CHP ümidini Anayasa Mahkemesi'ne bağladı
Cumhurbaşkanı Gül'ün kanunları Sezer gibi Veto etmek yerine onaylaması, Anayasa Mahkemesi'ni CHP'nin umudu haline getirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in hükümetin çıkardığı kanunlar konusunda sık sık veto mekanizmasını çalıştırmasına karşılık, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bugüne kadar kanunları veto etmemesi ve hızla onaylaması nedeniyle, umudunu Anayasa Mahkemesi'ne bağladı.
CHP bugüne kadar, üniversitelerde başörtüsü serbestisini öngören anayasanın 10 ve 42'nci maddelerinde değişiklik öngören düzenleme başta olmak üzere, toplam 7 kez Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.
CHP, iki anayasa değişikliğinin yanı sıra Hakim ve Savcılar Kanunu, Tanık Koruma Kanunu, Nükleer Güç Santrallerinin Kurulmasına ilişkin kanun ile Temel Ceza Kanunlarına uyum kanunu için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. CHP'nin, Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğu son kanun ise kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan Vakıflar Kanunu oldu.
YENİ BAŞVURULAR YOLDA
TBMM'den yasaların çıkarılması ve Cumhurbaşkanı Gül'ün onayının ardından soluğu Anayasa Mahkemesi'nde alan CHP'nin, önümüzdeki günlerde yapmayı planladığı iptal başvuruları arasında ise bazı belde belediyelerinin kapatılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören yasa ile "kadrolaşma" iddialarına konu olan Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nda değişiklik öngören kanun ve Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki kanun bulunuyor.
CHP'nin, sosyal güvenlikle ilgili kanunun Meclis'te kabul edilmesi durumunda da yine Anayasa Mahkemesi'ne başvurması bekleniyor