banner39

Çöp yerine ihracata gidiyor

Yener tekstil günde 14 ton tekstil artığını işleyerek ekonomiye kazandırıyor

Arşiv 27.03.2008, 12:22 27.03.2008, 12:22
Çöp yerine ihracata gidiyor


Fahri Sarrafoğlu / Dünya Bülteni

Yener tekstil 1995 yılında Gaziantep'te kuruldu. İplik, dokuma ve hazır giyim gibi tekstil tesislerinin üretim artıklarını tekrar işleyerek pamuk elde ediyor. Üretilen bu pamuk tekrar iplik üretiminde, hidrofil pamuk üretiminde ve yatak sektöründe dolgu maddesi olarak kullanılıyor. Tekstil artıkları bu yolla tekrar üretim döngüsüne katılarak ülke ekonomisine hem döviz kazandırıyor hem de yeni bir istihdam alanı oluşturuyor. Yener Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yener, çöpe gidecek veya yakılacak olan bu artıkları işlediklerini ifade ederek "Böylece hem çevrenin kirlenmesini engelliyoruz hem de ülke ekonomisine ciddi bir gelir elde etmesini sağlıyoruz" dedi.

150 BİN DOLARDAN 2 MİLYONLUK İHRACATA

Yener Tekstil günde 14 ton tekstil artığını işleyerek ekonomiye kazandırıyor. Yıllık üretim miktarı ise 5 bin ton civarında. 2000 yılında 150 bin dolarlık ihracat yaparken 2005 yılında 2 milyon 300 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Ali Yener, 2006 yılı ihracat hedeflerinin ise 4 milyon dolar olarak gerçekleşmesini hedeflediklerini bildirdi. Yener Tekstil üretimini Gaziantep organize sanayi bölgesinde gerçekleştiriyor. Ancak üretim için gerekli olan hammaddeyi Denizli, Kayseri, Niğde Adana, Maraş, Malatya, Urfa, Diyarbakır, Hatay, İstanbul ağırlıklı olmak üzere tekstil potansiyeli olan tüm illerden temin ediyor. Ali Yener, üretimlerinin yüzde 90'ını ihraç ettiklerini dile getirerek İspanya, İtalya Hollanda, Fransa, Romanya gibi Avrupa ülkelerine ihraç yaptıklarını hatırlattı. Geri dönüşümün meşakkatli bir iş olmasının yanında her geçen gün bu alanda da yeni firmalar da ortaya çıkmıyor değil ama bunların sayısı yine de az. Bugün Türkiye genelinde geri dönüşüm alanında faaliyet gösteren sadece 7 firma var.

BÜROKRASİ OLMAZSA KOŞACAĞIZ

Hemen her sektörün sıkıntısı olan maliyetlerin yüksekliğinin ana sıkıntılar arasında yer almasına rağmen şu an en büyük sıkıntısının bürokrasi olduğunu ileten Ali Yener, devlet kurumlarının hantal yapısından şikâyet ederek "bürokrasi olmasa koşacağız ama bürokrasi yüzünden emekliyoruz" dedi.

Ali Yener, hem çevreyi kirletmekten kurtardıkları için hem de ekonomiye gelir kazandırmalarına rağmen şu ana kadar kendilerine en ufak bir destek gelmediği gibi tebrik edenin de olmadığından yakındı.

Yener, sözlerine şöyle tamamladı:" Doğal kaynakların hızla tükendiği günümüzde geri dönüşüm faaliyetimizin desteklenmesi hem ekonomimize hem de uzun vadede insanlığa yatırımdır."

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?