12 Mart darbesi gerçekleşti
12 Mart 1971'de Ordu ültimatom verdi, İstiklal Marşı kabul edildi...

Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Ordu ültimatom verdi “Hükümet çekilsin”(12 Mart 1971)
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Memduh Tağmaç, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Güler, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Muhsin Batur, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Celal Eyiceoğlu, Cumhurbaşkanlığına, Cumhuiriyet Senatosu ve Millet Meclisi Başkanlıklarına ortak imza ile muhtıra verdiler. Muhtırada Başbakan Süleyman Demirel liderliğindeki hükümetin tutum, görüş ve icraatlarının askeriye tarafından hoş karşılanmadığı derhal çekilmesi gerektiği belirtildi.
İstiklal Marşı kabul edildi (12 Mart 1921)
Meclis tarafından düzenlenen yarışmada, Mehmet Akif Ersoy'un “Kahraman ordumuza" ithaf ettiği şiir, oy birliği ile İstiklal Marşı olarak kabul edildi. Meclis , yeni kurulan Türk Devleti için bir İstiklal Marşı hazırlatmak istemiş, 1920 yılı sonlarında bu amaçla bir şiir yarışması düzenlemişti. Katılımcılara 6 ay süre verilirken, İstiklal Marşı yarışmasına bu süre içerisinde tam 724 şiir gönderilir. Maarif Vekaleti, bu şiirleri değerlendirmek için bir komisyon kurmuş ve yarışmaya katılan 724 şiir tek tek okunmuş içlerinden 6 şiir elemeyi geçip Meclis Matbaası tarafından bastırılıp, milletvekillerine dağıtılmıştı. Ayrıca kazanan şiir için 500 lira ödülü verilmesi kararlaştırılmıştı. Maarif Vekili olan Hamdullah Suphi , Ankara'da yaşayan ve aynı zamanda milletvekili olan ünlü şairimiz Mehmet Akif'den de bir şiir istemiş ve bunun üzerine Mehmet Akif Bey "Ben mebusum, müsabakaya katılmam. Ancak bir şiir yazıp size veririm" demişti. Mehmet Akif, "Kahraman ordumuza" ithaf ettiği şiiri bittiğinde, Maarif Vekaleti' ne teslim etmişti. Müsabaka sonuçlanmış, Mehmet Akif Bey' in şiiri Meclis kürsüsünden Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey tarafından büyük bir coşkuyla okunmuştu. 12 Mart 1921'de büyük tezahürat ve alkışlar arasında ve oy birliği ile İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir.
Erzurum'un Rus işgalinden kurtulması (12 Mart 1918)
Erzurum, 16 Şubat 1916'da Ruslar tarafından işgal edilmişti. 1917 yılında ise Rusya’da çarlık rejimi yıkılmış Bolşevikler ülkede duruma el koymuşlardı. Rusya’da bu yönetim değişikliği üzerine Ruslar işgal ettikleri Doğu Anadolu Bölgesini boşaltarak ülkelerine dönmeye başlamışlardı. Ancak Ermeniler süratle silahlanarak Erzurum ve çevresinde soykırıma giriştiler. Erzurum Rus II. Topçu Kale Komutanı olan Twerdo Khlebov, Ermenilerin bu kanlı hareketlerine sadece seyirci kaldı. 12 Mart günü Erzurum'a giren Türk birlikleri şehir içinde 2127 şehit defnetmişler, ayrıca Kars kapıda da 250 ceset bulmuşlardır.
Amerikan yardımları (12 Mart 1947)
Sovyetler Birliği'nin baskısı altında bulunan Türkiye ve Yunanistan'a ABD Başkanı Harry Truman, Amerikan Kongresi'nden toplam 400 milyon dolarlık bir yardımda bulunulması için yetki istedi. Kongre, Truman'ın bu talebini kabul etti ve Yunanistan ve Türkiye'ye yardım Kanunu'nu yürürlüğe koydu. Öngörülen 400 milyon dolar yardımın100 milyon doları Türkiye'ye 300 milyon doları ise Yunanistan'a ayrıldı. Bu yardımların göze çarpan en büyük özelliği, yardımların yerinde ve amacına uygun kullanılıp kullanılmadığının ABD tarafından gönderilen yetkililerce denetlenmesi ve Türkiye'nin verilen yardım üzerindeki tasarrufunun Amerikan hükümetinin onayını almadan gerçekleşmeyecek olmasıydı.
Türkiye Körfez Ülkeleri'ne su ihraç etmeye başladı (12 Mart 1983)
Osmanlılar zamanında Hamidiye suyu ihracından bu yana ilk defa olarak su ihraç etmeye başlandı. İzmir'den Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Suudi Arabistan'a su ihracı başladı.
Boğaz'a asma köprü kurulması konusu (12 Mart 1961)
Dönemin Bayındırlık Bakanı Mukbil Gökdoğan, İstanbul Boğazı'nda yapılacak asma köprünün şimdilik uygulamaya konamayacağını bildirdi. Bakan Gökdoğan, "İktisadi durumumuz düzeldiği zaman asma köprü meselesini ele alabiliriz. Şimdilik asma köprüden önce yapılacak birçok işimiz var. Kanaatimce asma köprü işi on yıldan önce ele alınamaz" dedi.
İstiklal Savaşı gazisine vefasızlık (12 Mart 1963)
Plevne, Balkan Savaşları ve Çanakkale Savaşı ve istiklal Savaşına katılmış 113 yaşındaki Hakkı çavuş hayatını kaybetti.
İstiklal Savaşı madalyası bulunan Hakkı çavuş, Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa’nın bayraktarlığını yapmıştı.
Yıldız tabya’da ki evinde sessiz sedasız hayatını yitiren Hakkı Çavuş, ölmeden önce komşusuna “Ben artık bu dünyadan göç ediyorum, bana ne devlet sahip çıktı ne de çocuklarım “ dedi.
Hakkı çavuş’un cenazesini 11 kişi kaldırdı. Cenaze de komşusu olan bir subayın dışında hiçbir devlet yetkilinsin bulunmaması dikkat çekti.