banner39

Cumhurbaşkanı Sezer giderayak gerdi

Büyükanıt Paşa’nın dünkü konuşması toplumda olumlu bir hava yaratırken, Cumhurbaşkanı Sezer Harp Akademilerinde “irtica” uyarısı yaptı.

Arşiv 13.04.2007, 22:40 13.04.2007, 22:43
Cumhurbaşkanı Sezer giderayak gerdi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, İstanbul'da Harp Akademileri Komutanlığı'nda ''Harp Akademileri Konferansı''na katıldı. Gündemdeki pek çok konuya kendi üslubu ile değinen Sezer, Cumhurbaşkanı'nın siyasi tarafsızlığına değindi. Sezer şöyle dedi "Cumhurbaşkanı'nın tarafsızlığı siyasal tarafsızlıktır. Anayasa'nın 101. maddesinin son fıkrasında, "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir" denilerek, Cumhurbaşkanı'nın siyasal yönden tarafsız olması gerektiği açık biçimde belirtilmiştir. Bu özellik, Cumhurbaşkanı ile siyasal liderler arasındaki önemli bir farkı oluşturmaktadır.

Asıl önemli fark ise, Anayasa'nın 104. maddesine göre, Cumhurbaşkanı'nın Devlet'in başı; 112. maddesine göre ise, Başbakan'ın, bir siyasal organ olan Bakanlar Kurulu'nun başkanı olmasıdır. Başbakan, yürütme görevinde, ancak ilişkin bulunduğu siyasal görüşü temsil edebilir. Oysa, Cumhurbaşkanı Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türk Ulusu'nun temsilcisidir.

Temelinde Atatürk ilke ve devrimleri bulunan çağdaş Türkiye Cumhuriyeti ideolojisi, tüm yurttaşların taraf olması gereken bir Devlet ideolojisidir. Cumhurbaşkanı, anayasal devlet rejimine egemen olan değerleri savunurken toplumun çeşitli kesimleriyle birlik içinde olabilir. Cumhurbaşkanı'nın anayasal ilkelerden yana taraf olması, siyasal taraflılık biçiminde yorumlanamaz.

''STRATEJİK KURULUŞLARIN ÖZELLEŞTİRİLMESİ''

Cumhurbaşkanı Sezer, küresel sistemin üzerinde durduğu bir başka alanın ülkelerin doğal kaynakları ve üretim araçları olduğunu belirterek, sistemin, özelleştirme uygulamaları ile bu kaynak ve araçları ele geçirmeye çabaladığını söyledi. Sezer, bunun ayırdında olan Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Fransa gibi gelişmiş ülkelerin, ulusal güvenlikle doğrudan ya da dolaylı ilgili stratejik şirketlerin yabancı sermayeye satışını önlemek için koruyucu önlemler aldığını, Rusya ve Latin Amerika ülkelerinin ise stratejik şirketleri yeniden devletleştirmek için yoğun çaba içinde olduklarını anlattı.

SEZER'DEN İRTİCA UYARISI

Sezer, ''Türkiye'de de stratejik konu ve kuruluşların özelleştirilmesinden vazgeçilmelidir'' diye konuştu. Türkiye'de siyasal rejimin, Cumhuriyet kurulduğundan beri, hiçbir dönemde günümüzde olduğu kadar tehlikeyle karşı karşıya kalmadığını belirten Sezer, ''Laik Cumhuriyet'in temel değerleri ilk kez açıkça tartışma konusu yapılmaktadır. İç ve dış güçler, bu konuda aynı amaç doğrultusunda çıkar birliği içinde hareket etmektedir'' dedi.

Sezer’in konuşmasından bazı bölümler: "Cumhurbaşkanının siyasal tarafsızlığı anayasa gereğidir. Dış güçler Türkiye’nin ılımlı İslam Cumhuriyeti olmasını istiyor. Ilımlı İslam’ın çok kısa sürede radikal İslam’a evrilmesi kaçınılmaz. Cumhuriyetin temel değerleri ilk kez tartışma konusu yapıldı. Siyasal rejim büyük bir tehlike ile karşı karşıyadır. Devletin temel değerleri kırmızı çizgilerdir, herkes buna uymalıdır."



 

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?