Ak Parti'yi kurtaracak formül iddianamede
Yargıtay Başsavıcısının hazırladığı iddianamede, Ak Parti'nin kapatlımasın engelleyecek formül de yer alıyor.

Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın Ak Parti'ye açtığı kapatma davasının iddianamesi aynı zamanda ilginç bir detayı da içeriyor. Bu detay Ak Parti'nin kapatılmasını engelleyecek formülü içeriyor. Başsavcının dikkatinden kaçtığı tahmin edilen formül ise Venedik kriterlerine atıf.
VENEDİK KRİTERLERİNE ATIF
Ak Parti'nin, partilerin kapatılmasını zorlaştıracak yeni düzenlemeler için tartışmaya açtığı Avrupa Konseyi "Venedik Kriterleri", Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın hazırladığı iddianamede karşı argüman olarak sunuluyor.
Yalçınkaya, iddianamenin "Uluslararası Hukuk Yönünden Siyasi Parti Kapatma Nedenleri" başlıklı bölümünde, "kamu düzeni ile çatışması ve demokratik rejimi tehdit etmesi halinde siyasi partilerin kapatılabileceğini" savunurken, Venedik Kriterleri'ni örnek gösteriyor.
BAŞSAVCININ ATIF YAPTIĞI NOKTA
İddianamedeki Venedik Kriterleri'ne ilişkin bölüm şöyle: "İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi'nin 11'inci maddesine dayanılarak, bir siyasi partinin kapatılması konusu, Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu tarafından incelenmiş ve "Venedik İlkeleri" adıyla raporlaştırılmıştır.
Buna göre, bir siyasi partinin "ırkçılığı, terörü, yabancı düşmanlığını, şiddeti, şiddet çağrısını teşvik etmesi veya hoşgörüsüzlüğe dayanması" halinde, İHAS'nin 11'inci maddesindeki düzenlemelerden hareketle kapatılması gündeme gelebilecektir."
AK PARTİ VENEDİK KRİTERİNİ GETİRMEYİ DÜŞÜNÜYOR
Ak Parti'nin hukukçu kurmayları, Venedik İlkeleri'ne atıf yaparak, parti kapatılmasının zorlaştırılması düşüncesini savunuyor.
Mevcut Anayasa'da bir partinin kapatılması için "Cumhuriyet'in temel ilkelerine aykırı eylemlerin odağı olma" koşulunu kaldırmayı da tartışıyor. Bunun yerine, Venedik İlkeleri'nde olduğu gibi, "demokratik düzen için gerçek bir tehlike oluşturma koşulunu" getirmeyi düşünüyor.
Gazete demeçleri yerine kesinleşmiş mahkumiyet kararlarının bir partiyi odak haline getirmesi de AKP'nin üzerinde durduğu model olarak öne çıkıyor.
Buna göre, "Ancak Anayasa ile güvence altına alınan hak ve özgürlükleri ortadan kaldıracak şekilde demokratik anayasal düzeni yıkmak için şiddet kullanılmasını savunan ya da şiddeti politik araç olarak kullanan parti kapatılabilir. Irkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlük de şiddet savunusu çerçevesinde değerlendirilir" ilkesi, mini anayasa değişikliği paketine taşınacak. AKP, böylece MHP'nin DTP'ye ilişkin endişelerinin giderileceğini düşünüyor.