Ağar, Erdoğan'la görüşmesini değerlendirdi
Doğruyol Partisi Genel Başkanı Mehmet Ağar, Başbakan Erdoğan ile görüştükten sonra, çeşitli açıklamalarda bulundu.

DYP lideri Ağar, Başbakan Erdoğan'ın ziyareti sonrası DYP-Anavatan arasındaki ittifak görüşmelerine yönelik de açıklamalar yaptı.
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, ''TBMM'deki oylamaya katılıp katılmamak için peşin hükümlü olmak gerekir, aday yok ortada'' dedi. Ağar, parti genel merkezinde görüştüğü AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı uğurladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Mehmet Ağar, ''4 milletvekiliyle parlamentoda temsil ediliyorsunuz. Başbakan'ın böyle bir talebi olmasa da siz 4 milletvekilinin oylamaya katılması yönünde bir karar alacak mısınız?'' sorusunu yanıtlarken, Başbakan Erdoğan'ın kendilerinden böyle bir talepte bulunmadığını belirterek, şunları söyledi: ''Şöyle ifade edeyim; bu konuda herhangi bir talep baki olmadı bu görüşmelerde. Ancak biz demokrasi ve hukuk yanındaki sağlam duruşumuzu muhafaza ederiz.
Muhalefet adabının da ne olduğunu biliriz. İş somutlaştıktan sonra demokratik bir tavır içerisinde parti yönetiminde var olan bütün arkadaşlarımızla toplanırız, milletvekillerimiz de o toplantının içerisinde olur, Genel İdare Kurulumuzda bu kararı alırız. Oylamaya katılıp katılmak için peşin hükümlü olmak gerekir, aday yok ortada. Süreç belli değil. Ben size diyorum ki demokrasi ve hukuku desteklemek bizim temel zeminimizdir ama iktidar partisinin politikalarını kayıtsız şartsız desteklemek bizim görevimiz de değildir, işimiz de değildir.''
Ağar, ''TBMM Genel Kuruluna katılıp katılmama konusunda kararı ANAVATAN ile birlikte mi alacaksınız?'' sorusuna, ''(İstişare mekanizması dedim) ben. Sonuç olarak istişare edilir, herkes kendi kararını alır'' yanıtını verdi. ''Efendim adaya göre mi karar vereceksiniz?'' şeklindeki soruyu yanıtlarken de şunları söyledi: ''Bizim söylediğimiz şudur: Sayın Başbakan'a da onu ifade ettim. Dedim ki bütün her şeye rağmen ana muhalefet partisiyle görüşmenizi biz faydalı buluyoruz. Çünkü böylesine bir görüşme olursa, daha geniş, tüm parlamento zemininde bir uzlaşma ortaya çıkarsa bundan ülkeye bir zarar gelmez, faydası olur ülkeye. Bunu ifade ettim ben.Dolayısıyla daha çok uzun zaman var sürecin sonuçlanmasına kadar. Sürecin sonuçlanmasına kadar olan zaman içerisinde olumlu bir uzlaşmaya yönelik bir tablo çıkarsa bundan kim üzüntü duyar?''
DYP Genel Başkanı Ağar, ''Sayın Başbakan cumhurbaşkanlığına adaylığını açıklarsa ne düşünürsünüz, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olmasına ilişkin sizin parti olarak bir rezerviniz var mı?'' sorusunu yanıtlarken, ''Şimdi ben ihtimal üzerine konuşmam. Açıklasın ondan sonra konuşayım, açıklayan filan yok'' yanıtını verdi. Ağar, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Biz şunu söylüyoruz: Şartlara sahip olan herkes aday olabilir, aday gösterilebilir. Ancak aday olmak durumunda olan herkes özellikle sorumlu makamlardaki kişilerin bir değerlendirme yapması lazım, Türkiye'nin geleceği açısından bu karar neye tekabül eder.
Hepimizin meselesi Türkiye'nin geleceğinin huzurlu olmasıdır, büyük olması, güçlü olmasıdır. Burada bir yanlış olduğunu düşünen varsa bu yanlışlığı düzeltecek gücün de millet olduğunu unutmayacağız. Millet, her şeyin doğru kararını sandıkta veriyor.'' Ağar, ''Görüşmede Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı için aday olup olmayacağı konusunda bir izlenim elde ettiniz mi, Erdoğan'a cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağını sordunuz mu, sorduysanız ne yanıt aldınız?'' sorusuna ise ''Kesin bir kararlılık olsa bize ifade ederlerdi diye düşünüyorum. Bu konuda herhangi bir ifadede bulunmadılar. Adaylığını sormadım. Ben böyle bir sorgulama mekanizması içerisinde değilim. Meselenin genelde temel prensipleri üzerinde konuştuk'' karşılığını verdi.
