Amerikan Askerleri Taliban Cesetlerini Yakıyor
Bölgedeki bir Amerikan birliğine eşlik eden gazeteci Stephan Dupontun çektiği görüntülerde, Amerikan askerlerinin bir gece önce öldürdükleri iki Taliban mensubunun cesetlerini kıbleye doğru çevirip yaktıkları ve cesetler yanarken etrafında toplanıp seyre

Avustralya SBS televizyonu, Taliban mensuplarına ait iki cesedin Kandaharın kuzeyinde yer alan Gonbaz köyünün dışındaki tepeliklerde Amerikan askerleri tarafından yakılmasının görüntülerini yayımladı. Görüntülerin yayımlandığı Dateline isimli programda, görüntülerin Ekim ayı başında çekildiği ve Amerikan askerlerinin bu olayı psikolojik savaş malzemesi olarak kullandığı belirtildi.
Bölgedeki bir Amerikan birliğine eşlik eden gazeteci Stephan Dupontun çektiği görüntülerde, Amerikan askerlerinin bir gece önce öldürdükleri iki Taliban mensubunun cesetlerini kıbleye doğru çevirip yaktıkları ve cesetler yanarken etrafında toplanıp seyrettikleri görülüyor.
Görüntülerde ayrıca Taliban mensuplarına çağrıda bulunan iki Amerikan askeri yer alıyor. Psikolojik savaş uzmanı olduğu belirtilen birinci asker Taliban mensuplarına Sizler korkak köpeklersiniz; sizler o kadar korkaksınız ki cesetlerinizi almaya cesaret edemiyorsunuz şeklinde seslenirken, ikinci askerin şöyle dediği duyuluyor: Sizler kadınlar gibi saldırıp kaçıyorsunuz. Sizler kendinizi talebe olarak adlandırıyorsunuz. Bilakis siz İslam dininin yüz karasısınız. Sizler ailelerinize utanç getiriyorsunuz. Korkak köpekler olmak yerine gelin ve erkek gibi savaşın.
SBS televizyonunun yayımladığı haberde, Amerikan ordusuna bağlı bir psikolojik savaş biriminin bu olaydan sonra mikrofonlarla Taliban askerlerine seslendiği, cesetleri almak için gelmeleri ve kendileriyle savaşmaları çağrısında bulunduğu bildirildi.
Afganistandaki Amerikan işgal gücü tarafından yayınlanan açıklamada, olayı araştırmak üzere iki müfettişin görevlendirildiği belirtildi. Amerikan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise, Cenevre sözleşmesine uygun olarak cesetlere saygı gösterilmesinin bakanlığın siyaseti olduğu, olayın geniş bir şekilde araştırılıp sorumluların hesaba çekileceği bildirildi.
Olayın duyulması üzerine Afganistan sokaklarına öfkenin hakim olduğunu bildiren Associated Press haber ajansı Kabilden Zehidullahın olay üzerine şöyle konuştuğunu duyurdu: Bu, tıpkı 1989da Afganistandan kovulan Sovyetlerin işlediği çirkin suçlar gibi bir cinayet. Amerikalıların sonu da tıpkı Rusların ki gibi olacak. Diğer bir Afgan vatandaşı ise, Amerikalıların bu gibi davranışlara devam etmeleri halinden kendilerine aynı şekilde karşılık vereceklerini söyledi. Afganistanda Taliban mensuplarına ait iki cesedin Amerikan askerlerince yakılmasına yönelik tepkilerin tüm ülkeye yayılacak protesto gösterilerine dönüşmesinden korkuluyor.