Güneydoğu'da 'tsunami' manzaraları

Son 50 yılın en büyük sel felaketinin yaşandığı Güneydoğu'da 'tsunami' manzaraları oluştu.

Arşiv 06.07.2018, 09:30 06.07.2018, 09:31
Güneydoğu'da 'tsunami' manzaraları

Türkiye ihmal ve vurdumduymazlığın bedelini yine ağır ödedi. Geçen hafta peş peşe "şiddetli yağış geliyor, sele dikkat!" diyerek vatandaşları ve yetkilileri önlem almaya çağıran Meteoroloji'nin uyarıları fayda etmedi.

Hafta başından itibaren başlayan sağanak yağış, başta Güneydoğu olmak üzere bütün Türkiye'yi teslim aldı. Dün sabah saatlerinde ortaya çıkan felaketin acı blançosu milleti ayağa kaldırdı. Diyarbakır, Batman ve Şırnak'ta toplam 22 kişi hayatını kaybetti, birçok kayıp var, yüzlerce hayvan telef oldu, maddi zararın boyutları tahmin edilemiyor. Birçok vatandaşın evsiz kaldığı bölgede en acil ihtiyaç; çadır, battaniye ve yiyecek.

Güneydoğu'yu su ve çamur altında bırakan felaketin sinyali pazartesi günü Şanlıurfa'dan gelmişti. Sele kapılan 4 kişi hayatını kaybetmiş, kaybolan 2 kişiye ise bütün aramalara rağmen ulaşılamamıştı. Dün felaketin boyutları daha da ağırlaştı. En acı kayıp Diyarbakır'da yaşandı. Mardin'den gelerek Diyarbakır'da bir düğüne katılanların içinde bulunduğu minibüsün sel sularına kapılması sonucu 12 kişi öldü.

Diyarbakır'ın Çınar ve Bismil ilçelerinde 6, Şırnak'ın Silopi ve Uludere ilçelerinde ise 4 kişi hayatını kaybetti. Olayın hemen ardından bölgeye giden İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Tarım Bakanı Mehdi Eker, zararın devlet tarafından karşılanacağını açıkladı. Güneydoğu'da son 50 yılın en büyük felaketinin yaşandığına dikkat çeken Eker, selin ekonomik boyutunu, "70 bin hektarlık pamuk sular altında kaldı." sözleriyle özetledi.

Bölgede kriz masası oluşturuldu. Vatandaşlar su tahliyesine başladı. Su baskınlarından Batman merkez, Beşiri, Şırnak'ın Uludere ve Silopi ilçeleri de etkilendi. Bölgede bazı köylere ulaşım kesildi. Batman merkez, Şanlıurfa, Çınar merkez ve köyleri ile Bismil köy okulları tatil edildi. Su baskınlarının yaşandığı Batman, Şırnak, Mardin ve Diyarbakır'da çok sayıda ev ve işyerinde meydana gelen hasarın yanı sıra, ekili tarlalar da zarar gördü. Birçok küçük ve büyükbaş hayvan sulara kapılarak telef oldu. Sel tehdidi altındaki köyler boşaltıldı. Elazığ'daki Güneydoğu Anadolu Bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi'nden sel felaketi yaşanan Diyarbakır, Şanlıurfa ve Şırnak'a, 2 bin 500 battaniye, 200 çadır, 7 seyyar mutfak ve çok sayıda personel sevk edildi.

