banner39

Dünya Belediyeleri toplantısı sona erdi

4. Dünya Belediye Başkanları Zirvesi’nin sonuç bildirgesi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından açıklandı.

Arşiv 18.04.2007, 12:27 18.04.2007, 12:28
Dünya Belediyeleri toplantısı sona erdi

Bildirgede, “Şehirler Diplomasisi, Çokkültürlü Birliktelik, Medeniyetler İttifakı, Farklı Kültürler Arasında Diyalog ve Milenyum Kalkınma Hedeflerini teşvik etmek ve uygulamaya koymak” ifadelerine yer verildi.



4. Dünya Belediye Başkanları Zirvesi’nin sonuç bildirgesi, bugün Hilton Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleştirilen son oturumun ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından açıklandı. Toplantıda çok sayıda belediye başkanı, delege ve basın mensubu yer aldı. “Glokal Vatandaşlar Bildirgesi” adıyla hazırlanan sonuç bildirgesinde, “Şehirler Diplomasisi, Çokkültürlü Birliktelik, Medeniyetler İttifakı, Farklı Kültürler Arasında Diyalog ve Milenyum Kalkınma Hedeflerini teşvik etmek ve uygulamaya koymak” görüşleri öne çıktı.
 
Yerel yönetimlerin hizmet anlayışının temelinde hoşgörü ve sevginin bulunduğunu vurgulayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, hizmet verilirken insanların dil, renk, ırk ve dinine bakılmaması gerektiğini söyledi. İnsana insan olarak değer verilmesi gerektiğini belirten Topbaş, zirvenin logosunda Hz. Mevlana'nın “Bir eliyle Hak’tan alıp, diğer eliyle Halka dağıtan” semasını anımsatan bir lale figürü kullandıklarını hatırlattı. Başkan Topbaş, “Bütün insanlık böyle olmalıdır. Bir eliyle alırken, diğer eliyle paylaşabilmelidir” dedi.
 
Sonuç Bildirgesi’nin tam metni şöyle;


 
Dünyanın Belediye Başkanları, siyasi liderleri, metropol, şehir, belediye ve yerel yönetim temsilcileri olarak bizler, 12 – 15 Nisan 2007 tarihlerinde 4. Dünya Belediye Başkanları Zirvesi için bir araya geldik.
 
“Glokal Vatandaşlar Bildirgesi”nin, bir yandan hayal ve gerçeği buluştururken, öte yandan vatandaşlar, devletler, ulusal ve uluslararası kurumlar arasında dengeyi kuracağına inanarak;
 
İnsanın, özgürlüğün, demokrasinin, eşitliğin ve hukukun üstünlüğünün ihlal edilemez ve dışlanamaz haklarının evrensel değerlerinin içerisinden geliştiği şehirlere ait kültürel, siyasi, ekonomik, sosyal, dini ve ortak insani mirastan esinlenerek;
 
Şehirlerin, sınırlar içerisinde ve ötesinde barış, adalet ve dayanışma amacıyla çaba sarfederek en zordakiler dahil herkesin iyiliği için medeniyetlerin, farklı kültürlerin, bilginin, ilerleme ve refahın yolunu izleme niyetinde olduğuna ve kamusal yaşamın demokratik, şeffaf yapısını daha ileriye taşıyacağına inanarak;
 
 
Paris, Atina ve Moskova’da düzenlenmiş olan önceki Dünya Belediye Başkanları Zirveleri’nin bildirgeleri çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmaları devam ettirme azminde olarak;
İstanbul Ruhu bağlamında aşağıdaki kararları aldık:
 
Şehirler Diplomasisi, Çokkültürlü Birliktelik, Medeniyetler İttifakı, Farklı Kültürler arasında Diyalog, Milenyum Kalkınma Hedefleri ve Olimpik Hareket’in temel ilkeleri ve amaçlarını teşvik etmek ve uygulamaya koymak,

 

Ve önceki (Paris, Atina ve Moskova) ve gelecekteki Zirvelere ev sahipliği yapacak olan sekretaryalarla uyum içerisinde çalışacak İstanbul’da daimi bir koordinasyon yapısı oluşturmak.
 


