Anter davasında tazminat kararı
1992 yılında Diyarbakırda öldürülen Musa Anterin çocukları AİHMde Ankaraya karşı açtıkları davayı kazandı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Susurluk raporuna atıfta bulunduğu kararında, o günkü koşullarda hayatının tehlikede olabileceğinin bilinmesine rağmen Anter için önlem alınmamış olması nedeniyle Ankaranın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin yaşama hakkıyla ilgili 2inci maddesini ihlal ettiğine hükmetti.
Mahkeme, Susurluk raporundaki veriler incelenerek Anter cinayeti hakkında yeterli soruşturma yapılmamış olmasını da AİHSnin 2inci maddesine aykırı buldu.
Strasbourg Mahkemesi, davacıların bu olayla ilgili olarak ulusal makamlar düzeyinde başvuru haklarının ihlal edildiğine de hüküm kıldı.
AİHM, Ankarayı davacılara 25 bin Euro manevi tazminat, 3 bin 500 Euro da mahkeme masrafı ödemekle cezalandırdı.
Eski HEP kurucusu, İstanbul Kürt Enstitüsü müdürü, gazeteci-yazar Musa Anter, 20 Eylül 1992 tarihinde, bir festival için davetli olduğu Diyarbakırda öldürülmüştü.
AİHM kararında, cinayet hakkında yapılan soruşturmada, Anterin bir emlak sorunu için kaldığı otelde bazı kişilerle buluştuğu, PKK üyesi ve adının Dijvar olduğu söylenen bu kişilerden biriyle bir taksiye bindiği ve bu kişi tarafından olay yerinde vücüduna sıkılan beş kurşunla öldürüldüğü not ediliyor.
Kararda, bir tanığın, devrim vergisi vermeyi reddeden Anterin PKKdan gelen tehditler sonrasında doğduğu köyeden ayrılmak zorunda kaldığına dair aktardığı bilgilere de yer veriliyor.
NTV