Kızılay'ın Ankara'daki Orta Anadolu Kan Merkezi'nin açılışına katılan Başbakan Erdoğan, Güneydoğu Anadolu'da meydana gelen sel felaketinde 22 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Diyarbakır'da önceki akşam sağanak yağışın ardından yaşanan sel felaketinin bilançosu, gün doğduğunda ortaya çıkmaya başladı. Mardin'in Savur ilçesine bağlı İşgören köyüne gidenleri taşıyan, içinde 12 kişinin bulunduğu minibüs, Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Meydanlı köyü yakınlarında Dicle Nehri'nin taşmasıyla sel sularına kapıldı. Hamdullah Yenitürk idaresindeki 21 DL 414 plakalı minibüsten bir tek araç sürücüsü kurtuldu. Selde minibüste bulunan köylülerden Hasan Aksoy (51), Hamdullah Aksoy (54), Hanım Adanır (40), Hakkı Adanır (12), Sait Adanır (45), Tuba Adanır (8), Orhan Adanır (8), Servet Özgüç (20), Şükran Koluman (35), Latif Koluman (13), Şehmus Sincar (65), ve Şeyhmus Aras (21) hayatlarını kaybetti. Hamdullah Yenitürk, Mardin Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Minibüsün aniden sel sularına kapıldığını ifade eden Yenitürk, hiçbir şey hatırlamadığını, gözlerini hastanede açtığını söyledi. Yapılan ilk çalışmalarda yağıştan etkilenen Çınar ve Bismil ilçelerinde mahsur kalan 300 vatandaş kurtarılarak bunların tahliyesi sağlandı. Meydan Köyü'nde sulara kapılan Saliha Tekin (25) ve oğlu Umut (10) yaşamını yitirdi. Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde de aşırı yağışlar can kaybına yol açtı. Cumhuriyet Mahallesi'nde su baskınına uğrayan evde anne Muhterem Gül ile çocukları 4 yaşındaki Agit Gül ve 4 aylık kızı Reyhan Gül suda boğuldu. Yine Çınar'da Remziye Tunç (14) sele kapılarak öldü. Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Karşıyaka Mahallesi'nde de 3 yaşındaki Nupelda Kaden ile 4 yaşındaki Yusuf İslam Kaden sele kapılarak yaşamını yitirdi. İlçeye bağlı Ortaköy'de ise bir evin çatısının çökmesi sonucu enkaz altında kalan 70 yaşındaki Süpha Basutçu hayatını kaybetti. Uludere İlçesi'nde de sele kapılan bir vatandaş öldü.

Öte yandan Şanlıurfa'da Ceylanpınar ilçesine 7 km mesafede bir yük trenine ait 3 vagonun devrilmesiyle 200 km'lik rayda hasar oluştu. Sağanak yağış Batman kent merkezinde yaşamı olumsuz etkiledi. Van'ın Gürpınar İlçesi'ne bağlı Çavuştepe Köyü'nde 25 evi su basarken, tarlalar su altında kaldı. Mersin'de evleri su içinde kalan aileler geceyi sokakta geçirdi. Çınar ilçesine bağlı Alatosun Beldesi ve 9 köyde dere yatağında 100 ev boşaltıldı.

Sağanak yağışta Beykoz ve Sarıyer sular altında kaldı

Aşırı yağışlar İstanbul'da da etkili oldu. Bir süredir etkili olan yağış, Beykoz ağırlıklı olmak üzere Sarıyer, Ümraniye, Eyüp ve Gaziosmanpaşa ilçelerindeki bazı ev ve iş yerlerinde su baskınlarına neden oldu. Beykoz Tokatköy deresi Sülükhane mevkiinde dere yatağına yapılan ev ve iş yerleri sular altında kaldı. Akbaba köyünde serum üretimi yapılan Osel fabrikasında mahsur kalan yaklaşık 200 işçinin bir bölümü iş makinelerine bindirilerek kurtarıldı. Kemerburgaz yolu üzerindeki yaklaşık 10 fabrikada mahsur kalan işçiler, zodyak bot ve iş makineleri kullanılarak tahliye edildi. Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül, ilçede bin evi su bastığını bildirirken, ilçede ilk ve orta dereceli okullar iki gün süreyle tatil edildi. Akbaba köyü muhtarı Yüksel Kılıç, "Dere yataklarındaki binalar dereleri daralttı. Bu binaların acil olarak tahliye edilmesini istiyoruz." dedi. Sarıyer'de ise su baskını sonucu yıkılan gecekonduda kaldığı sanılan bir kişiye saatlerce ulaşılmaya çalışıldı. İş makineleri ve diğer araçların olay yerine girememesi üzerine ekipler, kazma ve küreklerle enkazda arama yaptı ama enkaz altında kalan vatandaş hayatını kaybetti.


