Dünya Bülteni/Haber Merkezi
1961 Anayasası referanduma sunuldu 9 Mayıs 1961
27 Mayıs darbesini yapan askerlerin hazırlattığı anayasa halkoyuna sunuldu. Yüzde 60,4’le kabul edilen anayasaya göre Cumhuriyet Senatosu, Anayasa Mahkemesi ve Milli Güvenlik kurulu kurulmuştur. TBMM’nin egemenliğin hakkını kullanan tek yasal organdan çıkarıldığı 1961 Anayasası 1982 anayasasına kadar yürürlükte kalmıştır.
Almanya Nato’ya Katıldı 9 Mayıs 1955
Almanya, II.Dünya savaşının ardından müttefikler tarafından Doğu ve Batı Almanya olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Demokratik Almanya Cumhuriyeti ( Doğu Almanya ) Sovyet ideolojisinin hakim olduğu bir devlet olarak Doğu Bloğuna dahil idi. Batı Almanya ise Amerika”nın yanında Batı Bloğuna dahil idi. Batı Almanya 1955 yılında Nato”ya dahil olarak Sovyet tehdidinden korunmaya çalışmıştır.
Türkiye’de Anneler Günü ilk kez kutlandı 9 Mayıs 1955
Anna Jarvis kaybettiği annesi için 1908 yılından itibaren anma günü yapmaya başlamış daha sonra bu anma töreni tüm Amerika’da yaygınlaşmıştır. Annelere armağan edilen bu özel gün Türkiye’de de 1955 yılından itibaren Mayıs ayının ikinci Pazar günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.
CHP’NİN 4.Büyük Kurultayı Toplandı 9 Mayıs 1935
Cumhuriyet Halk Partisinin 4.Büyük kurultayı Ankarada toplandı. Altı ok ayrıntılı şekilde ele alındı. "Partinin güttüğü bütün bu esaslar Kemalizm prensipleridir" denilerek, Kemalizm ilk kez resmi olarak tanımlandı. Parti tüzüğüne konulan maddelerle parti ile devletin kaynaştırılması yoluna gidildi. 18 Haziran 1936'da Parti Genel Başkanı Vekili İsmet İnönü'nün yayınladığı genelge ile parti ile hükümetin birleştirilmesi kararı uygulamaya sokuldu. Genelge ile, İçişleri Bakanı'nın parti yönetim kurulu üyeliğine alındığı ve genel sekreterlik görevinin verildiği, illerde parti il başkanlıklarına il valisinin getirildiği belirtildi. 13 Şubat 1937 tarihinde de, "Türkiye Devletinin resmi dili Türkçedir; makarrı Ankara şehridir" şeklindeki anayasanın (1924 Anayasası) 2. Maddesine de, "Türkiye devleti, cumhuriyetçi, milliyetçi, halkçı, devletçi, laik ve devrimcidir" şeklindeki CHP'nin altı ilkesi eklendi.
İtalya Etiyopya’yı resmen ilhak etti 9 Mayıs 1936
İtalya Etiyopya’yı ilhak etti. Aynı gün Faşist İtalya imparatorluğunu ilan etti.
Schuman Bildirgesi Yayınlandı 9 Mayıs 1950
Fransa,Almanya,Belçika,Hollanda,İtalya ve Lüksemburg arasında stratejik kaynakların paylaşılması ve şekilde savaşların önlenmesi amacıyla kabul edilen ortak bir plandır. Bu planın somut hale gelişi 18 Nisan 1951 yılında Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğunun kurulması oldu. Bildirgenin sunulduğu 9 Mayıs tarihi Avrupa Birliği içinde Avrupa Günü olarak kutlanmaktadır
Devlet tahıl ürünlerine el koydu 9 Mayıs 1945
II.Dünya Savaşı’nı bahane eden CHP Hükümeti köylünün elde ettiği her türlü ürüne el konulması ile ilgili kanun çıkardı. Kanun çıktıktan 1945’e kadar bütün tahıl ürünlerinin devlete verilmesi kabul edildi. Karneyle ekmek uygulaması da böylelikle başlatılmış oldu.
Almanya Müttefik kuvvetlere teslim oldu 9 Mayıs 1945
Hitlerin ölümü ile savaşın kaybedildiği Almanya, müttefik kuvvetlerine teslim oldu.
İtalya Osmanlı Devletinin hakimiyetindeki 12 adalardan Astropalya ve Harke adalarını işgal etti. 9 Mayıs 1945
"Europa" ve "Toscanna" kruvazörlerinin refakatında"Duca degli Abruzzi" kruvazörü Herke'ye gelerek Ada'nın teslimini istedi. Daha sonra karaya çıkan 103 asker Türk garnizonunu ele geçirdi. Sabah saat 8'de de 20 İtalyan askeri, subaydan ile birlikte karaya çıkarak Moudir'deki Hükümet Binasına doğru yürüdüler. 20'den fazla asker de Ada'nın Potamos diye bilinen ve şehrin yukarısında, Ada'nın batı kıyısında k.alan tepeyi işgal etti. Daha sonra Ada'nın Rum Belediye Başkanı, İtalyan birliğinin komutanı tarafından Herke'nin idaresi ile görevlendirildikten sonra savaş gemileri Ada'dan ayıldı.
Eflak ve Boğdan bağımsızlığını ilan etti 9 Mayıs 1877
Berlin Antlaşmasıyla bağımsızlık, Osmanlı Devleti, Rusya, Fransa, İngiltere, Avusturya Macaristan imparatorluğu tarafından 13 Temmuz 1878’de tanındı.