Af Örgütü: Çad muhalefeti zulme uğradı
Uluslararası Af Örgütü, muhalif kuvvetlerin başkent kuşatmasının hemen kalkmasından sonra sıkıyönetim ilan eden Çad hükümetini, siyasi muhalefet parti liderlerine zulüm uygulamakla suçladı.
Arşiv
21.02.2008, 16:28 21.02.2008, 16:28

Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Uluslararası Af Örgütü, Çad hükümetini, darbe girişiminin ardından barışçı muhalefet grupları üyelerine zulmetmek amacı ile olağanüstü hal ilan etmekle suçladı.
Şubat başında direnişçiler başkente saldırılarının sona ermesinden sonra en az bir muhalefet lideri tutuklanırken diğerleri kayıplara karıştı.
Merkezi Londra'da bulunan af örgütü, geniş çaplı bir sindirme operasyonu yapılmakta olduğu izlenimi edindiklerini bildirdi.
Zengin petrol yataklarına sahip olan Çad, 2000'den beri düşük seviyeli isyan hareketleri ve sınır ihlalleri ile çalkalanıyor.
Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü) yaptığı açıklamada, "Çad hükümeti ilan edilmiş olağanüstü hal durumunu, siyasi muhalefet parti taraftarlarına yönelik sindirme ve tutuklama kampanyası için örtü olarak kullanmamalıdır." dedi.
Şubat başlarında ülkenin doğusundan gelen hükümete karşı olan kuvvetler başkenti üç gün boyunca kuşatmıştı. Muhalif kuvvetlerin geri çekilmesinin ardından Çad devlet başkanı 14 Şubat'ta olağanüstü hal ilan ederek valilerin yetkilerini artırdı, medyayı sıkı denetim altına aldı ve akşamdan sabaha sokağa çıkma yasağı başlattı.
Çad Dışişleri Bakanı Ahmed Allam-Mi, ziyaret ettiği Belçika'nın Brüksel şehrinde Avrupa Birliği'nin, Çad'a komşu Sudan'ın Darfur bölgesine barış gücü konuşlandırılması çalışmalarını hızlandırmasını istedi. İrlanda bölgeye barış gücü askerlerini göndermeye dün başladı.
Darfur'daki şiddet olaylarından kaçanlar Çad'ın doğusuna sığınıyor.
Allam-Mi, "Barış gücü konuşlandırılmasının hızlandırılmasını istiyoruz. Rejimimizin koruması için değil, sadece mültecilerin bulunduğu ülkenin doğusundaki güvenlik ve istikrarın güvence altına alınması için. Sınır? Bununla ilgileniyoruz. İsyan? Bununla da ilgileniyoruz. Bu Avrupa Barış gücünün işi değil." şeklinde konuştu.
Çad'da dört büyük gazetesi, basına uygulanan sansürü protesto amacıyla sıkıyönetim kaldırılana kadar yayın yapmayacaklarını açıkladı.
Amnesty International 3 Şubat'ta hükümet tarafından tutuklanan 3 muhalif liderin ismini açıklarken, bir diğer muhalif liderin akıbetinin belli olmadığını bildirdi.
Çad hükümeti belirtilen kişilerden sadece birinin, eski Devlet Başkanı Lol Mahamat Choua'nın "savaş esiri" olarak tutuklandığını açıklarken, eski Devlet Başkanı Yardımcısı Wadal Abdülkadir'in saklanmakta olduğunu iddia etti. Hükümet ismi geçen diğer iki kişi hakkında ise bilgi vermedi.
Uluslararası af örgütü, Çad yönetiminden gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi. Amnesty International ayrıca, Çad'ın eski sömürgeci gücü Fransa'ya, kayıp muhalefet liderleri hakkında sahip olduğu bilgileri açıklaması çağrısında bulundu.
Fransız yetkililer, Fransız büyükelçisinin tutuklu bulunan Choua ile görüştüğünü söylediler.