Beykoz ağırlıklı olmak üzere Sarıyer, Ümraniye, Eyüp ve Gaziosmanpaşa ilçelerinde bazı ev ve işyerlerini su bastığını kaydeden İstanbul Valisi Muammer Güler, "31 Ekim tarihi itibarıyla meteorolojinin tespit ettiği yağış miktarı 55 kilogramdır. 1 Kasım itibarıyla tespit edilen yağış miktarı 88 kilogramdır. Yani metrekareye toplam 143 kilogram yağış, 2 günde alınmıştır. Uzun yıllar ortalamasının bir aylık 150 kilogram olduğunu varsayarsak, 2 günde 1 aylık ortalamaya yakın yağış olduğu görülüyor. Tabii bu, anormal bir yağıştır.'' dedi. Kemerburgaz'da Hamidiye Deresi'nin taşması İstanbul Caddesi üzerindeki birçok fabrikanın sular altında kalmasına neden oldu. Bir fabrikada sular yaklaşık 1 metreye yükselirken, işçiler yemekhane ve çatıya sığınmak zorunda kaldı.

Güneydoğu'da yağmurlar sürecek

Yurt genelinde bir haftadan beri etkili olan yağışlı hava etkisini kaybetmiyor. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde etkili ve sürekli yağışların olmasının beklendiğini açıkladı. Açıklamada yağışların, Bingöl, Erzincan, Tunceli, Hakkari, Elazığ, Erzurum, Bitlis, Malatya, Van, Adıyaman, Diyarbakır, Siirt, Şırnak ve Şanlıurfa başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde etkili ve sürekli olmasının beklendiği kaydedildi.


Bu arada Diyarbakır'da, son bir hafta içerisinde metrekareye 94 kilogram yağış düştüğü bildirildi. Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, metrekareye 94 kilogram yağışın yıllık yağış miktarının 5'te birine tekabül ettiğini söylediler. Açıklamada, "Yarın yağışlar bir nebze de olsa azalacak. Ancak cuma gününden itibaren pazar gününe kadar yine etkili aralıklarla sağanak yağış bekleniyor." denildi.

Felaketin bilançosunu gözyaşları içinde anlattı

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, sel felaketinin yaşandığı Diyarbakır'ın Çınar ve Bismil ilçelerinde incelemelerde bulundular. Helikopterle Çınar'a geçen bakanlar Aksu ve Eker, Çınar Kaymakamı Hasan Tanrıseven'den son durum hakkında bilgi aldı. Kaymakam Tanrıseven, çalışmalarla ilgili bilgi verirken gözyaşlarını tutamayarak ağladı.


Bölgede kriz masası oluşturuldu. Vatandaşlar su tahliyesine başladı. Su baskınlarından Batman merkez, Beşiri, Şırnak'ın Uludere ve Silopi ilçeleri de etkilendi. Bölgede bazı köylere ulaşım kesildi. Batman merkez, Şanlıurfa, Çınar merkez ve köyleri ile Bismil köy okulları tatil edildi. Su baskınlarının yaşandığı Batman, Şırnak, Mardin ve Diyarbakır'da çok sayıda ev ve işyerinde meydana gelen hasarın yanı sıra, ekili tarlalar da zarar gördü. Birçok küçük ve büyükbaş hayvan sulara kapılarak telef oldu. Sel tehdidi altındaki köyler boşaltıldı. Elazığ'daki Güneydoğu Anadolu Bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi'nden sel felaketi yaşanan Diyarbakır, Şanlıurfa ve Şırnak'a, 2 bin 500 battaniye, 200 çadır, 7 seyyar mutfak ve çok sayıda personel sevk edildi.

