Avrupa, ahlak olarak çöküyor
AB'nin son araştırmasına göre AB ülkelerinde dine önem verenlerin oranı % 46ya düşerken % 44ü de eşcinsellerle nikaha olumlu bakıyor.

AB Komisyonunun kamuoyu yoklaması organı olan Eurobarometrenin son kapsamlı araştırmasında, AB vatandaşlarının bazı konularda görüşleri ilk defa alınırken, toplumda din unsurunun önemli yer tuttuğunu savunanların oranı yüzde 46 olarak belirlendi.
Rumlar dine en fazla önem veren toplum
Din unsuruna en fazla ağırlık veren halkların başında Kıbrıslı Rumlar (yüzde 81), Maltalılar (yüzde 70) ve İtalyanlar (yüzde 63) geliyor. Din unsuruna önem verenlerin oranı Estonyada yüzde 20, Finlandiyada yüzde 23, Letonya ve Çek Cumhuriyetinde yüzde 27, Hollanda ve Danimarkada yüzde 31, Macaristan ve Almanyada yüzde 33 ve Yunanistanda yüzde 36 olarak belirlendi.
Eşcinsel nikah
Kamuoyu yoklaması, ABlilerin ortalama yüzde 44ünün eşcinsellerin resmi nikah yapmasından yana olduğunu gösteriyor. Bu oran Hollandada yüzde 82yi, İsveçte yüzde 71i, Danimarkada yüzde 69u, Belçikada yüzde 62yi bulurken, Letonyada yüzde 12ye, Kıbrıs Rum kesiminde yüzde 14e, Yunanistanda yüzde 15e, Polonya ve Litvanyada yüzde 18e düşüyor.
Ceza az
AB vatandaşlarının yüzde 85i suçluların yeterince cezalandırılmadığını, adaletin fazla hoşgörülü olduğunu savunuyor. AB vatandaşlarının ortalama yüzde 64ü, bireysel özgürlükler kısıtlansa dahi daha fazla adalet ve eşitlikten yana tavır koyuyor.
Göçmenlere düşmanlık
ABlilerin yüzde 40ı, AB dışından gelen göçmenlerin ülkelerine katkıda bulunduklarını düşünüyor. Göçmenlere karşı tavır alınan ülkelerin başında Orta ve Doğu Avrupa ülkeleriyle Baltık ülkeleri bulunuyor. Göçmenlerden yana tavır bildirenlerin oranı İsveçte yüzde 79u, Portekizde yüzde 66yı, İrlanda ve Lüksemburgda yüzde 56yı buluyor.
Halklar AB gidişatından memnun değil
AB vatandaşlarının sadece yüzde 33'ü, AB'nin iyi yönde ilerlediğini düşünüyor. Bu düşüncede olan Türklerin oranı yüzde 36 olarak açıklandı. Eurobarometre verilerine göre, AB'nin gidişatını iyi bulanların başında Litvanya (yüzde 57), Slovenya (yüzde 56) ve Polonya (yüzde 55) geliyor. Bu oran Fransa'da yüzde 22'ye, İngiltere'de yüzde 24'e, Almanya'da yüzde 28'e, Lüksemburg ve İtalya'da yüzde 29'a, Avusturya'da yüzde 30'a, Kıbrıs Rum kesimi ve Finlandiya'da yüzde 32'ye düşüyor. Veriler, AB halklarının yüzde 68'inin, ortak dış politika belirlenmesini istediğini gösteriyor.
Bu oran, aday ülkelerden Türkiye'de yüzde 39 olarak gösteriliyor. AB'nin ortak savunma politikası belirlemesinden yana olan AB vatandaşlarının ortalama oranı yüzde 75 olarak belirlenirken, bu oran Türklerde yüzde 50'yi buluyor.
Genişlemeye en az destek veren Almanya
Aynı araştırmaya göre, AB vatandaşlarının yüzde 46'sı AB'nin gelecek yıllarda genişlemesinden yana görüş bildirirken, genişleme karşıtlarının oranının yüzde 42'yi, fikir belirtmeyenlerin oranının ise yüzde 12'yi bulduğu açıklandı. AB'nin genişlemesinden yana olan Türklerin oranı yüzde 50 olarak belirlendi. Uzmanlar, AB'de genişlemeye destek oranının düştüğünü, tereddütlerin arttığını belirtti. AB üyesi halklar arasında genişlemeye en fazla destek verenlerin Polonyalılar (yüzde 76), Slovenler (yüzde 74) ve Yunanlar (yüzde 71) olduğu bildirildi.
Bu oranın en düşük olduğu ülkeler ise Almanya (yüzde 30), Avusturya (yüzde 31), Lüksemburg (yüzde 32), Fransa (yüzde 34) ve İngiltere (yüzde 36) olarak belirlendi. AB anayasası oluşturulmasına destek verenlerin oranı AB ülkelerinde ortalama yüzde 53, Türkiye'de yüzde 47 oldu.