ABD Kosova'nın bağımsızlığını istiyor
ABD, Kosova'daki Arnavut çoğunluğun bağımsızlık ilan etmesi halinde bu kararı destekleyeceğini açıkladı.

Sırbistan hükümeti, BM Güvenlik Konseyi'nin onayı olmadan böyle bir desteğin verilmemesini istemişti.
Ancak Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns bugün bir açıklama yaparak, bölgeye uygun tek seçeneğin bağımsızlık olduğunu söyledi.
Kosova, bölgedeki savaşın sona erdiği 1999 yılından beri resmen Sırbistan'ın parçası olsa da, aslında BM tarafından yönetiliyor.
Örgütün özel temsilcisi Martti Ahtisaari, bir yıl süren pazarlıkların sonuçsuz kalması üzerine geçenlerde bağımsızlık öngören bir plan sunmuştu.
Kosova'nın başkenti Priştine'deki muhabirimiz Nick Hawton, ABD'nin açıklamasının son derece hassas bir dönemde geldiğine dikkat çekiyor.
Güvenlik Konseyi halen Ahtisaari'nin raporunu tartışıyor.
Önümüzdeki günlerde Konsey'den özel bir heyet Sırbistan ve Kosova'ya giderek yerinde incelemeler yapacak.
Plana şiddetle karşı çıkan Sırbistan, Konsey'in daimi üyelerinden Rusya'nın yardımına güveniyor.
Kosovalı Arnavutlarsa bağımsızlıktan azına razı olmayacaklarını söylüyor.