Kızılay'ın Ankara'daki Orta Anadolu Kan Merkezi'nin açılışına katılan Başbakan Erdoğan, Güneydoğu Anadolu'da meydana gelen sel felaketinde 22 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Diyarbakır'da önceki akşam sağanak yağışın ardından yaşanan sel felaketinin bilançosu, gün doğduğunda ortaya çıkmaya başladı. Mardin'in Savur ilçesine bağlı İşgören köyüne gidenleri taşıyan, içinde 12 kişinin bulunduğu minibüs, Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Meydanlı köyü yakınlarında Dicle Nehri'nin taşmasıyla sel sularına kapıldı. Hamdullah Yenitürk idaresindeki 21 DL 414 plakalı minibüsten bir tek araç sürücüsü kurtuldu. Selde minibüste bulunan köylülerden Hasan Aksoy (51), Hamdullah Aksoy (54), Hanım Adanır (40), Hakkı Adanır (12), Sait Adanır (45), Tuba Adanır (8), Orhan Adanır (8), Servet Özgüç (20), Şükran Koluman (35), Latif Koluman (13), Şehmus Sincar (65), ve Şeyhmus Aras (21) hayatlarını kaybetti. Hamdullah Yenitürk, Mardin Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Minibüsün aniden sel sularına kapıldığını ifade eden Yenitürk, hiçbir şey hatırlamadığını, gözlerini hastanede açtığını söyledi. Yapılan ilk çalışmalarda yağıştan etkilenen Çınar ve Bismil ilçelerinde mahsur kalan 300 vatandaş kurtarılarak bunların tahliyesi sağlandı. Meydan Köyü'nde sulara kapılan Saliha Tekin (25) ve oğlu Umut (10) yaşamını yitirdi. Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde de aşırı yağışlar can kaybına yol açtı. Cumhuriyet Mahallesi'nde su baskınına uğrayan evde anne Muhterem Gül ile çocukları 4 yaşındaki Agit Gül ve 4 aylık kızı Reyhan Gül suda boğuldu. Yine Çınar'da Remziye Tunç (14) sele kapılarak öldü. Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Karşıyaka Mahallesi'nde de 3 yaşındaki Nupelda Kaden ile 4 yaşındaki Yusuf İslam Kaden sele kapılarak yaşamını yitirdi. İlçeye bağlı Ortaköy'de ise bir evin çatısının çökmesi sonucu enkaz altında kalan 70 yaşındaki Süpha Basutçu hayatını kaybetti. Uludere İlçesi'nde de sele kapılan bir vatandaş öldü.

Öte yandan Şanlıurfa'da Ceylanpınar ilçesine 7 km mesafede bir yük trenine ait 3 vagonun devrilmesiyle 200 km'lik rayda hasar oluştu. Sağanak yağış Batman kent merkezinde yaşamı olumsuz etkiledi. Van'ın Gürpınar İlçesi'ne bağlı Çavuştepe Köyü'nde 25 evi su basarken, tarlalar su altında kaldı. Mersin'de evleri su içinde kalan aileler geceyi sokakta geçirdi. Çınar ilçesine bağlı Alatosun Beldesi ve 9 köyde dere yatağında 100 ev boşaltıldı.

Sağanak yağışta Beykoz ve Sarıyer sular altında kaldı

Aşırı yağışlar İstanbul'da da etkili oldu. Bir süredir etkili olan yağış, Beykoz ağırlıklı olmak üzere Sarıyer, Ümraniye, Eyüp ve Gaziosmanpaşa ilçelerindeki bazı ev ve iş yerlerinde su baskınlarına neden oldu. Beykoz Tokatköy deresi Sülükhane mevkiinde dere yatağına yapılan ev ve iş yerleri sular altında kaldı. Akbaba köyünde serum üretimi yapılan Osel fabrikasında mahsur kalan yaklaşık 200 işçinin bir bölümü iş makinelerine bindirilerek kurtarıldı. Kemerburgaz yolu üzerindeki yaklaşık 10 fabrikada mahsur kalan işçiler, zodyak bot ve iş makineleri kullanılarak tahliye edildi. Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül, ilçede bin evi su bastığını bildirirken, ilçede ilk ve orta dereceli okullar iki gün süreyle tatil edildi. Akbaba köyü muhtarı Yüksel Kılıç, "Dere yataklarındaki binalar dereleri daralttı. Bu binaların acil olarak tahliye edilmesini istiyoruz." dedi. Sarıyer'de ise su baskını sonucu yıkılan gecekonduda kaldığı sanılan bir kişiye saatlerce ulaşılmaya çalışıldı. İş makineleri ve diğer araçların olay yerine girememesi üzerine ekipler, kazma ve küreklerle enkazda arama yaptı ama enkaz altında kalan vatandaş hayatını kaybetti.