Son oturumda kalkınma hedefleri konuşuldu
 
4. Belediye Başkanları Zirvesi’nin sonuç bildirgeden önceki son oturumunda “Milenyum Kalkınma Hedefleri ve Şehirler” ele alındı. BM Yerel Gündem 21 Programı Türkiye Ulusal Koordinatörü Sadun Emrealp’in yönettiği oturuma konuşmacı olarak Bağdat Belediye Başkanı Saber Al Assawy, Astana Belediye Başkanı Askar Mamın, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Aytaç Durak, Jakarta Valisi H. Sutiyoso, Kazan Belediye Başkanı Ilsur Metshin, Tuzla İlçe Belediye Başkanı Mehmet Demirci, Barselona Ticaret Odası Başkanı Miquell Vallsi Maseda, OECD Bölgesel Rekabet Gücü ve Yönetişim Bölümü Yöneticisi Olaf Merk, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu eski Başkanı Prof. Dr. Orhan Güvenen ve Helenik Girişimciler Derneği Başkanı Panayiotis Mihalos katıldı.
 
“İstanbul doğru yolda…”
 
Zirvenin son gününde konuşan Helenik Girişimciler Derneği Başkanı Panayiotis Mihalos, günümüz dünyasında sınırların önemini yitirdiğini, dünyanın değişik bölgelerindeki şehirlerin benzer özellikler taşımaya başladığını belirterek, “21. yüzyılda küresel girişimcilik gezegenimizi ve şehirlerimizi değiştiriyor. Bilgi en değerli sermaye oldu. Dizüstü bilgisayarlar endüstriyel makinaların yerini aldı. Yetenek ve estetik en önemli katma değer olarak ortaya çıkıyor. Karizmatik insan sermayesi kaliteli hizmet için daha büyük önem kazandı. İletişim zamanı ve mekanı yenmiş durumda. Kültürel ürünlerin daha öne çıktığı günümüz şehirleri asla uyumuyor, ışıkları hiç sönmüyor. Çevre, halk sağlığı ve kent kimliğini daha ciddi ölçüde etkiliyor. Bu yüzden sağlıklı ve estetik ortamlar yaratmak zorundayız. Farklı kültürlerin harmanlanması renk demek, yaratıcılık demek. İstanbul da 21. yüzyılda girişimcilik ve yaratıcılık açısından küresel bir kent olabilmek için doğru yolda” diye konuştu.
 
“Bağdat barbarlardan yine kurtulacak…”
 
Zirvenin son oturumunda konuşan Bağdat Belediye Başkanı Saber Al-Assawy de Arap ve bütün insanlık dünyasında büyük öneme sahip kentin çeyrek asırdan beri üç savaş geçirmesi yüzünden ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, Bağdat’ın yeniden yapılandırılması için milyarlarca dolarlık projeler yürütüldüğünü açıkladı. Bağdat’ın geleceğe umutla baktığını belirten Al-Assawy, “Bağdat geçmişte olduğu gibi günümüzde de katiller, zorbalar ve barbarlardan kurtulacak” dedi.
 


7 milyon nüfusa sahip Bağdat’ta bütün zorluk ve tehlikelere rağmen başta altyapı olmak üzere, çevre ve turizm alanlarında hizmet vermeye çaba gösterdiklerini ifade eden Al-Assawy, Bağdat Metrosu için 3 milyar dolarlık, Bağdat’ın temiz içme suyu sorununun çözümü için de 1.5 milyar dolarlık bir projeyi hayata geçirdiklerini açıkladı. Savaşlar yüzünden Bağdat’ta kişi başına düşen yeşil alan miktarının 8 metrekareden bir metrekareye kadar düştüğünü hatırlatan Al-Assawy, “Bağdat’ın bütün kanalizasyon sularının Dicle Nehri’ne aktığına dikkat çekti.
 
Dicle Nehri üzerindeki köprülerin onarımına da büyük önem verdiklerini belirten Al-Assawy, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bağdat parlak bir geleceğe doğru gidiyor. Şer iradesi yenilecek ve hayır iradesi başarılı olacaktır. Bağdat’ta bugüne kadar zalimler, katiller ve barbarlar hep yenilmişlerdir.  Bağdat’ta bugün yine katiller, zalimler ve barbarlar var. Ancak o barbarlar da yine yenilecek ve başları önlerinde kentimizden gideceklerdir. Bağdat’ı yeniden Dicle’nin kıyısındaki hurma ağaçlarının altına, 1001 Gece Masalları’nı andıran büyülü atmosferinde görülmeye hazırlıyoruz. Bunun daha kısa sürede gerçekleşebilmesi için, Bağdat’a yeniden barışın gelmesi için hepinizin yardımlarınızı diliyoruz.
 
Türkiye Belediyeler Birliği ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ise, teknolojik gelişmelerin kentleri özellikle çevre alanında ciddi ölçüde olumsuz etkilediğini belirterek, “Bu nedenle kent içi ve kent dışı ulaşım mekanizmalarının fosil yakıtlardan arındırılması gerekiyor” görüşünü dile getirdi.

 
Kaynak: Kültür AŞ

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?