banner39

Erdoğan'ın konuşması Almanların bahanesi oldu

Başbakan Erdoğan'ın Köln'de yaptığı konuşma, Almanya'da tartışmalara neden oldu.

Arşiv 12.02.2008, 12:25 12.02.2008, 12:53
Erdoğan'ın konuşması Almanların bahanesi oldu

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Almanya'nın Köln kentinde "KölnArena" adlı spor salonunda Türk vatandaşlarına hitaben yaptığı konuşma, bu ülkede Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin tartışmaları yeniden gündeme getirdi.

Alman Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Erwin Huber, "Erdoğan, Alman topraklarında Türk milliyetçiliği yaptı. Bu, Avrupa karşıtı bir tutum ve Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin tereddütlerimizi doğruladı" dedi.

Huber, böyle bir durumda Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin müzakerelerin sürdürülmesinin hâlâ anlamlı olup olmadığının incelenmesi gerektiğini kaydetti.

Bavyera Eyaleti Başbakanı Günther Beckstein da, Erdoğan'ın, açık bir şekilde Türk kültürünü Alman kültürünün üzerinde tuttuğunu ifade ederek, "Bu konuşma, büyük ölçüde memnuniyet verici değildi" şeklinde görüş belirtti.

Beckstein, bir başbakanın Almanya'yı ziyareti sırasında kendi vatandaşlarına hitap etmeye doğal olarak hakkı olduğunu, ancak Erdoğan'ın hitap tarzının Almanya açısından son derece sorunlu olduğunu öne sürdü.

Birlik partilerinin (CDU/CSU) Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Wolfgang Bosbach da, "Türk hükümeti Almanya'da iç politika yapmamalı" şeklinde konuştu.

Phoenix adlı özel Alman televizyonunda yayınlanan "Unter den Linden" adlı programda konuşan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Sekreteri Hubertus Heil da, "Türk okullarına hayır, iki dilli eğitime evet" şeklinde görüş belirtirken, aynı programda konuşan Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Sekreteri Dirk Niebel ise devlet tarafından kontrol edildiği sürece Almanya'da Türk okulları ya da Türk üniversiteleri açılmasına karşı olmadığını söyledi.

Alman Sol Parti Federal Meclis üyesi Sevim Dağdelen de, Başbakan Erdoğan'ı "Türkiye adına sorumsuzca ve siyasi açıdan da bir dar görüşlülük içinde lobi çalışmaları yapmakla" eleştirdi.

Birlik 90/Yeşiller Partili Federal Meclis üyesi Ekin Deligöz ise "Berliner Zeitung" gazetesine yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın, Almanya'da yaşayan Türklere Almanca öğrenmeleri çağrısında bulunmasını memnuniyetle karşıladığını ifade ederek, "Bu, asimilasyon konusunda bir tartışma yürütmekten çok daha önemli" dedi.

Almanya İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya da "Tagesspiegel" gazetesine yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ı destekleyerek, "Asimilasyonu reddetmek uyuma karşı olmak demek değildir, tam aksine" diye konuştu.

Ludwigshafen kentindeki yangın faciasıyla ilgili olarak Almanya Başbakanı Merkel'in tutumunu da eleştiren Kızılkaya, "Çok sayıda Türk, kendilerini dinleyen bir başbakan (Erdoğan) olduğu duygusunu yaşadı. Bunu Başbakan Merkel de yapabilirdi" dedi.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?