AB'ye iki yeni üye
AB, 1 Ocak 2007'de iki yeni üyeyi birliğe alıyor. Bulgaristan ve Romanya'nın katılımıyla üye sayısı 27'ye ulaşacak.

Avrupa Birliği, 1 Ocak 2007den itibaren iki yeni ülkeyi bünyesine alıyor. 2004te bazıları eski doğu bloku ülkeleri olan 10 yeni üyenin katılımı ardından ABnin altıncı genişleme yelpazesi Romanya ve Bulgaristan ile gerçekleşiyor.
ABnin temelini 6 ülke attıktan sonra, 1973 yılında Danimarka, İngiltere ve İrlanda, 1981 yılında Yunanistan, 1995 yılında Finlandiya, Avusturya ve İsveç ile 2004 yılında Estonya, Macaristan, Lettonya, Litvanya, Polonya, Slovakya, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Malta ve Kıbrısın üyeliği ile toplam 25e ulaştı. Romanya ve Bulgaristanın katılımı ile birlikte ABye üye ülke sayısı 27ye ulaşacak.
ADAY ÜLKELERDEN İSTENEN KRİTERLER
AB yetkilileri, üye aday ülkelerden, 1993 yılında belirledikleri ve Kopenhag Kriterleri olarak isimlendirdikleri kriterleri yerine getirmesini istiyor.
Kopenhag Kriterleri, siyasi ile ekonomik kriterler olarak, iki başlık altında toplanıyor. Siyasi kriterlerde demokrasi, hukuk devleti, insan hakları, azınlık haklarına saygı ve azınlıkların korunması yer alıyor.
Ekonomik boyutta ise, aday ülkelerin yaşanabilecek bir iç pazara sahip olması, ABnin uyguladığı rekabet politikasına ayak uydurabilmesi isteniyor. Bunlara ek ABnin hedeflerinin desteklenmesi, kamu yönetiminde ve yasalarda AB yasalarının hayata geçirilmesi şartı belirtiliyor.
AB, bu kriterleri hayata geçirmeyen ülkelere aday ülke statüsü ya da belirlenen tarihe kadar müzakere başlıklarında düzelme yaşanmaması durumunda bu süreci uzatabiliyor.
AB, 2004 yılında 10 yeni üye ülkeyi kabul etmesi ardından, Romanya ve Bulgaristanla üyelik hazırlıklarına başladı. üyelik anlaşmasını 25 Nisan 2005te imzalayan Romanya ve Bulgaristan ABnin 2007-2013 yılları mali perspektiflerine dahil edildi.
AB 3 ekim 2005 tarihinde ise Türkiye ve Hırvatistanla resmi üyelik müzakere görüşmelerine başlama kararı aldı. Hırvatistan ile üyelik müzakerelerinin birkaç yılda bitme ihtimaline karşın, Türkiyenin üyelik müzakerelerinin on yılı aşması da bekleniyor.
GENİŞLEME AB İÇİN ÖNEMLİ FIRSATLARI DA GETİRİYOR
Genişleme politikası aynı zamanda AB için önemli fırsatları da beraberinde getiriyor. Kurulduğunda 6 üyeli olan AB sistemi, şu anda 30 üyeye ulaşmayı hedefliyor.
Ekonomik olarak değerlendirildiğinde, 370 milyondan 455 milyonluk bir tüketiciye ulaşacak olan AB, dünyanın en büyük pazarı haline gelecek. Bu da ABnin dünya pazarındaki konumunu güçlendirecek.
Ayrıca AB siyasal düzeyde bölgesel ve alansal düzenlemeleri sağlamayı hedefleniyor. Ancak ABnin şu anda yeni üyeleri içine alabilmesi için, 2003ten bu yana yürürlükte olan Nice Sözleşmesini de aşması gerekiyor. Nice sözleşmesi her ne kadar genişleyen bir ABnin işleyişini tarif etse de karar alma mekanizmasında birliği zorluyor. Bunun için AB en kıza zamanda bir Avrupa anayasasına ulaşmayı hedefliyor.