Bursa'nın şehir hafızası kitaplaştı
Bursa'nın sosyal ve kültürel hafızasını içinde barındıran 4 ciltlik Bursa Kütüğü adlı kitap basıldı

Dünya Bülteni / Kültür Servisi
Bursa'nın tarihi, kültürel ve sosyal hafızasının uzun soluklu bir çalışmayla ele alındığı Bursa Kütüğü gün yüzüne çıkarıldı.
Cumhuriyet tarihinin arşivistlerinden biri olan Kamil Kepecioğlu tarafından 1930'lu yıllarda hazırlanmaya başlanan; Şeriyye Sicilleri (Mahkeme Tutanakları), yazma, matbu eserler ve şifahi bilgiler ışığında derlenen Bursa Kütüğü, basıldı.
"Her kitabın bir kaderi vardır"
Bursa Büyükşehir Belediyesi Kitabın tanıtımını yaptığı toplantıda konuşan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara da Bursa Kütüğü'nü kaleme alan Kamil Kepecioğlu hakkında bilgiler verdi. Her kitabın bir kaderi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kara, "Bu söz Bursa Kütüğü için çok doğru olan bir sözdür. Çünkü Bursa Kütüğü 60 yıldır basılma aşamasındaydı. 1952 yılında Kamil Kepecioğlu da vefat edince uzun yıllar bir sessizlik oldu. Biz de 1986'da yeniden başladık. Zaman zaman sıkıldığımız bunaldığımız anlar oldu. Ancak sonunda kentin geleceğine ışık tutaca bu eseri Büyükşehir Belediyesi'nin de önemli katkılarıyla tarihimize kazandırmış olduk" şeklinde konuştu.
"Bir devletin tarihi geriye bıraktığı belgelerle yazılır"
Bursa Kütüğü'nün tanıtım toplantısında söz alan Gazi Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde görevli Prof.Dr. Yusuf Halaçoğlu da bir devletin tarihinin ancak geriye bıraktığı belgelerle yazılabileceğini belirtti. Bursa Kütüğü'nü kaleme alan Kamil Kepecioğlu'nun, Osmanlı arşivlerinin ilk tasnifini yapan kişilerden biri olduğunu hatırlatan Halaçoğlu, "1987 yılına kadar 100 milyon belgenin bulunduğu Osmanlı arşivinin sadece yüzde 2,5'unu kullanabiliyorduk. Ancak bu tarihten sonra Osmanlı arşivine büyük önem verildi ve ilk etapta arşivlerin tasnifi için 104 uzman personel görevlendirildi. Bu sayı daha sonra 513'e çıkarıldı. Şu anda ise 100 milyon belgenin 3'te 2'si tasnif edilmiş durumdadır. Bu gibi eserlerin kültürümüze kazandırılması geleceğimize güvenle bakılması için büyük önem taşıyor" dedi.
"Medeniyetimizde ciddi kırılma dönemleri yaşandı"
Toplantıda söz alan Beşir Ayvazoğlu ise kültürün süreklilik istediğini, bu sürekliliğin sağlanması için de Kamil Kepecioğlu gibi kişilerin kilit roller üstlendiğini kaydetti. "kenti tarihimizle, kültürümüzle ilişkimiz, yabancılarınkinden farklı değil" diyen Ayvazoğlu, "Bu gibi kırılma dönemlerinde toplumlar travmalar yaşarlar. Bu tür önemli eserler ise bu travma dönemlerinin aşılması için büyük önem taşıyor" diye konuştu. Son olarak söz alan yazar Mustafa Armağan da yılla önce Bursa Eski Eserler Kütüphanesi'nde okuduğu Osmanlıca belgelerin bugün kitap haline getirilmesin kendisini de çok mutlu ettiğini ve bu eserin kentin kimliğinin ortaya çıkarılması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.