Beykoz ağırlıklı olmak üzere Sarıyer, Ümraniye, Eyüp ve Gaziosmanpaşa ilçelerinde bazı ev ve işyerlerini su bastığını kaydeden İstanbul Valisi Muammer Güler, "31 Ekim tarihi itibarıyla meteorolojinin tespit ettiği yağış miktarı 55 kilogramdır. 1 Kasım itibarıyla tespit edilen yağış miktarı 88 kilogramdır. Yani metrekareye toplam 143 kilogram yağış, 2 günde alınmıştır. Uzun yıllar ortalamasının bir aylık 150 kilogram olduğunu varsayarsak, 2 günde 1 aylık ortalamaya yakın yağış olduğu görülüyor. Tabii bu, anormal bir yağıştır.'' dedi. Kemerburgaz'da Hamidiye Deresi'nin taşması İstanbul Caddesi üzerindeki birçok fabrikanın sular altında kalmasına neden oldu. Bir fabrikada sular yaklaşık 1 metreye yükselirken, işçiler yemekhane ve çatıya sığınmak zorunda kaldı.

Güneydoğu'da yağmurlar sürecek

Yurt genelinde bir haftadan beri etkili olan yağışlı hava etkisini kaybetmiyor. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde etkili ve sürekli yağışların olmasının beklendiğini açıkladı. Açıklamada yağışların, Bingöl, Erzincan, Tunceli, Hakkari, Elazığ, Erzurum, Bitlis, Malatya, Van, Adıyaman, Diyarbakır, Siirt, Şırnak ve Şanlıurfa başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde etkili ve sürekli olmasının beklendiği kaydedildi. Bu arada Diyarbakır'da, son bir hafta içerisinde metrekareye 94 kilogram yağış düştüğü bildirildi. Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, metrekareye 94 kilogram yağışın yıllık yağış miktarının 5'te birine tekabül ettiğini söylediler. Açıklamada, "Yarın yağışlar bir nebze de olsa azalacak. Ancak cuma gününden itibaren pazar gününe kadar yine etkili aralıklarla sağanak yağış bekleniyor." denildi.

Felaketin bilançosunu gözyaşları içinde anlattı

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, sel felaketinin yaşandığı Diyarbakır'ın Çınar ve Bismil ilçelerinde incelemelerde bulundular. Helikopterle Çınar'a geçen bakanlar Aksu ve Eker, Çınar Kaymakamı Hasan Tanrıseven'den son durum hakkında bilgi aldı. Kaymakam Tanrıseven, çalışmalarla ilgili bilgi verirken gözyaşlarını tutamayarak ağladı. İçişleri Bakanı Aksu, burada yaptığı konuşmada, vatandaşların yarasını saracaklarını belirterek, "Bundan kimsenin kuşkusu olmasın." dedi. Tarım Bakanı Eker ise, tüm birimleriyle iş başında olduklarını belirterek, "İlk tespitlerimize göre 70 bin dekar alanda hasat yapılmamış pamuk ekiliydi. Tamamen sel suları altında kaldı." şeklinde konuştu.

Düğünden dönen minibüs sele kapıldı

Diyarbakır'da yaşanan başka bir olay da yürekleri burktu. Mardin'in Savur ilçesi İşgören köyünden 14 kişi önceki gün erkenden bir minibüsle Diyarbakır'ın Bağlar semtindeki köylüleri Serdar Adanır'ın düğününe gitti. İşgörenliler dönüş yolunda selle karşılaştı. Minibüsleri çamura saplanınca tanıdıklarını telefonla arayarak yardım istediler. Yardım için traktörle hareket eden Çatalca köylüleri, halatla bağladıkları minibüsü kurtaracakken dağlardan büyük bir gürültüyle inen sel sularına kapıldı. Dördü çocuk 12 kişi kapısını açma imkanını yakalayamadan minibüs içerisine dolan sularla hayatlarını kaybetti. Acı haberlerden biri de Diyarbakır'ın Çınar ilçesinin Meydan köyünden geldi. 5 kişilik Tekin ailesi selden kurtulmak için evin önündeki ağaca yöneldi. Baba Vasfi Tekin (26), iki oğlu Süleyman (8) ve Hamza'yı (2) ağaca çıkarmayı başardı. Daha sonra eşi Saliha Tekin'in (25) elini tutup ağaca çekmek isterken annesinin kucağında bulunan 10 yaşındaki Umut suya düştü. Çocuğunu kurtarmak için kendini azgın sulara bırakan Saliha Tekin ve oğlu Umut sel sularında hayatını kaybettiler.

