banner39

'ABD, İran'a düşmanlığını ıspatladı'

Mahmud Ahmedinejad ABD’nin, İran'nın gelişmesine karşı çıkarak İran halkına olan düşmanlığını ıspatladığını söyledi.

Arşiv 23.04.2007, 14:11 23.04.2007, 14:12
'ABD, İran'a düşmanlığını ıspatladı'

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ABD’nin İran halkının düşmanı ve İran’ın gelişmesiyle ilerlemesinin muhalifi olduğunu ve ABD’nin tutumuyla bunu gösterdiğini söyledi.

Ahmedinejad bugün İspanya televizyonuna yaptığı açıklamada, ABD önderliğinde zorba ve baskıcı bazı ülkeler uluslar arası kurumları kullanarak İran gibi bazı ülkelerin haklarını görmezden gelmeye çalıştıklarını hatırlatarak, bugün dünyanın en büyük sorununun bazılarının kendilerini kanunlardan yukarda görmesi ve diğer halkların haklarını görmezden gelmek olduğunu belirtti.

Ahmedinejad dünya güçlerinin diğer halkların da haklarını saygıyla karşılamaları ve kanun önünde eşit olmalarını kabul etmeleri halinde dünyada sorun yaşanmayacağına değinerek, İran’ın diyalog ve barış yanlısı olarak bütün faaliyetlerinin kanuni ve hukuki zeminde yürütüldüğünü ve İran’ın diyalog ve görüşmelerle sorunların çözüme kavuşmasını savunduğunu vurguladı.

İran’ın defalarca nükleer faaliyetlerine başka ülkelerin de katılması önerisinde bulunduğuna dikkat çeken Ahmedinejad, İran’ın üreteceği nükleer yakıtın ihtiyacı olan ülkelere verilmesinin planlandığını, İran gibi her ülkenin nükleer enerjiyi kullanma hakkı olduğunu ve BMGK’de alınacak kanunsuz kararlara hiç kimsenin uymayacağını söyledi.

İran’ın barışçıl yollarla haklarını korumakta kararlı olduğunu hatırlatan Ahmedinejad, İran’ın kimseyle bir sorunu olmadığını, hiç kimsenin haklarını çiğnemediğini ve kendi haklarının çiğnenmesine de izin vermeyeceğini ve nükleer enerjinin belli bir tekelin elinde bulunamayacağını ifade etti.

Ahmedinejad AB’nin uluslar arası ilişkilerde uygun bir konum yakalaması için bağımsız siyasetler izlemesi gerektiğini belirterek, AB’nin ABD’nin İran için sözlerini tercüme etmesine ihtiyaçları olmadığını, İran’ın Avrupa ülkeleriyle ekonomik ve kültürel ilişkileri bulunduğunu ve bu ilişkilerin devam etmesini istediklerini belirtti.

Ahmedinejad Avrupa ülkelerinin hak ve adalet çerçevesinde gerçekler için tutum sergilemesi gerektiğini de vurguladı.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?