banner39

Anayasa değişikliği TBMM'ye gelecek

Ak Parti, Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra Anayasa değişikliği seçeneğini hayata geçirmeye karar verdi.

Arşiv 01.04.2008, 08:20 01.04.2008, 12:26
Anayasa değişikliği TBMM'ye gelecek

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ak Parti'ye açılan kapatma davasının Anayasa Mahkemesi'nce kabul edilmesinin ardından gözler Meclis'e çevrildi.

Parti kapatmayı zorlaştıracak değişiklikler hem AB süreci hem de demokratikleşme açısından büyük önem taşıyor.

Parti kapatmayı zorlaştıracak anayasa değişikliği konusunda hazırlıklarını tamamlayan AK Parti kurmayları, dün kararın açıklanmasının ardından Meclis'te bir toplantı daha yaptı. Muhalefet partileriyle yapılacak uzlaşma arayışının ardından değişikliklerin bu hafta içinde Meclis'e getirilmesi bekleniyor.

68 ve 69. MADDELERDE DEĞİŞİKLİK

AK Parti yöneticileri, kapatma davasına dayanak teşkil eden Anayasa'nın 68. ve 69. maddelerini değiştirmekten başka seçenek olmadığı inancında. Değişiklik için önce Meclis'teki muhalef partileri CHP, MHP, DTP, DSP, BBP ile temasa geçilecek. Uzlaşma sağlanamazsa da girişimden vazgeçilmeyecek. Referandum için 330 oy yeterli. AK Parti'nin tek başına anayasa değişikliğini halkoyuna sunma gücü bulunuyor. Davanın kısa sürede tamamlanma riskini de göz önünde bulunduran AK Parti, referanduma gitme süresini 45 güne düşürmeyi ve en geç haziran ayında halkoylamasına gitmeyi planlıyor.

MUHALEFETİN DESTEĞİ ARANACAK

AK Parti, muhalefet partilerinin desteğinden umutlu değil. MHP, 'Partilere değil, kişilere yasak gelsin, dokunulmazlık kalksın.' diyor. Bu öneri Başbakan Erdoğan dahil 71 AK Partiliyi siyasi yasaklı hale getiriyor. CHP, 'dava devam ederken değişiklik yapılmaz' iddiasında. DTP'nin vereceği destek ise 367'yi aşmaya yetmiyor. Bu sebeple AK Parti'nin kendi stratejisini uygulayacağı belirtiliyor.

Bugün Başbakan Erdoğan başkanlığında yapılacak Merkez Yürütme Kurulu toplantısında izlenecek yol haritası netleşecek. AK Parti'nin hazırladığı anayasa değişiklik teklifinde parti kapatmalarının AB standartlarına çekilmesi hedefleniyor. 'Şiddet, ırkçılık ve teröre bulaşma' temel ölçüt oluyor. İktidar partisi, AB genişlemeden sorumlu komiseri Olli Rehn'in, 'AK Parti kapatılırsa AB müzakereleri askıya alınır.' uyarısını da gerekçe olarak gösterecek. Anayasa değişikliğini demokratikleşme ve AB standartlarına ulaşmak için gerekli bir adım olarak sunacak. 22 Temmuz seçimlerinin hemen ardından sivil anayasa çalışmalarının başlatıldığını hatırlatacak; öngörülen değişikliklerin kapatma davasından çok önce gündeme alındığı tezini işleyecek.

YETERLİ SAYI BULUNAMAZSA REFERANDUMA GİDİLECEK
AK Parti'nin hedefi, bir aylık 'ek savunma süresi' döneminde söz konusu değişiklik teklifini TBMM'den geçirmek. Ancak değişikliğin direkt kabulü için gerekli olan TBMM tamsayısının 3'te 2'si (367) oranında oy bulmak zor görünüyor. 340 milletvekili bulunan AK Parti'de, Meclis Başkanı Köksal Toptan tarafsızlığı nedeniyle oy kullanamıyor.

Muhalefet partilerinden destek bulunamaması durumunda düzenleme en iyi ihtimalle 339 oyla kabul edilebilecek. Bu durumda düzenleme referandum aralığında (330-367 oy arası) kalacak ve cumhurbaşkanı tarafından onaylansa bile referanduma götürülecek. Yapılması düşünülen değişiklik hakkında tüm AK Partili milletvekilleri bilgilendirildi.

PAKETİN İÇERDİKLERİ

Paket, Anayasa'nın 68., 69. ve 84'üncü maddelerinde değişiklik öngörüyor. AB kriterleri referans gösterilerek hazırlanan teklif, partilere kapatma davası açmayı zorlaştırıyor. Öngörülen değişikliğe göre, siyasi partiler şiddet, ırkçılık ve teröre bulaşmaları, yurtdışından para almaları, tüzük ile programlarının anayasa ve yasalara aykırı olmaları durumunda kapatılabilecek. Kapatılmadan önce 'uyarı' mekanizması işletilecek. Başsavcı'nın dava açma talebinin Meclis tarafından onaylanma zorunluluğu da teklifler arasında yer alıyor. Pakette, 5 yıl olan siyasi yasak süresinin değiştirilmesi ve açılmış davaların düşeceğine ilişkin geçici madde de bulunuyor.

Kaynak: Ajanslar / Zaman

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?