Yağış Suriye'de etkili oldu: 5 ölü , 16 kayıp

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan sağanak yağışlar, komşu ülke Suriye'de de can kaybına sebebiyet verdi. Haseki vilayetine bağlı Rasulayn kasabasında yağışlar nedeniyle su baskını ve sel sonucu 5 kişi öldü, 16 kişi kayboldu. Bu kişilerden 13'ünün Rasulayn kasabası sınırlarında seyahat eden yolcu minibüsünün sel sularına kapılması sonucu kaybolduğu öğrenildi.

Bölgede kriz masası oluşturuldu. Vatandaşlar su tahliyesine başladı. Su baskınlarından Batman merkez, Beşiri, Şırnak'ın Uludere ve Silopi ilçeleri de etkilendi. Bölgede bazı köylere ulaşım kesildi. Batman merkez, Şanlıurfa, Çınar merkez ve köyleri ile Bismil köy okulları tatil edildi. Su baskınlarının yaşandığı Batman, Şırnak, Mardin ve Diyarbakır'da çok sayıda ev ve işyerinde meydana gelen hasarın yanı sıra, ekili tarlalar da zarar gördü. Birçok küçük ve büyükbaş hayvan sulara kapılarak telef oldu. Sel tehdidi altındaki köyler boşaltıldı. Elazığ'daki Güneydoğu Anadolu Bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi'nden sel felaketi yaşanan Diyarbakır, Şanlıurfa ve Şırnak'a, 2 bin 500 battaniye, 200 çadır, 7 seyyar mutfak ve çok sayıda personel sevk edildi.

Kızılay'ın Ankara'daki Orta Anadolu Kan Merkezi'nin açılışına katılan Başbakan Erdoğan, Güneydoğu Anadolu'da meydana gelen sel felaketinde 22 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Diyarbakır'da önceki akşam sağanak yağışın ardından yaşanan sel felaketinin bilançosu, gün doğduğunda ortaya çıkmaya başladı. Mardin'in Savur ilçesine bağlı İşgören köyüne gidenleri taşıyan, içinde 12 kişinin bulunduğu minibüs, Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Meydanlı köyü yakınlarında Dicle Nehri'nin taşmasıyla sel sularına kapıldı. Hamdullah Yenitürk idaresindeki 21 DL 414 plakalı minibüsten bir tek araç sürücüsü kurtuldu. Selde minibüste bulunan köylülerden Hasan Aksoy (51), Hamdullah Aksoy (54), Hanım Adanır (40), Hakkı Adanır (12), Sait Adanır (45), Tuba Adanır (8), Orhan Adanır (8), Servet Özgüç (20), Şükran Koluman (35), Latif Koluman (13), Şehmus Sincar (65), ve Şeyhmus Aras (21) hayatlarını kaybetti. Hamdullah Yenitürk, Mardin Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Minibüsün aniden sel sularına kapıldığını ifade eden Yenitürk, hiçbir şey hatırlamadığını, gözlerini hastanede açtığını söyledi. Yapılan ilk çalışmalarda yağıştan etkilenen Çınar ve Bismil ilçelerinde mahsur kalan 300 vatandaş kurtarılarak bunların tahliyesi sağlandı. Meydan Köyü'nde sulara kapılan Saliha Tekin (25) ve oğlu Umut (10) yaşamını yitirdi. Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde de aşırı yağışlar can kaybına yol açtı. Cumhuriyet Mahallesi'nde su baskınına uğrayan evde anne Muhterem Gül ile çocukları 4 yaşındaki Agit Gül ve 4 aylık kızı Reyhan Gül suda boğuldu. Yine Çınar'da Remziye Tunç (14) sele kapılarak öldü. Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Karşıyaka Mahallesi'nde de 3 yaşındaki Nupelda Kaden ile 4 yaşındaki Yusuf İslam Kaden sele kapılarak yaşamını yitirdi. İlçeye bağlı Ortaköy'de ise bir evin çatısının çökmesi sonucu enkaz altında kalan 70 yaşındaki Süpha Basutçu hayatını kaybetti. Uludere İlçesi'nde de sele kapılan bir vatandaş öldü.

