AB, Rusya'ının tavrını görüşecek
Barroso, 'Ortaklara hiçbir şekilde danışılmadan enerji kaynaklarının kesilmesi kabul edilemez. Bu durum bizi endişelendirdi. Bu konuda da güvenilir olabilmek için tek sesle konuşmamız lazım.' dedi.

Alman kabine üyeleri, AB dönem başkanlığı programının görüşülmesi amacıyla bugün başkent Berlinde AB Komisyonu üyeleriyle bir araya geldi.
Başbakanlıktaki toplantıdan sonra Barroso ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, ortak basın toplantısı düzenledi.
Barroso, Rusyadan Almanyaya yönelik petrol sevkiyatının belirli bir süre kesilmesine ilişkin bir soruya karşılık, "Ortaklara hiçbir şekilde danışılmadan enerji kaynaklarının kesilmesi kabul edilemez. Bu durum bizi endişelendirdi. Bu konuda da güvenilir olabilmek için tek sesle konuşmamız lazım. Bu amaçla hazırladığımız ortak önerileri yarın Brükselde açıklayacağız" dedi.
Almanyanın, AB dönem başkanlığı sırasında anayasa taslağı sürecine ağırlık vereceğini açıklamasından da büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Barroso, Almanyanın bu yöndeki çabalarını destekleyeceklerini sözlerine ekledi.
Genişlemenin ABye faydalı olduğunu, gelecek için ekonomik verilerin de iyi olduğunu kaydeden Barroso, bununla yetinmeyeceklerini, ABnin dünyadaki rekabet gücünü artırmak için yoğun şekilde çaba harcamaya devam edeceklerini söyledi.
Merkel de, Rusyanın belirli bir süre için petrol sevkiyatını durdurmasının, enerji güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini, bunun için ortak bir enerji stratejisi oluşturmak için çaba harcayacaklarını belirtti.
Barrosonun bu konudaki görüşlerine katıldığını ifade eden Merkel, farklı enerji kaynakları yaratmak ve enerji üretiminde daha verimli olmaları gerektiğini kaydetti.
Rusyayla stratejik ortaklığa sahip olduklarını, bu nedenle enerji konusunu da görüşeceklerini belirten Merkel, bu tür görüşmelerin doğal hale gelmesi gerektiğini ifade etti.
Merkel ayrıca, Avrupa anayasasının kabul edilmesi ve bürokrasinin azaltılması konusunda da yoğun şekilde çaba harcayacaklarını söyledi.
Merkel ve Barroso, Romanya ve Bulgaristanın üye olmalarından dolayı da mutluluk duyduklarını belirterek, her üye ülkenin ayrı görüşleri olabileceğini, ancak tüm sorunları ancak birlikte çözebileceklerini ifade ettiler.