Afganistan'da uygulamalar başarısız

İnsan Hakları İzleme Örgütü Afganistan'daki yeniden yapılandırma planlarının başarsız olduğunu hiçbir ilerleme kaydedilmediğini kaydetti.

Arşiv 06.07.2018, 09:30 06.07.2018, 09:31
Afganistan'da uygulamalar başarısız

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), Afganistan'da geniş kapsamlı bir yeniden yapılandırma planının kabul edilmesinden bir yıl sonra, Kabil hükümeti ve uluslararası müttefiklerinin insan hakları ve güvenlik konularında başarısız olduğunu açıkladı.

Afganistan ve bu ülkeye bağış yapan ülkelerden heyetler, dün Berlin'de başlayan iki günlük bir uluslararası konferansta yeniden yapılandırma programında gelinen nokta değerlendiriyor.

Berlin'deki konferansa katılan İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Asya Masası Başkanı Brad Adams, BBC'ye yaptığı açıklamada, bir yıl önce verilen sözlerin tutulmadığını söyledi.

"Afganistan Sözleşmesi, siyasî, ekonomik ve askerî alanlarda güvenliğin iyileştirilmesi konusunda daha önce varılan anlaşmaları pekiştiriyordu; ancak bu sözlerin yerine getirilmediğini görüyoruz" diyen Brad Adams, bu hedeflerin özellikle, Taleban güçlerinin yeniden örgütlendiği güney bölgelerde başarısız olduğunu söyledi.

Adams, NATO ve NATO dışındaki ülkelerin Afgan halkına, çocuklarını güvenle okula gönderme, günlük alışverişlerini güven içinde yapma sözü verdiğini ancak buna rağmen halkın okulların yakıldığını, öğretmenlerin ve önde gelen kişilerin öldürüldüğüne tanık olduklarını belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, son bir yılda Afganistan'da şiddet olaylarında ölen kişilerden dörtte birinin sivillerden oluştuğunu vurguladı ve Afgan halkının en temel ihtiyaçlarının bile sağlanamadığını ifade etti.

Brad Adams, ekonomik iyileştirmenin çok yavaş ilerlediğini, yardımlar konusundaki tüm hedeflerin başarısız olduğunu, söz verilen yardımların çok az bir bölümünün Afganistan'a ulaştığını belirtti.

Okulların, hastanelerin, yolların ya çok yavaş yapıldığını ya da hiç yapılmadığını belirten İnsan Hakları İzleme Örgütü yöneticisi, bu sonucun tüm Afgan halkını, bu yardımlar konusunda 'çok şüpheci' bir hale getirdiğini savundu.

Örgüt'ün Afganistan raporunda, Kabil hükümetinin, yolsuzlukla mücadeleyi, hukuka bağlılığı ve insan hakları ihlallerinin sorumlularını gereken cezalara çarptırmayı öncelik haline getirmesi gerektiği de vurgulandı

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?