Öte yandan Şanlıurfa'da Ceylanpınar ilçesine 7 km mesafede bir yük trenine ait 3 vagonun devrilmesiyle 200 km'lik rayda hasar oluştu. Sağanak yağış Batman kent merkezinde yaşamı olumsuz etkiledi. Van'ın Gürpınar İlçesi'ne bağlı Çavuştepe Köyü'nde 25 evi su basarken, tarlalar su altında kaldı. Mersin'de evleri su içinde kalan aileler geceyi sokakta geçirdi. Çınar ilçesine bağlı Alatosun Beldesi ve 9 köyde dere yatağında 100 ev boşaltıldı.

Sağanak yağışta Beykoz ve Sarıyer sular altında kaldı

Aşırı yağışlar İstanbul'da da etkili oldu. Bir süredir etkili olan yağış, Beykoz ağırlıklı olmak üzere Sarıyer, Ümraniye, Eyüp ve Gaziosmanpaşa ilçelerindeki bazı ev ve iş yerlerinde su baskınlarına neden oldu. Beykoz Tokatköy deresi Sülükhane mevkiinde dere yatağına yapılan ev ve iş yerleri sular altında kaldı. Akbaba köyünde serum üretimi yapılan Osel fabrikasında mahsur kalan yaklaşık 200 işçinin bir bölümü iş makinelerine bindirilerek kurtarıldı. Kemerburgaz yolu üzerindeki yaklaşık 10 fabrikada mahsur kalan işçiler, zodyak bot ve iş makineleri kullanılarak tahliye edildi. Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül, ilçede bin evi su bastığını bildirirken, ilçede ilk ve orta dereceli okullar iki gün süreyle tatil edildi. Akbaba köyü muhtarı Yüksel Kılıç, "Dere yataklarındaki binalar dereleri daralttı. Bu binaların acil olarak tahliye edilmesini istiyoruz." dedi. Sarıyer'de ise su baskını sonucu yıkılan gecekonduda kaldığı sanılan bir kişiye saatlerce ulaşılmaya çalışıldı. İş makineleri ve diğer araçların olay yerine girememesi üzerine ekipler, kazma ve küreklerle enkazda arama yaptı ama enkaz altında kalan vatandaş hayatını kaybetti.


Beykoz ağırlıklı olmak üzere Sarıyer, Ümraniye, Eyüp ve Gaziosmanpaşa ilçelerinde bazı ev ve işyerlerini su bastığını kaydeden İstanbul Valisi Muammer Güler, "31 Ekim tarihi itibarıyla meteorolojinin tespit ettiği yağış miktarı 55 kilogramdır. 1 Kasım itibarıyla tespit edilen yağış miktarı 88 kilogramdır. Yani metrekareye toplam 143 kilogram yağış, 2 günde alınmıştır. Uzun yıllar ortalamasının bir aylık 150 kilogram olduğunu varsayarsak, 2 günde 1 aylık ortalamaya yakın yağış olduğu görülüyor. Tabii bu, anormal bir yağıştır.'' dedi. Kemerburgaz'da Hamidiye Deresi'nin taşması İstanbul Caddesi üzerindeki birçok fabrikanın sular altında kalmasına neden oldu. Bir fabrikada sular yaklaşık 1 metreye yükselirken, işçiler yemekhane ve çatıya sığınmak zorunda kaldı.

