Ahmedinejad meydan okudu
BM Güvenlik Kurulunun İrana yaptırım kararına İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejadın verdiği cevap bugünkü Arap gazetelerindeki en önemli haberlerden biri.

25 Aralık 2006 Pazartesi
Dünya Bülteni Haber Merkezi
Mekkede 18 bin kasap bıçaklarını biledi
Eş-Şarkul-Evsat gazetesinin bugünkü sayısında bu yıl hacda kurban kesecek kasaplar ve kurbanlıklarla ilgili bir haber yer alıyor.
Suudi Arabistan: 18 bin kasap 700 bin kurban kesmek için bıçaklarını hazırladı başlığıyla verilen haberde, kesilecek kurbanların toplam değerinin 240 milyon riyal olduğu belirtiliyor.
Haberde, kurban kesme işleminin İslam Kalkınma Bankasının organizesinde gerçekleştirildiği bildiriliyor.
Eş-Şarkul-Evsatın haberinde ayrıca Sudan, Uruguay, Avustralya ve Romanyadan ithal edilen 500 bin baş kurbanlık hayvanın dün Cidde Limanına ulaştığı kaydediliyor.
Suudi Arabistan El-Vatan gazetesinde bugün yer alan bir haberde de, Suudi Arabistan vatandaşlarına meslek edindirme projesi çerçevesinde bu yıl Minada Suudi Arabistan vatandaşı 65 gencin kurban kesme yerlerinde 85 gencin ise berber dükkanlarında çalışacağını yazıyor.
Haberde, Minadaki 70 berber dükkanının iki günlük gelirinin yaklaşık 500 bin riyal olduğu bildiriliyor.
Olmert-Abbas görüşmesi
Bugünkü Arap gazetelerinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbasın İsrail Başbakanı Ehud Olmertle yaptığı görüşmeyle igili haberler ve yorumlar yer alıyor.
Eş-Şarkul Evsat gazetesinin haberinde, İsrail başbakanlık binasında ilk kez Filistin bayrağının çekildiği ve İsrail Hükümetinin iki gün içerisinde toplanarak iyi niyet göstergesi olarak Filistinli esirlerden bir kısmını serbest bırakma konusunu ele alacağı yazıyor.
Haberde ayrıca, İsrail Savunma Bakanı Amir Peretzin Reuterse yaptığı açıklamada Mervan El-Berguthinin serbest bırakılacağını söylediği fakat İsrail gazetelerinde bunu teyit eden veya yalanlayan hiç bir haberi yer almadığı kaydediliyor.
Haberde, Filistin Hükümetinin ise İsrailin ayak oyunlarına karşı uyardığı ve İsrailin Filistinlilere basit bir takım kolaylıklar sağlama karşılığında vakit kazanma politikası güttüğünü belirttiği yazıyor.
Londrada yayınlanan El-Hayat gazetesinin haberinde ise, Olmert-Abbas görüşmesi öncesinde İsrail Hükümetinin oybirliğiyle Filistinlilerin hakkı olan 100 milyon doları serbest bırakma kararı aldığı belirtiliyor.
Haberde, Hamas Hareketinin Mısıra bir mesaj göndererek İsrailin Kurban Bayramı öncesi sayıları 270i bulan kadın ve çocukları serbest bırakmasını istediği bildiriliyor.
Ahmedinejad meydan okudu
BM Güvenlik Kurulunun İrana yaptırım kararına İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejadın verdiği cevap bugünkü Arap gazetelerindeki en önemli haberlerden biri.
Suudi Arabistan Er-Riyad gazetesinin konuyla ilgili haberinin başlığı: Ahmedinejad Güvenlik Kuruluna yüklendi: İran halkı zarar görmeyecek, cezalandırma kararını çıkaranlar saçma adımlarına pişiman olacaklar.
Birleşik Arap Emirliklerinde yayınlanan El-Beyan gazetesi ise, İran Batıyı pişman olmakla tehdit etti ve uranyum zenginleştirmeyi hızlandırdı diyor.
El-Beyanın haberinde, Tahranın BM Güvenlik Kurulunun 1737 sayılı kararına meydan okuduğu ve Ahmedinejadın Batıyı İranı nükleer bir devlet olarak kabul etmeye çağırdığı belirtiliyor.
Birleşik Arap Emirlikleri El-Halic gazetesi konuyla ilgili haberin başlığında, İran 3000 uranyum zenginleştirme santrifüjüyla meydan okudu diyor.
Haberde, İranın nükleer dosyasıyla ilgili başmüzakerecisi Ali Laricaninin, Keyhan gazetesine yaptığı açıklamada, İranın 3 bin uranyum senginleştirme santrifüjünü yerleştirmeye başlayacağını söylediği yazıyor.
İranda yayınlanan El-Vifak gazetesinin Ahmedinejad: Batı saçma adımına er ya da geç pişman olacak başlığıyla verdiği haberde de, İran Cumhurbaşkanının İran halkının Güvenlik Kurulunun bu kararından hiç bir kaygı duymadığını söylediği belirtiliyor.