-AK PARTİ-CHP GERGİNLİĞİ-
Ağar, ''Sayın Başbakan'a ana muhalefet partisiyle görüşme önerisinde bulundunuz. Sayın Başbakan buna ne yanıt verdi? 'Hayır görüşmeyeceğim' mi dedi?'' sorusunu şöyle yanıtladı: ''Böyle bir görüşmenin her şeye rağmen uygun olacağını söyledik. Benim bakış açım şudur: İnsanların bir takım söylemlerden gönlü kırık olur ama her zaman için bu konularda görev iktidara düşer. Sabır, tahammül, soğukkanlılık içinde görev iktidara düşer diye benim bir anlayışım var. Ama tabi herkesin kendi takdiridir. Ben karışamam ona.'' Ağar, bir başka gazetecinin, ''CHP'nin Başbakan Erdoğan'ın olası cumhurbaşkanlığı adaylığını peşinen reddetmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu şöyle yanıtladı: ''Bir başka partinin iç işlerine karışmak benim işim olamaz.
Hele muhalefet partileriyle ilgili daha hassas ve dikkat içerisindeyim. Benim mücadelem iktidar partisiyle, muhalefet partisiyle ne mücadelem olacak? Ana muhalefet partisi sözcülerinin de buna dikkat etmesi lazım. Bizimle ilgili bu süreçteki tutumumuza ilişkin analizlerde bulunmuşlar, bizim hiç kimsenin aklına ihtiyacımız yok. Biz aklı milletten, milletin hissiyatından, demokratik çizgimizden alırız. Meseleyi bir tahrik temeline getirmemek lazım. Bizim her siyasi partiye saygımız var. Herkesin fikrine ve bakışına saygımız var. Ama sonuçta temel fikri biz oluştururuz.''
-DYP-ANAVATAN İTTİFAKI-
DYP Genel Başkanı Ağar, ''ANAVATAN'la cumhurbaşkanı seçim sürecinde ortak bir karara vardığınızı söylediniz. Somut olarak bu nedir? Genel kurulda iki parti olacak mı?'' sorusu üzerine, ''İstişarelerimiz devam edecek, müşterek tavır içerisinde olacağız. Şu ana kadar bize somut bir şey gelmiş değildir. Ben size bir şey söyledim, 'Demokrasi ve hukuk yönündeki tavrımızdan vazgeçmemiz söz konusu değildir. Ama muhalefet adabını da iyi biliriz' dedim'' diye konuştu.
Ağar, ''Bu ANAVATAN'la birleşmeyi de kapsayan bir şeyin ilk adımı mı, yani bir birleşme var mı? Erkan Mumcu birleşmenin DP çatısı altında olması şeklinde bir teklifle geldi, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine ise şunları söyledi: ''Meseleyi kelimeler çerçevesinde hapsetmek doğru bir şey değildir. Şunu söyleyebilirim: 1980 ile birlikte başlayan Türk siyasetindeki parçalanma ve dağılmayı milletin talepleri nezdinde bütünleşmelere doğru taşımak merkez sağın geleneksel çizgisi olan DYP ve onun genel başkanı olarak benim misyonum çerçevesi içerisinde olması lazım gelir.
Bu başlangıçtan hayırlı bir sonuç çıkabilir mi derseniz, çıkabilir. Birleşmenin DP çatısı altında olması şeklinde bir konuşma söz konusu olmadı. Sadece bu sürece ilişkin beraber ve müşterek davranma arzusunda mutabık kalınmıştır, onu ifade etmek istiyorum.''
Birleşmenin genel seçimden önce yapılmasının mümkün olmadığını da ifade eden Ağar, ''Merkez sağın duayen lideri Süleyman Demirel'in bu işte bir rolü olabilir mi?'' sorusunu ise şöyle yanıtladı: ''Türkiye'de herkesin bu konuda olumlu görüşü vardır. Şu an için kendilerinin ne öyle bir girişimi olmuştur, ne herhangi bir şey olmuştur. Ama görünen odur ki kendilerinin de beyanlarından anlaşılan, siyasette bütünleşmeler arzu ettiğidir, mesele budur.
AA