Başbakan'ın telefonları Olmert'e kapalı
İsrail Başbakan'ının telefonuna çıkmayan Erdoğan, saldırıların durması şartını öne sürdü

BAŞBAKAN Erdoğan İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in telefonuna çıkmayarak, İsrail'e tepkisini sürdürdü.
Pazar akşamı Antalya'daki sert konuşmasının ardından Ankara'ya dönen Erdoğan, AB Dönem Başkanı Topolanek, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve İspanya Başbakanı Zapatero'yu aradı. Bu saatlerde İsrail'den gelen telefona çıkmayan Erdoğan, 'Sivilleri hedef alan saldırıların durması' şartını koydu.
Olmert, Pazartesi günü öğle saatlerinde tekrar aradı. Ancak Erdoğan'ın kararlılığını koruması üzerine İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabi Levy, Başbakanlık'a geldi.
Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından kabul edilmeyen Levy, Başbakan'ın Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Davutoğlu, Türkiye'nin tepkisini iletti.
BM'de bir çok ülke İsrail'e tepki gösterdi
BM Güvenlik Konseyi'nde sona eren Gazze toplantısında İsrail birçok ülke tarafından eleştirildi ve bir an önce askeri operasyonlarını durdurmaya çağrıldı.
Konsey'de yaklaşık 4.5 saat devam eden toplantıya başkanlık eden Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, derhal bir ateşkes sağlanması ve Hamas'ın roket saldırılarını sona erdirmesi gerektiğini, İsrail'in Fransa ve Mısır tarafından önerilen ateşkes önerisine de yanıt vermesini beklediklerini söyledi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da açıklamasında İsrail'in, Gazze'deki operasyonlarında 570'den fazla Filistinlinin öldüğünü ve 2700'den fazlasının da yaralandığını söyledi. Ban, şiddetin derhal sona ermesi ve acilen ateşkes sağlanması gerektiğini vurguladı.
Ban, Gazze'de BM okullarına yönelik saldırıların da kabul edilemez olduğunu ifade ederek, tekrarlanmaması gerektiğini belirtti.
BM Genel Sekreteri Ban, gelecek hafta Orta Doğu'yu ziyaret edeceğini bildirdi ve ''İşgal altındaki toprakları ve bölge ülkelerinin başkentlerini ziyaret etmeyi istiyorum'' dedi.
Kendisi bölgeye gitmeden önce şiddet olaylarının sona ereceğini umduğunu belirten Ban, ''Şiddete son verilmesi için böyle bekleyemeyiz. Hemen şiddete son verilmeli'' diye konuştu.
Mahmud Abbas
Toplantıda söz alan Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, ''İsrail'in, Gazze'de Filistin halkına yönelik katliam yaptığını'' ifade ederek ''İsrail'in yıkım makinasının öldürmeye devam ettiğini'' söyledi.
Abbas, uluslararası topluma ve BM Güvenlik Konseyi'ne seslenerek, İsrail'in operasyonunun acilen durdurulması gerektiğini belirtti ve ''halkımı kurtarın, insanlarımın yaşamasını sağlayın'' ifadesini kullandı.
BM'nin, Filistinli halkın trajedisine artık yanıt vermesi gerektiğini belirten Abbas, Fransa ve Mısır tarafından getirilen öneriyi de desteklediğini belirtti.
İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gabriela Şalev ise toplantıda, İsrail'in kendisini savunduğunu ifade ederek, İsrail halkının son 8 yıldır Gazze'den roket saldırılarına maruz kaldığını ve hiçbir ülkenin kendisine roket atılması durumunda bunun devam etmesine izin vermeyeceğini söyledi.
Şalev, kendilerini müdafaa ettiklerini öne sürerek, ''Biz Filistin halkına karşı değil, onları rehin alan teröristlere karşı kendimizi savunuyoruz'' dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice da ABD'nin Gazze'deki durumdan derin endişe duyduğunu ve şiddeti durdurmak için uğraştığını söyledi. Rice, Abbas yönetiminin Gazze'de kontrolü yeniden sağlaması gerektiğini de belirterek ''Amacımız Gazze'deki hayatın normale dönmesi'' dedi.
İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Gazze'deki krizin, uluslararası toplumun, iki devletli çözümü uzun zamandır hayata geçirmedeki toplu başarısızlığından kaynaklandığını belirtti.
Toplantıda görüş bildiren Arap ülkeleri temsilcilerinin tümü İsrail'in operasyonlarına son vermesini istedi.
Bu arada, Libya'nın ateşkes ilan edilmesini isteyen ve İsrail'in askeri operasyonlarını eleştiren bir karar tasarısını Konsey'de dağıttığı öğrenildi.
BM kulislerinde, karar tasarısının, Konsey'de kabul edilme şansının son derece az olduğu, daha çok Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek tarafından Gazze'ye hemen insani yardım getirilmesine izin verecek ve kısıtlı bir zaman dilimi için geçerli olacak ateşkes teklifinin daha önem kazandığını belirtiliyor.
Kulislerde Mübarek ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından geliştirilen planın daha sonra kalıcı bir ateşkese ulaşılması için taraflara zaman tanıyacağı belirtiliyor.
Konsey'in bugün devam edecek toplantısında Gazze konusunda görüş bildirmesi beklenen diğer ülkelerin daimi temsilcileri konuşma yapacak.
Kaynak: Ajanslar
Kaynak: Star