banner39

Batı Trakya'daki azınlık sorunu

Yunan basını, "Atina'nın Batı Trakya'daki Azınlıklar ile ilgili yeni yasal düzenlemeler planladığını" iddia etti. TBBM'de de yarın bu konunun görüşüleceği bildirildi.

Arşiv 06.07.2018, 09:30 06.07.2018, 09:31
Batı Trakya'daki azınlık sorunu

Atina'da yayımlanan Ta Nea gazetesi, hükümetin planladığı düzenlemeler arasında, "Azınlık okullarına din öğretmeni olarak imamların atanması", "Azınlığa ait vakıfların vergi borçlarının silinmesi" ile "Vakıf yöneticilerinin atanmasından vazgeçilerek, seçimle belirlenmesi" gibi konuların yer aldığını yazdı.

Gazete, "Hükümetin, mecliste görüşüldükten sonra uygulamaya konulacak bu düzenlemelerle seçim öncesinde Azınlık oylarını garanti altına almayı hedeflediğini" öne sürdü.

TBMM Genel Kurulunda görüşülecek

TBMM Genel Kurulu'nda da yarın, Batı Trakya Türk azınlığının içinde bulunduğu durum hakkında genel görüşme yapılacak.

CHP grup başkanvekilleri Ali Topuz, Kemal Anadol ve Haluk Koç ile AKP İstanbul Milletvekili İnci Özdemir ve arkadaşlarının verdiği önergeler doğrultusunda yapılacak genel görüşmede, CHP İstanbul Milletvekili Onur Öymen ile Özdemir konuşma yapacak.

Hükümet adına Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül konuşacak.

AKP grubu adına kimin konuşacağının henüz belli olmadığı genel görüşmede, ANAVATAN Grubu adına Bitlis Milletvekili Edip Safder Gaydalı, CHP grubu adına ise Haluk Koç söz alacak.

CHP'nin önergesinde, Batı Trakya'daki soydaşların çocuklarının gerekli eğitimi görme imkanından yoksun bırakıldığı, Yunan mahkemelerinin aldığı kararla isminde "Türk" olan azınlık derneklerinin kapatıldığı, Osmanlı döneminden kalan, harap durumdaki bazı camilerin onarımına ve halkın seçtiği müftülerin görev yapmasına izin verilmediği kaydediliyor.

"Soydaşlarımıza ait araziler haksız yere ve ölçüsüz biçimde istimlak edilmiş, soydaşlarımız büyük zarara uğratılmıştır" denilen önergede, bütün bu konuların, TBMM Genel Kurulu'nda kapsamlı biçimde ele alınmasının uygun olacağı belirtiliyor.

AKP'nin önergesinde ise Batı Trakya'da 150 bin kişilik bir Türk azınlığı bulunduğu ifade edilerek, TBMM AB Uyum Komisyonu'nun, 13-17 Haziran 2006'da Atina ve Batı Trakya'yı ziyaret ettiği ve soydaşların sorunlarının devam ettiğinin gözlemlendiği ifade ediliyor.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?