Gül, İsrail'in Gazze'den çıkmasını istedi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail askerlerinin Gazze'den derhal çıkmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ateşkesin devamlı olabilmesi, yaşayabilmesi için İsrail askerlerinin en kısa sürede Gazze'den çıkması, ablukanın kalkması ve Gazze'nin yeniden imarının başlaması gerektiğini söyledi.
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in ev sahipliğinde Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde Maritim Golf Resort'ta düzenlenen çokuluslu Gazze zirvesinin ardından, devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi.
Cumhurbaşkanı Gül, çok sayıda insanın ölümü ve binlerce insanın yaralanmasından, büyük bir yıkımdan sonra ateşkesin sağlanmasının yine de çok önemli olduğunu belirterek, çok daha önemli olanın ateşkesin her iki tarafça da ilan edilmesi olduğunu vurguladı.
Bu noktaya gelinmesi için Hüsnü Mübarek'in büyük gayret sarf ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Mübarek'e teşekkür etti ve Mısır'ın çalışmalarının bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğine olan inancını dile getirdi.
Türkiye'nin de Kahire-Şam-Tel Aviv arasında adeta mekik diplomasisi yaparak ateşkese katkıda bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bundan sonra da katkıların devam edeceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, "Şimdi bu ateşkesin devamlı olabilmesi, yaşayabilmesi için İsrail askerlerinin en kısa sürede Gazze'yi bırakması, ablukanın kalkması ve Gazze'nin yeniden imarının başlaması gerekmektedir. Bütün bunlar kısa vadeli şeylerdir. Orta ve uzun vadede yapılacak çok şey vardır. Filistinlilerin mutlaka uzlaşı hükümetini kurmaları gerekir. Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın öncülüğünde bu işin olacağına inanıyoruz" dedi.
"Bölgedeki bütün ülkelerin de barış için ellerinden gelen bütün gayreti göstermeleri gerekir" diyen Gül, Türkiye olarak Avrupa'daki bütün ülkelerin bunu destekleyeceklerini emin olduklarını kaydetti.
ABD'nin yeni yönetiminin bu meseleye kalıcı çözüm bulunması için yoğunluk göstermesi gerektiğinin altını çizen Gül, kalıcı barışın sağlanamaması durumunda bu tür acıların 2 yılda bir yaşanacağını belirtti.
"2006 yılında da Lübnan için hep beraber bir araya gelmiştik" diyen Gül, "Filistin ve İsrail devletinin yan yana, güvenlik altında beraber yaşayabilecekleri bir ortamın muhakkak sağlanması gerekir. Bu geriye bırakılacak, ötelenecek bir problem değildir. Dünyadaki birçok problemin altında bu konu vardır. Bunu herkesin görmesi gerekir. Onun için dünyanın önceliği olması, yeni acıların yaşanmaması gerekir. Bu yönde bütün uluslararası toplum, her beraber birinci öncelikle, gece gündüz çalışmamız gerekmektedir. Başta Mısır olmak üzere bu ateşkese katkısı olan herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
"İsrail'in adımı olumlu"
Gül, Gazze konusunda yapılacak çokuluslu zirve toplantısına katılmak üzere Mısır'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda da açıklama yaptı.
Toplantıya bölge ve AB ülkelerinden liderlerin katılacağını belirten Gül, geçen üç hafta içinde bu liderlerle Gazze'de ateşkesin sağlanması için yoğun işbirliği sağlandığını söyledi.
Gazze'deki insani trajedinin sone ermesinin bir diğer öncelik olacağını dile getiren Gül, Gazze'nin yeniden inşa edilmesinin de başka bir görev olduğunu, çünkü bu kadar yıkımdan sonra okulların, hastanelerin yeniden inşa edilmesigerektiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül, "Bunu takiben Filistin meselesine adil ve kalıcı bir çözüm için uzun vadeli bir yaklaşımın bütün taraflarda hakim olmasını sağlamakiçin yoğun bir çaba yine sarf etmek gerekmektedir" diye konuştu.
"Bütün dünya yoğun çaba göstermeli"
Gül, "Uzun vadeli çözüm için uzun vadede Filistinlilerin kendi devletlerini kurup, İsraillilerleberaber yaşayabilecekleri bir ortamı temin etmek için bütün dünyanın yoğun çaba göstermesi gerektiğine inanıyorum" dedi.
"Ümit ediyoruz ki, bu zirvede hiç değilse bazı beklenen neticeler ortayaçıkacaktır" diyen Gül, bugünkü zirvenin Ortadoğu'da barışa katkıda bulunmasını temenni etti.Cumhurbaşkanı Gül, "Esas uzun vadeli çözüm için, uzun vadede Filistinlilerin kendi devletlerini kurup, İsraillilerle beraber yaşayabilecekleri bir ortamı temin etmek için bütün dünyanın yoğun çabagöstermesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü her iki sene de bir bu acılara ne bölgene de dünya dayanabilir" diye konuştu.
