banner39

Basra'yı kan gölüne çeviren ziyaret

Basra kentinde son bir hafta için yaşanan kanlı olayların arkasına Dick Cheney'in olduğu iddia edildi.

Arşiv 01.04.2008, 18:20 02.04.2008, 11:31
Basra'yı kan gölüne çeviren ziyaret

 

Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Irak'ın petrol kenti Basra'da son bir hafta içinde yılın en kanlı çatışmaları yaşandı. Irak hükümetinden yapılan açıklamalara göre şu ana kadar 210 direnişçi çatışmalarda hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin çoğu da direniş liderlerinden Mukteda Sadr'ın silahlı adamları.

Mukteda Sadr ile hükümet arasında şu ana kadar yaşanan en kanlı çatışma bu oldu. 

Çatışmalar sırasında Mukteda Sadr'ın defalarca müzakere teklif etmesine rağmen cevap vermeyen Maliki'nin tavrının neden bir türlü anlaşılamamıştı. Ancak, Washington'dan bildiren Süreyya Seyyahoğlu'nun konu hakkındaki Haber Analiz'i birçok karanlık noktayı aydınlatacak nitelikte.

OLAYIN PERDE ARKASINDA CHENEY VAR

Irak'ın en büyük Şii gücü Mukteda Sadr ile bir Sadr'ın desteğini alarak hükümeti kuran Nuri El Maliki'nin arasında yaşanan gerginliğini perde arkasında ABD Başkanı Yardımcısı Dick Cheney'in olduğu öne sürülüyor.

Seyyahoğlu, kentteki çatışmaların çıkma sebebi için, "Cheney'nin Irak'ı ziyaretinin ardından Maliki Hükümeti'nin Sadr taraftarlarına saldırması şaşırtıcıydı" diyor.

Seyyahoğlu hiç bir neden olmadan operasyonların başladığını belirterek  "Zira Irak'ta şiddetin düşmesinden yana olup, kayıpları mümkün olduğunca minimum düzeyde tutmaya çalışan hükümetin ortada tetikleyici bir etken olmadan bu saldırıya girişmesi dikkatleri çekti. Sadr ile Maliki'nin arasının çok gergin olduğu zamanlarda dahi taraflar arasındaki gerginlik çatışmaya dönüşmemişti" yorumunda bulunuyor.

Seyyahoğlu, Sadr ve Maliki'nin aynı görüşlere sahip olduğunu belireterek aralarındaki tek farkı şu şekilde ifade ediyor: "İki güçlü Şii grup arasındaki çatışma, ne mezhep çatışması şablonuna ne de etnik çatışmaya benziyordu. Aradaki en önemli fark Maliki'nin ABD taraftarı, Sadr'ın ise ABD karşıtı olmasına dayanıyordu. Ve elbette Sadr'ın İran'la giderek artan ilişkileri. Bu fark da akıllara tek takıntısı İran olan Cheney faktörünü getirdi."

Süreyya Seyyahoğlu'nun konu hakkındaki Haber Analizi'nin tamamı için aşağıdaki linki tıklayınız.



Yorumlar (1)
tamamen saçma 15 yıl önce
birincisi sadr milis lideri, direniş lideri değil.. ikincisi, maliki ile iran'ın arası çok iyi. inanmayan cuma günü tahran hatibinin maliki hakkında söylediklerine baksın. konjonktüre uygun sallayın bakalım nasılsa size inanacak bir alay lümpen var piyasada..
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?