katılımıyla açıldı.
İki lider, Siberjaya'da genç müteşebbisleri bir araya getiren sergiyi gezdi. ABD Başkanı Obama, Malezya'nın 2020 vizyonu çerçevesinde gelişmiş ülke statüsüne ulaşmasına ABD'nin de katkıda bulunacağını ifade etti.
OBAMA SİVİL TOPLUM TEMSİLCİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ
Resmi görüşmelerin dışında Obama, Malezya'da Serbest ve Adil Seçim Koalisyonu; (BERSİH) üyeleri ile de yaklaşık bir saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. Obama'nın kaldığı, şehir merkezindeki otelde gerçekleştirilen görüşmede, BERSİH Başkanı Maria Chin, 5 Mayıs 2013 tarihinde yapılan 13. Genel Seçimlerde yapıldığı iddia edilen usulsüzlüklerin yanı sıra, insan hakları, kanunların uygulanmasındaki ihlaller, dini gruplar ve ırklar arasın kutuplaşma, muhalefet lideri Enver İbrahim'in hükümet çevrelerince desteklenen yargılama süreci, medya üzerindeki hükümet baskısı gibi ülkenin iç meselelerini Obama'ya aktardı.
Toplantıya İslami Rönesans adlı sivil toplum örgütünün başkanı Dr. Ahmed Faruk Musa, Malezya İnsan Hakları Komisyonu (SUHAKAM) Başkanı Haşimi Agam, Malezya Kiliseler Birliği Genel Sekreteri Rahip Hermen Shastri, "Sisters in İslam"dan Ratna Osman, ülkenin önde gelen avukatlarından ve BERSİH'in kurucularından Malezya İnsan Hakları Toplumu (HAKAM) temsilcisi Ambiga Sreenevasan da katıldı.
Obama, beş yıl hapse mahkum olan ve temyize başvuran muhalefet lideri Enver İbrahim'le görüşmemesinin ülkedeki haklar konusuna kayıtsız kaldığı anlamına gelmediğini söyledi. Obama'nın güvenlik danışmanı Susan Rice'ın Enver İbrahim'le bir görüşme gerçekleştirdiği ifade ediliyor.
KAYIP UÇAK KONUSUNDA MALEZYA'NIN YANINDAYIZ
Obama, gündemdeki kayıp uçak konusunda da, ABD'nin ilk günden itibaren Malezya'nın yanında yer aldığını ve uçağın bulunması konusunda işbirliğine devam edileceğini söyledi.
Obama kapsamlı işbirliği bağlamında Obama, Malezya'nın bölgesinde istikrarı temsil eden bir ülke olmasına dikkat çekerek iki ülke işbirliğinin özellikle deniz yollarının güvenliği ve bölgesdel istikrarın sağlanması konusundaki önemine vurgu yaptı.
İkili görüşmeler ve basın konferansında muhalefet lideri Enver İbrahim'in mahkumiyetinden Malezya Havayollarının kayıp uçağına ve eğitim işbirliğine, Güney Çin Denizi'nden Trans-Pasifik işbirliği anlaşmasına, sivil haklardan kitle imha silahlarının ülke ve denizaşırı taşınmasına kadar çok çeşitli konular gündeme geldi.
Malezya tarafının, ABD'ye girişlerde Malezya vatandalarına vize uygulamasının kaldırılması talebi ise prensipte kaldı. Obama, konunun ilgili krumlarca değerlendirileceğine vurgu yaptı ve Malezya'nın VWP olarak bilinen göçmen kriterlerine uyması gerektiğini belirtti.
Gazetecilerin muhalefet liderleriyle neden görüşmediğini sorması üzerine Obama, dünyanın değişik yerlerinde de bazı muhalefet liderleriyle görüşmediğini söyledi.
Obama üç günlük ziyaretini tamamladıktan sonra bugün yerel saatle 10:20'de Filipinler'in başkenti Manila'ya gitmek üzere Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dan ayrıldı. Obama ülkeden ayrılmadan önce son programını bu sabah gerçekleştirdi. Bu sabah gerçekleşen programda Obama, Malezya ve ABD'nin biyoteknoloji ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin 2 milyar doları bulan çeşitli anlaşmalarının imza törenlerine katıldı.
OBAMA: MYANMAR'DA MÜSLÜMANLARIN HAKLARI KORUNMUYOR
Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'daki bir üniversitede yaklaşık 700 öğrenci ve sivil toplum temsilcisine seslenen Obama, "Geleceğin liderleri olarak insanları birbirinden uzaklaştırmak yerine birbirlerine yakınlaştıran siyasetlerin tarafını tutmalısınız" dedi.
Yaklaşık 50 yıllık askeri cunta yönetiminin ardından önemli bir değişim süreci geçiren Myanmar'a değinen Obama, "Demokratikleşen Myanmar'da hukukun üstünlüğü ve demokrasi yerine dini ve etnik kimlikler üzerine siyaset yapan gruplar ortaya çıkabilir ve tehlike yaratabilir" uyarısında bulundu.
Nüfusun büyük bir kısmının Budist olduğu Myanmar'daki Müslüman azınlığın haklarının korunmadığına dikkati çeken Obama, "Benzeri sorunlar, her yerde yaşanıyor. Malezya'da da gayrimüslimler, düşmanlıkla karşılaşıyor. Gayrimüslimler, Müslümanlar ile aynı haklara sahip olmadığı sürece Malezya, başarılı olamayacak" dedi.
OBAMA FİLİPİNLER'E GEÇTİ
ABD Başkanı Obama, Malezya'daki temaslarının ardından Filipinler'in başkenti Manila'ya geçti.
Obama, Japonya, Güney Kore ve Malezya'yı da kapsayan Asya turunun son ayağı olan Filipinler'de Devlet Başkanı Benigno Aquino ile bir araya gelecek.
İki gün sürecek ziyaret sırasında Obama'nın, iki ülke arasında imzalanan ve ABD'nin Filipinler'deki askeri varlığını artıran işbirliği anlaşmasının önemini vurgulaması bekleniyor.
On yıllık bir süreyi kapsayan anlaşma, bu sabah Filipinler Savunma Bakanı Voltaire Gazmin ile ABD'nin Manila Büyükelçisi Philip Goldberg tarafından imzalandı.
Obama'nın ziyareti nedeniyle Manila'da güvenlik önlemleri artırıldı.
Geçen hafta Obama'nın ziyaretini ve yeni güvenlik anlaşmasını protesto eden bir grup, Manila'daki ABD Büyükelçiliği önünde gösteri düzenlemiş ve polisle çatışmaya girmişti.