banner39

Bankalar Birliği'nden istikrar uyarısı

TBB Başkanı Müdürü Özince, "istikrar konusunda ciddi sorunlarımız var. İstikrara ihtiyacımız var" dedi.

Arşiv 10.01.2009, 23:40 10.01.2009, 23:40
Bankalar Birliği'nden istikrar uyarısı

Fahri Sarrafoğlu/Dünya Bülteni  

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türkiye'nin deneyim, sermaye ve akıl birikiminin olmasının önemli olduğunu söyledi.

Özince, "Hala istikrar konusunda ciddi sorunlarımız var. İstikrara ihtiyacımız var. Bizde hala istikrar bir konu. Hala bu konuda iniş çıkışlar olması doğrusu beni bir bankacı değil ama bir vatandaş olarak bazen düşündürüyor" dedi.

TÜRKİYE CİDDİ DENEYİM SAHİBİ

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (INTES) ve KPMG Türkiye işbirliği ile gerçekleştirilen "Küresel Kriz, 2008 Küresel İnşaat Raporu, Sorunlar ve Çözüm Önerileri" konulu konferansa katılan TBB Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, "Küresel dünya bana göre yaşamaz. Bu konuda üzülmenin, sıkılmanın hiç çaresi yok. Adam demiş ya, değiştirebileceklerimi bilecek kadar akıl fikir yürütmeye ihtiyacım var. Ben o şekilde inananlardanım" dedi. 1994 krizinde İş Bankası Yenişehir Müdürü olduğunu ancak bu kadar yakınıldığını hatırlamadığını anlatan Özince, bu gücün müşterilerden geldiğini kaydetti. "Geçti onlar da geçti, bu da geçti" diyen Özince, bugün Türkiye'nin çok ciddi deneyim sahibi olmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

ÖZEL SEKTÖRLE KRİZDEN ÇIKILACAK

Türkiye'nin sermaye ve akıl birikiminin olduğunu dile getiren Özince, "Bizim nelerimiz eksik. Hala istikrar konusunda ciddi sorunlarımız var. İstikrara ihtiyacımız var. Bizde hala istikrar bir konu. Siyasi istikrar da konu, ekonomik istikrar da konu. Hatta ekonomik istikrar dediğimizde serbest piyasa da bir konu" diye konuştu. Küresel krizden çıkışın çözümünün özel sektör odaklı olacağına dikkat çeken Özince, dünyanın her yerinde devlet çözsün dendiğini, ancak buna katılmadığını söyledi. Geçmiş yıllarda Türkiye ekonomisinin özel sektör ağırlıklı büyüdüğünü kaydeden Özince, "Aklın yolu birdir. Ben çözümün özel sektör ağırlıklı olması halinde sermaye birikimimizi muhafaza edeceğimiz kanaatindeyim" dedi.

ÖZELLEŞTİRME DEVAM ETMELİ

Devletin sermayedar olamayacağını, bunun da ticareti olumsuz etkileyeceğine işaret eden Özince, şöyle devam etti: "Zaten dünya ekonomisinde bir yavaşlama vardı. Bu finansal krizle onun etkileri daha da artacak. Buna çözüm aramalıyız. Biricisi uzun vadeli yaklaşımlar geçerlidir. Kişisel, firmasal yaklaşımlar yanlış. Bankalar ciddi uluslar arası sermayeli oldular. Bankalarda Türkiye'de özel sektör bankacılığı ile özellikle gelişir. Çünkü zaten devlet özelleştirmeye devam etmek mecburiyetindedir. Bankalar, ulusal sermayeden çıkmadan özelleştirme yapılıp sermaye piyasasına açık borsa kurumu olduklarında dahi devlet bankası niteliğini yitirecektir."

 

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?