Erdoğan: Şam barışa hazır

Başbakan Suriye'ye gerçekleştirdiği 1 günlük çalışma ziyaretini tamamlayarak yurda döndü.

Arşiv 06.07.2018, 09:30 06.07.2018, 09:31
Erdoğan: Şam barışa hazır
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile bir araya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Suriye’ye gerçekleştirdiği 1 günlük çalışma ziyaretini tamamlayarak yurda döndü.
 
Erdoğan, Esat görüşmesinde, bölgesel sorunlar, Irak ve Lübnan’da yaşanan gelişmeler ile İsrail-Filistin sorunun da ele alındı. Esad, iki ülkenin pek çok konuda “ortak düşündüklerini” belirterek, ziyaretinden dolayı Erdoğan’a teşekkür etti. Esad, Türkiye ve Suriye’nin Irak konusunda ortak tavır sergilediğini dile getirdi.
 
BAŞBAKAN NACİ OTRİ İLE GÖRÜŞME

Başbakan Erdoğan daha sonra Suriye Başbakanı Naci Otri ile bir araya geldi. Başbakanlıkta gerçekleşen görüşmenin ardından, heyetlerarası görüşmeye geçildi.

Görüşmede, Suriye Başbakanı Otri, ülkesindeki yatırımlar hakkında Erdoğan’a bilgi verirken, ortak yatırım yapma önerisinde bulundu ve “Birlikte düşünelim birlikte yapalım” dedi.

Başbakan Erdoğan da 2007 yılı başında iki ülke arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın yürürlüğe gireceğini anımsatarak iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar doların altında olduğuna işaret etti.

Bu ticaret hacminin önce 2 milyar dolara çıkarılması gerektiğini dile getiren Erdoğan, bu hedef yakalandıktan sonra ticaret hacminin 4 milyar dolara çıkarılması gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Kaybedecek vaktimiz yok” diye konuştu.

TÜRK VATANDAŞLARININ SIKINTILARI

İki kardeş ülkenin, 850 kilometrelik sınır sahibi olduğunu anımsatan Başbakan Erdoğan, iki halkın derin bağlarla bir birine bağlı olduğunu ifade etti. Başbakan Erdoğan, Suriye Başbakanı Otri’den, Türk vatandaşlarının bu ülkeye girerken yaşadıkları sıkıntıların giderilmesi talebinde bulundu.

ESENBOĞA’DA AÇIKLAMA

Erdoğan, günübirlik çalışma ziyaretinde bulunduğu Suriye’den dönüşünde Esenboğa Havalimanında yaptığı açıklamada, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat ve Başbakan Naci Otri ile çok yararlı ve zamanlı bir çalışma gerçekleştirdiğini söyledi.

Görüşmelerde ikili ilişkileri etraflı bir şekilde ele aldıklarını kaydeden Erdoğan, enerji alış-verişi ile kültür ve turizm ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik pek çok konuda görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Erdoğan, Pazar günü gerçekleştirmiş olduğu İran seyahati ile Irak, Lübnan ve Filistin’deki gelişmeleri de ele aldıklarını ve Orta Doğu’daki barış sürecine ilişkin gelişmeler üzerinde durduklarını belirtti.

Erdoğan, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması konusunda İran, Suriye ve Türkiye’nin aynı inancı ve kararlığı taşıdığını belirtti.

İki ülkenin bölgedeki sorunların çözümünde hemfikir olduğunu görmenin kendilerini memnun ettiğini kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

“(Komşu ülkelerin işbirliği Orta Doğu’daki barış ve istikrara katkısı olacaktır ve bu acil bir ihtiyaçtır. Bunun için Suriye olarak biz ne yapmamız gerekiyorsa varız. Türkiye olarak sizlerin bölgedeki önemine inanan bir ülkeyiz, güveniyoruz) bunu ifade etmeleri bizi memnun etti. Bu kritik dönemde Lübnan’da istikrar ve huzurun muhafazası için bölge ülkeleri olarak yapıcı gayretler içinde bulunmamızın son derece önemli olduğu hususunda aynı fikri düşünüyoruz. Biz bu düşüncemizi vurguladık, karşılığını da aynen Sayın Esad’dan gördük.”

“AYNI İNANÇ, AYNI KARARLILIK”

Görüşmelerde Irak’ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğü konusunda da Suriye ile aynı düşüncede olduklarını gördüklerini belirten Erdoğan, Irak Hükümeti’nin güvenlik ve istikrarı tesis etmeye yönelik çabalarının desteklenmesi konusunda fikir birliğine vardıklarını ifade etti.

Erdoğan, İsrail ve Filistin arasındaki sorunun giderilmesine yönelik yeni bir barış dinamiğine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Sorunun çözümü için yeni bir barış dinamiğine ihtiyaç olduğunu kaydeden Erdoğan, öncelikle Gazze’de ilan edilen ateşkesin süratle yaygınlaştırılması gerektiğini ve Filistin’de en kısa zamanda bir ulusal birlik hükümetinin kurulmasının da önemli olduğunu ifade etti. Erdoğan, Suriyeli muhataplarıyla bu konuda da görüşlerinin örtüştüğünü gördüklerini dile getirdi.

KAÇIRILAN İSRAİLLİ ASKERLER

Erdoğan, bir gazetecinin kaçırılan İsrail’li askerlerle ilgili sorunun çözümüne yönelik Suriyeli yetkililerin inisiyatif kullanması yönünde talepte bulunup bulunmadığını sorması üzerine, şunları söyledi:

“Şunu çok merak ediyorum; şu anda Filistin’in veya Filistindeki örgüt hangi örgütse kaçıran, orada kaçırılan bir kişiyi soruyorlar da Lübnan’daki iki askeri niye sormuyorlar diye ben de merak ediyorum. Lübnan’da bu olaylar var, Lübnan’da iki tane asker var. Lübnan’ı kimse sormuyor, Filistin’i soruyorlar. İsrail tarafında da dünya basınında da orası konuşuluyor. Lübnan’ı niye konuşmuyorlar diye merak ediyorum. Bir de bunu istiyorsunuz da karşılığında İsrail olarak ne vereceksiniz veya ne istiyorsunuz? Bunlar hala ortada ne yazık ki yok.”

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?