Bunun için önce kısa vadeli, acil işin, "bir an önce, karşılıklı ateşkesin sağlanması olduğunu", uzun vadeli olarak da çalışmaların güçlü,k ararlı bir şekilde başlatılması ve devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Gül, "Türkiye, bu süreçlerin içerisinde güçlü bir şekilde katkı sağlamaya devam edecektir" dedi.
Türk askeri bölgeye gidecek mi?
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, "Türk askerinin uzun vadede barışa katkı yapması için bölgeye konuşlandırılması hangi koşullarda olabilir? Böyle bir plan gündeme gelebilir mi?" sorusu üzerine, "Şu anda bunlar söz konusu değil. Bunlar konuşulmuyor şu anda. İlerde nasıl düzenlemeler olacak, o zaman konuşulacak şeylerdir. Genel askeri meseleleri söylüyorum ama Türk askerinin gidip gitmemesiyle ilgili herhangi bir konu da yok ortada" diye konuştu.
Türk heyetinden mekik diplomasisi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dış politika başdanışmanı Büyükelçi Ahmet Davutoğlu, Gazze krizinin çözülmesi için Mısır'ın başkenti Kahire ile Şam arasındaki mekik diplomasisini sürdürüyor.
Davutoğlu başkanlığındaki heyet, Gazze'de ateşkesin sağlanması konusunda yürütülen diplomatik girişimler çerçevesinde Mısır'da yürüttüğü görüşmeleri tamamladı. Heyet, dün Suriye'nin başkenti Şam'a geçti.
Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyet, akşam saatlerinde Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile görüştü.
Yetkililerden alınan bilgiye göre, Gazze'de ateşkesin sağlanması için Türkiye tarafından ortaya atılan çözüm önerileri önemli ölçüde kabul gördü.
Yetkililer, çözüm önerileriyle ilgili birkaç ayrıntı üzerinde iki taraf arasında uzlaşı sağlanmaya çalışıldığını bildirdiler.
Hamas ve Suriye yetkilileri ayrıca, ateşkes koşullarının oluştuğu ve ateşkesin çok kısa bir süre içinde sağlanabileceği görüşünde olduklarını kaydettiler.
Bu arada Türkiye'nin çözüm önerisinin, İsrail, Hamas ve Mısır'ın istek ve çekinceleri dikkate alınarak hazırlandığı belirtilirken, Gazze'de çift taraflı bir ateşkesin sağlanmasının gerekli olduğu vurgulanıyor.
Davutoğlu ve beraberindeki heyet, Hamas'ın Suriye'deki Siyasi Büro Şefi Halid Meşal ile görüşüyor.
Erdoğan: "Bekara karı boşamak kolay"
Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İsrail'le ilişkiler kesilsin" diyenlere tepki gösterdi. İsrail'le ilişkilerin farklı olduğunu söyleyen Erdoğan, "Bekara karı boşamak kolay. Hesabı iyi yapıyoruz" dedi.
Başbakan Erdoğan, bugün, yarın ateşkes sağlanacağına inandığını söyledi.
Babacan: "Somut önerimizi ilettik"
Dışişleri Bakanı Ali Babacan da, önceki akşam katıldığı bir programda, Türkiye olarak taraflara yine dün somut bir öneri ilettiklerini açıklamıştı.
Babacan, ortak bir zemin oluşturacağını düşündükleri bu önerinin ayrıntılarına giremeyeceğini, ancak genel çerçevesini anlatabileceğini ifade ederek, öncelikle silahların susmasının ve bu olurken de hemen yanında Gazze'deki ambargonun kalkarak, giriş çıkışların serbestleşmesi, bunun için gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasının hedeflendiğini kaydetmişti.
Öneri çerçevesinde İsrail'in Gazze'deki askeri birliklerinin çıkmasının da öngörüldüğünü ifade eden Babacan, öneride bunun ötesinde Mısır ile olan silah hareketinin düzenlenmesi ve buna ek olarak tüm bu ateşkes koşullarının uygulanıp uygulanmayacağını gözlemleyecek ve bunu rapor edecek bir gözlemciler grubunun oluşturulmasının yer aldığını ifade etmişti.
Babacan, tüm bunların yanı sıra donörler toplantısı düzenlenmesi ve Filistinli gruplar arasında uzlaşı sağlanmasının da birbirine bağlı konular olduğunu bildirmişti.