Ergenekon'da bağlantılar derine iniyor
Ergenekon operasyonu kapsamında dün gözaltına alınan 14 kişinin sorgulamaları devam ediyor.

Dünya Bülteni / Haber Merkezi
İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhuriyet Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı İlhan Selçuk ve eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 14 kişi 'Ergenekon terör örgütü' soruşturması kapsamında mahkeme kararlarına istinaden dün sabah İstanbul ve Ankara'da düzenlenen operasyonlarla gözaltına alındı.
BELGELER TORBALARLA TAŞINDI
Terörle mücadele ekiplerinin operasyonuyla saat 04.30'da eşzamanlı olarak 20'den fazla yer basıldı. Gözaltına alınanların avukatlarıyla görüşmeleri 24 saatliğine kısıtlandı. Perinçek, Ankara'dan İstanbul'a getirilirken İP, Aydınlık Dergisi ve Ulusal Kanal'ın bilgisayarlarına ve arşivlerine el konuldu.
Savcılar üç oldu
Ulusal Kanal'ın yayın yönetmeni Ferit İlsever'le, Aydınlık Dergisi Yayın Yönetmeni Serhan Bolluk da sorguda. Ümraniye'de bir evde geçen yıl el bombaları bulunmasıyla başlayan, savcı Zekeriya Öz'ün yürüttüğü soruşturmada, iki savcı daha görevlendirildi.
4 SİLAH YAKALANDI
Ulusal Kanal ve Aydınlık Dergisi'nde yapılan aramalarda 4 ruhsatsız tabanca ele geçirilirken, bilgisayar hard diskleri Emniyet'e götürüldü. Anadolu Ajansı'nın haberine göre gözaltılar, cumhuriyet savcılarının talimatı ve mahkeme kararlarına istinaden yapıldı.
ŞAFAKTA OPERASYON
Dünkü operasyon sabaha karşı 04.00'te gerçekleşti. İstanbul ve Ankara'daki 20 ayrı adrese baskın düzenleyen emniyet güçleri, Perinçek'i başkentte, koruması Yusuf Beşerik, İP Genel Sekreteri Ferit İlsever, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bolluk, gazeteci Adnan Akfırat, Yusuf Tuncer, Ufuk Akkaya, Aykut Tokat, Mahir Çayan Güngör, Aydın Gelgin, İlhan Selçuk, Kemal Alemdaroğlu, işadamı İbrahim Benli ve Prof. Dr. Mahmut Çarin'i İstanbul'da gözaltına aldı. Perinçek, sabah saatlerinde uçakla İstanbul'a getirildi. Soruşturmayı yürüten savcılar, dün 'Kocaeli Çetesi'nin elebaşısı Hadi Özcan'ın da ifadesine başvurdu. Kandıra F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Özcan, jandarma eşliğinde sevk edildiği İstanbul Adliyesi'nde savcının sorularını cevapladı.
HALKI SİLAHLI EYLEME TEŞVİK
Ankara'da bu baskınların düzenlediği saatte Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk da İstanbul'daki evinde gözaltına alındı. Selçuk'un gazetedeki odası ile İşçi Partisi İstanbul İl Başkanlığı, Ulusal Kanal ve Aydınlık Dergisi'nin bulunduğu binalarda aramalar yapıldı. Perinçek'in koruması Yusuf Beşerik'in evinde 3 ruhsatsız tabanca ele geçirildi. Selçuk, Alemdaroğlu ve Perinçek'e yapılan teknik takip sırasında türban, hükümetin zor durumda kalması ve kapatma davasına ilişkin yorum yaptıkları ileri sürülürken, kaos ve darbeye yönelik konuştukları iddia edildi. Suçlamalar arasında, halkı hükümete karşı silahlı eyleme teşvik etmek ve örgüt üyesi olmaksızın örgüt adına çalışmak da bulunuyor. Aramada bazı kişilerin köken bilgilerine ait belge ve fişlemeler bulunduğu iddia edildi.
KÜÇÜK'LE BAĞLANTI
Ergenekon Operasyonu'nun önemli isimlerden Tuncay Güney, gözaltına alınanların Veli Küçük ile bağlantılı olduklarını öne sürmüştü. Cumhuriyet Gazetesi'nin satın alınması için Ferit İlsever, İlhan Selçuk, Gürbüz Çapan, Kemal Özden ve Ümit Ülgen'in Veli Küçük ile bir araya geldiklerini iddia etmişti. İlsever bu iddiayı 12 Mart'ta yaptığı bir açıklamayla yalanlamıştı. Gürbüz Çapan da Veli Küçük ile bir davette karşılaştıklarını doğrulamış ancak iddiaları yalanlamıştı.
ALEMDAROĞLU'NUN İLGİNÇ BAĞLANTILARI
İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu ve ekibi; PKK ve TİKKO terör örgütlerini desteklemek, Perinçek'e 'CIA ajanı' deyip üniversiteyi İşçi Partisi'nin okulu haline getirmek, İlhan Selçuk'a Cumhuriyet'in hisselerini alma vaadinde bulunmak, öğretim üyelerine 'beni paşalar destekliyor' diye baskı yapmakla suçlanıyor.
GÖZALTINA ALINANLAR:
Operasyonda gözaltına alınan 12 kişi şöyle:
İlhan Selçuk: Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi, Başyazarı. 1963'ten beri Cumhuriyet'teki 'Pencere' adlı köşesinde haftanın altı günü yazı yazan Selçuk, 12 Mart muhtırasından sonra gözaltına alınmış, işkence görmüştü. 22 Temmuz genel seçimleri öncesinde CHP-MHP birlikteliğini istiyordu. Bazı çevrelerce AKP'ye açılan kapatma davasından önceden haberdar olduğu öne sürüldü.
Kemal Alemdaroğlu: İstanbul Üniversitesi'nin 1998-2004 yılları arasındaki rektörü. 28 Şubat'tan sonra türban yasağının en keskin uygulayıcısı ve savunucusuydu.
Doğu Perinçek: İşçi Partisi lideri. Hukukçu kimliğiyle de tanınıyor. Ülkücülerle ulusal solcuların birlikteliğini ifade eden 'Kızılelma Koalisyonu'nun ideologu kabul ediliyor. Ergenekon'un manifestosunu yazdığı iddia edildi. Soruşturma savcısı Zekeriya Öz hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
İbrahim Benli: Perinçek'in fikir babası olduğu Ulusal Sanayici İşadamları Derneği'nin yönetim kurulu üyesi. KKTC Ulusal Dava Kuruluşları Temsilcisi ve İşçi Partisi'nin İstanbul Milletvekili adayıydı.
Ferit İlsever: Perinçek'i hiç terk etmeyen yoldaşlarından Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmenliğini yapan İlsever de İP İstanbul milletvekili adayıydı. Ergenekon faaliyetleri kapsamında Cumhuriyet Gazetesi'ni satın almayı planlayanlar arasında adı geçti.
Serhan Bolluk: Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni. İP milletvekili adayıydı.
Adnan Akfırat: İP'nin Çin ile ilişkisini yürütüyordu. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi mezunu. 'Çiller'in ABD Vatandaşlığı' ve 'Eşref Bitlis Suikastı' gibi beş kitaba imza attı.
Yusuf Beşirik: Perinçek'in koruması.
Aydın Gergin: Perinçek'in makam şoförü.
Yusuf Tuncer, Mahir Çayan Güngör ve Aykut Tokak: İşçi Partisi görevlileri.