Dünya Bülteni/Haber Merkezi
Beyaz Saray'ın Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Mike Hammer, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukayla ilgili olarak, ''Mevcut düzenlemeler sürdürülemez ve değişmeli'' dedi.
Hammer, yaptığı yazılı açıklamada,''İsrail hükümetinin, Mavi Marmara gemisine yönelik feci olayların tekrarından ve çatışmadan kaçınılması arzusunu belirttiğine'' işaret ederek, ''Gazze halkına yardım sağlanmasının, ABD'nin önceliği olmayı sürdürdüğünü'' kaydetti.
Sözcü Hammer, ''İlgili herkesin güvenliği ve Gazze halkına yardımların güvenli biçimde iletilmesi için, İrlanda'dan Rachel Corrie ve diğer gemilerde bulunanlara, malzemelerini Gazze'ye teslim etmek üzere Aşdod limanına yanaşmaları yönünde güçlü çağrıda bulunuyoruz'' dedi.
İsrail, Filistin yönetimi ve diğer uluslararası ortaklarla Gazze'ye daha fazla mal ve yardımın dağıtılması, Gazze halkına yönelik fırsatların arttırılması ve silahların ithalatının önlenmesi için yeni yöntemler geliştirmek üzere acil çalışma yürüttüklerini belirten Hammer, şöyle devam etti:
''Mevcut düzenlemeler sürdürülemez ve değişmeli. Şimdi, gereksiz çatışmalardan kaçınılması ve ilgili herkesin güvenliğinin teminat altına alınması için tüm tarafları sorumlu kararlar almaya teşvik etmede bize katılmaya çağırıyoruz."
NETANYAHU'DAN JET CEVAP
Öte yandan, ABD'nin şimdiye kadarki bu en sert açıklamasına İsrail'den cevap hemen geldi.
İsrail başbakanı Benyamin Netanyahu, Gazze'ye yönelik ablukanın süreceğini, Gazze'de bir "İran limanı" oluşmasına izin vermeyeceklerini açıkladı.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise, Rachel Corrie gemisinde hiçbir silah olmadığını duyurdu, Aşdod limanına çekilen gemideki malların, çimento hariç, Gazze'ye gönderilebileceğini söyledi.