ABD'den Kosova'yı silahlandırma kararı
ABD Başkanı George Bush, barışa katkı amacıyla Rice'tan Kosova'ya silah temin edilmesini istedi.

Kosova Radyo-Televizyon Kurumu'nda yayınlanan bir haberde ABD Başkanı George Bush'un Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ya gönderdiği mektupta Kosova'ya silah temin edilmesini istediği belirtildi.
Habere göre, Kosova'ya silah sağlamanın ABD'nin güvenliğine yarayacağı ve barışa katkı olacağı düşüncesini dile getiren Bush, Rice'tan konuyu Kongreye götürmesini istedi.
Mektupta Kosova'ya hangi tür silahların verileceği belirtilmese de, silah temininin ABD ile Kosova arasında gelişen ikili ilişkiler çerçevesinde, Kosova'nın güvenliğini ve savunma kapasitesini artırma amacı taşıdığı ifade ediliyor.
Kosova liderleri, ABD'nin silah temin etme kararını saygıyla karşıladıklarını açıkladı.
Devlet Başkanı Fatmir Seydiu, bunun ABD'nin Kosova'ya sürekli yaptığı yardımın devamı olduğunu, AB ülkelerinin de Kosova devletinin yapılanması için çeşitli alanlarda yardım önerdiklerini söyledi.
ABD Başkan Bush'un bu kararını takdirle karşıladığını belirten Başbakan Haşim Taçi de, Priştine ile Washington arasındaki ilişkilerin özel ve çok iyi olduğunu vurguladı.
VOYİSLAV KOŞTUNİTSA'DAN ABD'YE TEPKİ
Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa ise, ABD Başkanı George Bush'un Kosova'nın silahlandırılması kararını açıklamasının, Washington'un yasadışı olarak Kosova'nın bağımsızlığını tanımasının ardından yapılan diğer bir hatalı hareket olduğunu söyledi.
İktidar yanlısı Vecernye Novosti gazetesine mülakat veren Koştunitsa, Kosova'da zaten gereğinden fazla silah olduğunu, ABD'nin Arnavutları silahlandırmak yerine uluslararası yasaları ve BM sözleşmesine saygı göstermesi gerektiğini ifade etti.
Sırbistan parlamentosunda dün yapılan oturumda ise "Kosova'nın daha fazla silaha değil görüşmelere ihtiyacı var" diyen Koştunitsa, bölgedeki barış ve istikrarın korunmasının silah göndererek değil, sadece uluslararası yasaların yeniden uygulanmasıyla mümkün olabileceğinisöyledi.
BULGARİSTAN TANIDI
Bu arada Bulgaristan hükümeti de, Kosova'nın bağımsızlığını tanıdı.
Yaklaşık 4 saat süren toplantıda Kosova meselesini görüşen bakanlar kurulu, Kosova'nın uluslararası gözetim altındaki bağımsızlık statüsünü resmen tanıdığını açıkladı.
Bulgaristan, Kosova'yı dün tanıyan Hırvatistan ve Macaristan ile birlikte hareket ederek, Kosova'nın tanınmasına ilişkin üç ülkenin ortak beyanına katılmış, ancak kararının resmileşmesi için bugünkü bakanlar kurulu toplantısını bekleyeceğini bildirmişti.
Kosova'nın bağımsızlığının resmen tanınmasıyla ilgili hükümet kararı, parlamentodaki aşırı milliyetçi ve ırkçı ATAKA partisi dışındaki muhalefet dahil tüm siyasi kesimler tarafından destekleniyor.
Bulgaristan'daki kültür sanat, bilim ve spor çevrelerinden isimlerin yeraldığı 100 kişilik bir grubun imzaladığı ve basında yayımlanan bildiride ise hükümet kararı sert dille eleştirildi.
Bulgaristan'ın Kosova konusunda Hırvatistan ve Macaristan ile ortak tutumunun bildirilmesi üzerine Sırplar, Bulgarlara karşı ilk olumsuz tepkilerini göstermeye başladı.
Sırbistan üzerinden Bulgaristan'a dönüş yapan Bulgar TIR şoförleri, Sırbistan otoyollarında taşlandıklarını bildirdiler. Çok sayıda Bulgar plakalı TIR'ın camlarının, Sırpların attığı taşlardan kırıldığı öğrenildi.
Sofya ile Belgrad arasında bavul ticareti yapan Sırplar ise Sofya'daki İliyentzi borsasından mal almaktan vazgeçerken, dün Bulgar satıcılarla kavgaya giriştikleri bildirildi.
Bu arada Sofya'daki Sırbistan Büyükelçisi Danilo Vuçeviç'in Bulgaristan hükümetinin Kosova ile ilgili aldığı kararı görüşmek üzere Belgrad'a çağrıldığı kaydedildi.
Büyükelçi Vuçeviç'in, Sofya'dan ayrılmadan önce Sırbistan hükümeti adına Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı'na sert bir protesto notasını ileteceği öğrenildi.
SAMARDZİC: SAVAŞ BAŞLATMA GİRİŞİMİ VAR
Sırbistan'ın Kosova Bakanı Slobodan Samardzic, Mitroviça'da 17 Mart'taki olayların Kosova'da savaş başlatma girişimi olduğunu iddia etti.
Samardzic, hükümet yanlısı Vecerye Novosti gazetesine yaptığı açıklamada, "Birilerinin Kosova'da bir çatışma, bir savaş durumu yaratmak istediğine yönelik güçlü delillerimiz var; fotoğraflar, yaralıların vücutlarındaki mermiler, Sırpları vuran keskin nişancı mermileri" diye konuştu.
Samardzic, BM'den Mitroviça'daki olayla ilgili soruşturma başlatmasını istediklerini de belirtti.
Kosova bakanı, UNMİK ile KFOR'un 17 Mart'taki operasyonunun amacının, "Kosova'nın bağımsızlığı kararını" yerinde uygulamak, "Yeni bir Arnavutluk devletinin yaratılması niyetlerini" hayata geçirmek ve "Sırplara unutamayacakları bir ders vermek" olduğunu iddia etti.
Mitroviça'daki BM mahkeme binasını işgal eden Sırp protestocuların BM polisi tarafından binadan çıkarılarak tutuklanmalarına kızan Kosovalı Sırplar, polis ve NATO barış gücü askerlerine taşlar, bombalar ve molotofkokteylleriyle saldırmış, çatışmalarda 2 kişi ölmüş, 60'dan fazla polis ve askerle 70 protestocu yaralanmıştı.
KOSOVA'NIN BAĞIMSIZLIĞINI 20 ÜLKE TANIDI
Kosova Meclisi, 17 Şubat'ta gerçekleştirilen olağanüstü oturumla Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti.
Kosova'yı şimdiye kadar 20'den fazla ülke tanıdı. AB ülkelerinin çoğu ve ABD'nin de tanıdığı Kosova'nın bağımsızlığına en büyük itiraz Sırbistan ve Rusya'dan geliyor.