banner39

BM'de Medeniyetler ittifakı toplantısı

Başbakan Erdoğan, "Medeniyetler İttifakı girişiminin başarıya ulaşabilmesi için üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız" dedi.

Arşiv 06.07.2018, 09:30 06.07.2018, 09:31
BM'de Medeniyetler ittifakı toplantısı
BM Genel Sekreteri Annan, Türkiye ve İspanya’nın öncülük ettiği Medeniyetler İttifakı girişimin Üst Düzey Grubu tarafından hazırlanan raporun uygulamaya geçirilmesi için tüm ulusların beraber çalışması gerektiğini söyledi.
Başbakan Erdoğan da, “Kutuplaşmanın kaynağında dinler, kültürler ve medeniyetlerin olduğunu savunan çatışma tezlerinin hiçbir haklı dayanağı yoktur” dedi.
Kofi Annan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Rodriguez Zapatero’ya Medeniyetler İttifakı girişimine böylesine önemli bir zamanda önderlik ettikleri ve İttifakın Üst Düzey Grubu’na da hazırladıkları rapor için teşekkürlerini sundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı Medeniyetler İttifakı girişimi üst düzey grubunun yayınladığı son raporu BM Genel Kuruluna sunduğu toplantıda konuşan Annan, Medeniyetler İttifakı girişiminin, tüm kültürlerin ve medeniyetlerin birbirleri arasında hoşgörü, saygı, diyalogve işbirliği sağlamak için uluslararası düzeyde üstlendikleri en önemli ve açık girişim olduğunu söyledi.

Annan, geçen ay İstanbul’da kendisine sunulan raporun, dünyada medeniyetler arasında yaşanan bugünkü sorunun ve halklar arasında yaşanan gerilimin, değişik inançlardan değil, son dönemde yaşanan terör olayları ve başka bazı olaylardan kaynaklandığının altını çizdiğini belirtti.

Raporun değişik inançlar ve kültürlerin birbirlerine karşı yeniden güvenini sağlamak için somut öneriler ortaya koyduğunu hatırlatan Annan, raporun siyaset, medya, eğitim, gençlik ve göçmenler ile ilgili alanlardasunduğu önerilerin, kültürler arası ilişkileri iyileştirmek için bir eylem planı ortaya çıkardığını söyledi.

ERDOĞAN’IN KONUŞMASI
Başbakan Erdoğan da, burada yaptığı konuşmada, Medeniyetler İttifakı Projesi konusunda Türkiye’nin bakış açısını anlattı. Sorunun ne olduğunu herkesin bildiğini ancak bu konuda neler yapılması gerektiğinin ve nereden başlanılacağının bir muamma olduğunu belirten Erdoğan, “Bu projenin altına İspanya ile birlikte Türkiye olarak imzamızı koyduğumuzda, çoğu kimse bunun, birçok benzer girişim gibi sürdürülemeyeceğini, zamanla unutulacağını söylüyordu. Bugün memnuniyetle görüyoruz ki sadece iki yıl bu düşünceleri değiştirmeye yetti” dedi.

Erdoğan konuşmasında, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın kurduğu Yüksek Düzeyli Grubun bundan yaklaşık bir ay önce İstanbul’da Türkiye’nin ev sahipliğini yaptığı toplantıda nihai raporunu sunduğunu hatırlattı.

Aradan geçen zaman içinde raporu hep beraber incelediklerini ifade eden Erdoğan, “Yüksek Düzeyli Grubun sunduğu rapor, bana göre tarihi değere sahiptir. İçerdiği önerilerle, karşı karşıya olduğumuz önemli sorunlara çözüm aranmasında temel bir referans belgesi niteliğindedir. Raporda da vurgulandığı gibi, 21. Yüzyılın başında dünyamız büyük çelişkilerle karşı karşıyadır. Egemen kültür ve inanç sistemleri, ortak insani değerler etrafında buluşmak yerine birbirlerine cephe almaktadır.

Bu, en belirgin şekliyle İslam dünyası ile Batı arasında zaman içinde keskinleştiğini gördüğümüz kutuplaşmayı ortaya çıkarmaktadır. Bize göre, bu kutuplaşmanın kaynağında dinler, kültürler ve medeniyetlerin olduğunu savunan çatışma tezlerinin hiçbir haklı dayanağı yoktur.”

UNESCO’nun 2007 yılını “Mevlana Yılı” ilan ettiğini kaydeden Erdoğan, Medeniyetler İttifakının konuşulduğu bir dönemde bunun çok anlamlı bir olay olduğunu söyledi.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?