Churchill'in yanına Mandela heykeli dikilecek
İngiltere’nin başkenti Londra'da Güney Afrika eski devlet Başkanı Nelson Mandela’nın heykeli dikilecek.

Yıllar süren bir kampanyanın başarılı bir şekilde sonuçlanması ile kararın çıktığını dile getiren Londra Büyük Şehir Belediye Başkanı Ken Livingstone ‘Londra’nın Mandela’nın heykeline ev sahipliği yapmaktan grurur duyduğunu’ söyledi.
Londra’da Parlamento Meydanı’nın bulunduğu Westminister Bölgesi Belediyesi’nin, yaklaşık 5 yıllık değerlendirmeden sonra, Güney Afrikalı lider Mandela'nın heykelinin Sir Winston Churchill, Benjamin Disraeli, Sir Robert Peel ve yine bir Güney Afrikalı devlet adamı olan Field Marshall Smuts'un heykellerinin yanında yer almasına karar verdiği belirtildi.
Geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren Ian Walters tarafından yapılan heykelin dikilmesi kararıyla ilgili bir açıklama yapan Londra Büyükşehir Belediye Başkanı Ken Livingstone, Westminster Belediyesi’nin aldığı kararı memnuniyetle karşıladığını bildirdi.
Yıllar süren bir kampanyanın başarılı bir şekilde sonuçlanması ile kararın çıktığını dile getiren Ken Livingstone “Londra, dünya tarihinde hakkettiği önemli rolü sonunda kabul edilen Mandela’nın heykeline ev sahipliği yapmaktan grurur duyuyor. O’nun heykelinin İngiltere Parlamentosu’nun tam karşısındaki, dünyanın en ünlü meydanlarından birine çok önemli bir konumda dikilmesine izin verilmesi yıllarca arthaydaya karşı mücadele veren Mandela’nın Londra ve İngiltere ile olan ilişkisinin de altını çiziyor” ifadelerini kullandı.
Westminister belediyesi meclis üyesi Sir Simon Milton da, uzun tartışmaların ardından heykelin Trafalgar meydanına değil, Parlamento meydanına dikilmesine karar verdiklerini söyledi.
Güney Afrika'da ırkçı rejime karşı savaş veren 89 yaşındaki Nelson Mandela'nın heykelinin açılış tarihinin de önümüzdeki günlerde açıklanacak.
Afrika’nın ilk siyah avukatı olan Nelson Mandela, 1944 yılında ırk ayrımına karşı yerli halkın kurduğu Afrika Ulusal Kongresi'ne (ANC) katıldı. Çok kısa zamanda kongrenin Gençlik Birliği'ne başkan olarak seçilen Mandela siyahların kurtuluş hareketinin önderlerinden birisi durumuna geldi. Irkçılığa karşı silahlı mücadeleyi üstlenen ve kongrenin askeri kanadı özelliğindeki 'Ulusal Mızrak' örgütünü de 1961 yılında kuran Mandela aynı zamanda bunun başkanı oldu.
Ocak 1962'de kendisine destek aramak için yurtdışına çıkan Mandela, İngiltere ve Afrika ülkelerini dolaştı. Afrika ülkeleri ile sosyalist ülkelerden silah ve para yardımı temin etti. Ülkeye dönüşünde arkadaşlarıyla birlikte, izinsiz yurtdışına çıkmak, halkı kışkırtmak, sabotajlar ve suikastlar düzenlemek iddialarıyla CIA'nın yardımıyla yakalanarak yargılandı.
Halkın, tamamının temsil edilmediği ve beyazların temsil edildiği parlamentonun çıkardığı yasalara uymak zorunda olmadığını söyleyen Mandela, ırkçı beyaz yönetim tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Bu davranışıyla ırk ayrımına karşı mücadele eden Afrikalı siyahların simge ve sembolü oldu.
Nelson Mandela, Güney Afrika'da 27 yıl hapiste kaldıktan sonra 1990 yılında Güney Afrika Devlet Başkanı De Klerk tarafından şartsız olarak serbest bırakıldı. Serbest kaldığında 71 yaşında olan Mandela hapisten çıkınca da Demokratik bir Güney Afrika kurulması için çalıştı ve 1994’te kurduğu devletin Başkanı oldu. 1999’a kadar Başkanlık yapan Nelson Mandela, 1993'te, dönemin Güney Afrika devlet başkanı olan ve beyaz azınlık rejiminin sona erdirilmesinde gerekli yasaları çıkaran eski devlet başkanı Frederik Willem de Klerk ile birlikte Nobel Barış Ödülü'nü kazandı.
Kaynak: ANF