Avusturya İmtiyazlı Ortaklıkta Israrlı
ABye üye ülkelerin büyükelçilerini bir araya getiren COREPER toplantısında müzakere çerçeve belgesi ve İngilterenin açılış konuşmasının taslak metni ele alınacak. İngiltere Dışişleri Bakanı Straw Hayır dersek, Türkiyeden çok Avrupa kaybeder dedi.

AB Daimi Temsilciler Komitesi, COREPER, bugün Brükselde yapacakları toplantıda, Türkiyenin ABye katılım müzakerelerinin zemini oluşturacak olan Müzakere Çerçeve Belgesi üzerinde uzlaşmaya çalışacaklar. Ancak imtiyazlı ortaklık talebinde ısrar eden Avusturyanın sorun çıkarması bekleniyor
3 Ekime kısa bir süre kalan Brükselde yoğunlaşan Türkiye trafiğinde, önemli bir aşamaya daha gelindi. AB Daimi Temsilciler Komitesi, COREPER, müzakerelerin temelini oluşturacak olan Çerçeve Belgesine son şeklini vermek için bugün Brükselde biraraya geliyor. Uzun zamandır bu konuda uzlaşma arayışında olan temsilciler, Avusturyanın imtiyazlı ortaklık ısrarı nedeniyle Çerçeve Belgesi üzerinde anlaşma sağlayamamıştı.
Brükseldeki toplantıda, Türkiyenin üyeliğine sıcak yaklaşmayan Avusturya, bu tutumundan vazgeçirilmeye çalışılacak. Ancak Avusturyanın asıl amacının, müzakerelere başlama tarihi ertelenen Hırvatistanla görüşmelerin yeniden başlatılması olduğu belirtiliyor. Bu tavrını gizlemeyen Avusturya, Hırvatistanla müzakerelere başlanması koşuluyla, imtiyazlı ortaklık talebinden vazgeçebileceğini bildirdi.
Sonuç dışişleri bakanlarına kalacak
Bu koşullarda, AB temsilcilerinin bugünkü toplantısından sonuç çıkması beklenmiyor. Çerçeve Belgesine son şeklini ise AB dışişleri bakanlarının 2 Ekim Pazar günü yapacakları olağanüstü toplantısında karar vermeleri bekleniyor. Müzakere Çerçeve Belgesi'nin, 3 Ekim'de müzakerelerin resmen başlamasından önce, AB karar organı olan AB Konseyi tarafından onaylanması gerekiyor.
Üzerinde uzlaşma sağlanacak Müzakere Çerçeve Belgesi'nin "yazılı onay" sürecine sokularak 3 Ekim sabahına hazır olabileceğini veya 3 Ekim'de, Lüksemburg'da toplanacak olan AB Genel İşler Konseyi'nin gündeminde, "tartışmasız onaylanacak" maddeler arasına girebileceğini ifade ediyor. Bu durumda, son ana kadar Türkiye ile verilecek kararda heyecan devam edecek.
Gül'ün konuşma metni isteniyor
Kıbrıs Rum Kesimi ise, Dışişleri Bakanı Abdullah Gülün sert bir konuşma yapması halinde dönem başkanlığının cevap hakkını kullanmasını talep etti. Ankara, konuşma metnini dönem başkanlığına vermeyi henüz kabul etmedi.
Bu arada Fransada yapılan bir kamuoyu yoklaması, Fransızların yüzde 60ının Türkiyenin AB üyeliğine karşı olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmada bu karşın Fransızların yüzde 35i ise Türkiyenin üyeliğini memnuniyetle karşılıyor. Ancak bu sonuç, Fransada Türkiyeye olan desteğin, az da olsa, arttığına işaret ediyor, çünkü geçen yılın Kasım ayında yapılan bir ankette Fransızların yüzde 67sinin Türkiyenin üyeliğine karşı olduğu sonucu ortaya çıkmıştı.
Straw tekrar uyardı
Bu arada Türkiyenin ilk üyelik başvurusunu 42 yıl önce yaptığını hatırlatan İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, ABnin Ankaraya sırtını dönmesi durumunda bunun Türk halkının beklentileri ve umutlarıyla, Başbakan Erdoğanın reform politikasına ihanet olacağını vurguladı. Türkiye ile ilgili karar, bizim başkanlığımız altında gelecek Pazar, birliğe üye dışişleri bakanları toplantısında alınacak diyen Straw, ABnin gelecek hafta önemli bir sınav vereceğini de söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı, BM gibi ABnin de değişen dünyayla birlikte değişmesi gerektiğini vurguladı. ABnin Türkiyeye hayır demesiyle Türkiyeden çok Avrupanın kaybedeceğini belirten Straw, Bu ortamda Türkiyeyi batıya bağlayabilirsek, halkının büyük çoğunluğu Müslüman olan bir ülkeyi demokrasi ve modernlik anlamında bölgesinin feneri olarak görebileceğiz dedi.