Dünya Bülteni / Tarih Servisi
Çerkezler, başta Anadolu olmak üzere bir çok yere zorla sürgün edildi, onbinlerce Çerkez hayatlarını kaybetti, Osmanlı aarşivleri haraç mezat satıldığı iddia edildi, Adnan Menderes Başbakan oldu...
Çerkezler anavatanları Kuzey Kafkasya’dan Ruslar tarafından çıkarıldılar- 21 Mayıs 1864
Ruslara karşı yapılan savaşlara başarısız olmalarından dolayı Kuzey Kafkasya’da yaşayan yaklaşık 3 milyon Çerkez başta Osmanlı Devleti olmak üzere Asya ve Avrupa’daki bazı ülkelere sürgüne gönderildi. Trabzon Rus konsolosunun kayıtlarına göre bu ilden 400 binden fazla Çerkez giriş yaptı bunların 30 bini açlık ve hastalıktan hayatlarını kaybetti.
21 Mayıs 1931
Milliyet gazetesi Osmanlı arşiv belgelerinin Bulgaristan’a satıldığını duyurdu
Sultanahmet Osmanlı mahzenindeki 120 balaya ve 500 sandık dolusu evrak Bulgaristan’a okkası 3 kuruş on paraya satılmıştır. Maliyeye gelir getirsin diye satılan evrakların içerisinde çok sayıda el yazması eserde bulunuyordu. Defterdarlık bünyesinde oluşturulan heyetin başında olan Nev’i B. Adlı şahıs, hangi belgelerin satıldığı sorusuna “Tasnif etmediğimiz için bilmiyoruz, fakat çok sayıda kitap ve önemli olduğunu sandığım birçok belge vardı” diye cevap vermiştir.
21 Mayıs 2007
Lübnan hükümeti Filistin kampına operasyon düzenledi
Lübnan askerleri el kaide bağlantılı olduğu sürülen Filistinli Fetih el İslam örgütüne operasyon düzenledi. Ülkenin kuzey şehirlerinden Trablus’ta meydana gelen çatışmalarda 23’ü asker en az 48 kişinin öldüğü bildirildi. Nahr el Bared mülteci kampının bombalanması sonucu aralarında askerlerinde bulunduğu en az 70 kişinin yaralandığı hükümet yetkilileri tarafından açıklandı.
21 Mayıs 1950
Adnan Menderes başbakanlığa getirildi
Demokrat Parti’nin 14 Mayıs 1950’de yapılan seçimlerden galibiyetle çıkmasıyla Adnan Menderes başbakanlığa, Celal Bayar cumhurbaşkanlığına getirildi. Yeni seçilen meclis Cumhurbaşkanı seçiminde pürüz yaşmazken aralarında Fuat Köprülü’nün de bulunduğu bazı milletvekilleri başbakan olmak istediler. Fakat Celal Bayar’ın teklifiyle meclis başbakanlığı Adnan Menderes’e verdi.
21 Mayıs 1960
Harp okulu öğrencileri hükümet aleyhine yürüyüş yaptı
Demokrat Parti tarafından Ege gezisi sırasında saldırı girişimine maruz kalan İsmet İnönü’ye saldırı aydınlatmak için tahkikat komisyonu kurulunca Ankara ve İstanbul üniversitelerindeki hukuk profesörleri ve öğrencileri gösteri düzenlediler. Gösterileri bastırmak için hükümet asker kullanılmasına veren bir karar aldı. Harp Okulu öğrencileri sessiz bir yürüyüş düzenleyerek hükümetin aldığı bu kararı protesto ettiler.
21 Mayıs 1997
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş Refah Partisi’nin kapatılması için dava açtı
21Mayıs 1997'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, iktidarda iken RP hakkında, "Lâik Cumhuriyet ilkesine aykırı eylemleri" gerekçesiyle dava açtı. Refah Partisi, 8 ay süren dava sonunda, 16 Ocak 1998’de Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. Kapatılma gerekçesinde, parti görevlilerinin laiklik karşıtı eylemleri, devletin kurucusuna karşı suçlamaları ve türbanla ilgili siyaseti de kanıtlar arasında sayıldı
21 Mayıs 1889
İttihat ve Terakki Partisi’nin öncüsü kabul edilen İttihad-ı Osmani adındaki gizli örgüt kuruldu
Mekteb-i Tıbbıye’de öğrenci olan İbrahim Temo, Mehmet Raşit, Abdullah Cevdet, ishak Sukuti tarafından kurulmuştur. Daha sonra cemiyet ismini İttihat ve Terakki Cemiyeti olarak değiştirmiştir.