Güneydoğu'da yağmurlar sürecek

Yurt genelinde bir haftadan beri etkili olan yağışlı hava etkisini kaybetmiyor. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde etkili ve sürekli yağışların olmasının beklendiğini açıkladı. Açıklamada yağışların, Bingöl, Erzincan, Tunceli, Hakkari, Elazığ, Erzurum, Bitlis, Malatya, Van, Adıyaman, Diyarbakır, Siirt, Şırnak ve Şanlıurfa başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde etkili ve sürekli olmasının beklendiği kaydedildi. Bu arada Diyarbakır'da, son bir hafta içerisinde metrekareye 94 kilogram yağış düştüğü bildirildi. Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, metrekareye 94 kilogram yağışın yıllık yağış miktarının 5'te birine tekabül ettiğini söylediler. Açıklamada, "Yarın yağışlar bir nebze de olsa azalacak. Ancak cuma gününden itibaren pazar gününe kadar yine etkili aralıklarla sağanak yağış bekleniyor." denildi.

Felaketin bilançosunu gözyaşları içinde anlattı

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, sel felaketinin yaşandığı Diyarbakır'ın Çınar ve Bismil ilçelerinde incelemelerde bulundular. Helikopterle Çınar'a geçen bakanlar Aksu ve Eker, Çınar Kaymakamı Hasan Tanrıseven'den son durum hakkında bilgi aldı. Kaymakam Tanrıseven, çalışmalarla ilgili bilgi verirken gözyaşlarını tutamayarak ağladı. İçişleri Bakanı Aksu, burada yaptığı konuşmada, vatandaşların yarasını saracaklarını belirterek, "Bundan kimsenin kuşkusu olmasın." dedi. Tarım Bakanı Eker ise, tüm birimleriyle iş başında olduklarını belirterek, "İlk tespitlerimize göre 70 bin dekar alanda hasat yapılmamış pamuk ekiliydi. Tamamen sel suları altında kaldı." şeklinde konuştu.

Düğünden dönen minibüs sele kapıldı

Diyarbakır'da yaşanan başka bir olay da yürekleri burktu. Mardin'in Savur ilçesi İşgören köyünden 14 kişi önceki gün erkenden bir minibüsle Diyarbakır'ın Bağlar semtindeki köylüleri Serdar Adanır'ın düğününe gitti. İşgörenliler dönüş yolunda selle karşılaştı. Minibüsleri çamura saplanınca tanıdıklarını telefonla arayarak yardım istediler. Yardım için traktörle hareket eden Çatalca köylüleri, halatla bağladıkları minibüsü kurtaracakken dağlardan büyük bir gürültüyle inen sel sularına kapıldı. Dördü çocuk 12 kişi kapısını açma imkanını yakalayamadan minibüs içerisine dolan sularla hayatlarını kaybetti. Acı haberlerden biri de Diyarbakır'ın Çınar ilçesinin Meydan köyünden geldi. 5 kişilik Tekin ailesi selden kurtulmak için evin önündeki ağaca yöneldi. Baba Vasfi Tekin (26), iki oğlu Süleyman (8) ve Hamza'yı (2) ağaca çıkarmayı başardı. Daha sonra eşi Saliha Tekin'in (25) elini tutup ağaca çekmek isterken annesinin kucağında bulunan 10 yaşındaki Umut suya düştü. Çocuğunu kurtarmak için kendini azgın sulara bırakan Saliha Tekin ve oğlu Umut sel sularında hayatını kaybettiler.

Yağış Suriye'de etkili oldu: 5 ölü , 16 kayıp

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan sağanak yağışlar, komşu ülke Suriye'de de can kaybına sebebiyet verdi. Haseki vilayetine bağlı Rasulayn kasabasında yağışlar nedeniyle su baskını ve sel sonucu 5 kişi öldü, 16 kişi kayboldu. Bu kişilerden 13'ünün Rasulayn kasabası sınırlarında seyahat eden yolcu minibüsünün sel sularına kapılması sonucu kaybolduğu öğrenildi.


İçişleri Bakanı Aksu, burada yaptığı konuşmada, vatandaşların yarasını saracaklarını belirterek, "Bundan kimsenin kuşkusu olmasın." dedi. Tarım Bakanı Eker ise, tüm birimleriyle iş başında olduklarını belirterek, "İlk tespitlerimize göre 70 bin dekar alanda hasat yapılmamış pamuk ekiliydi. Tamamen sel suları altında kaldı." şeklinde konuştu.

Düğünden dönen minibüs sele kapıldı

Diyarbakır'da yaşanan başka bir olay da yürekleri burktu. Mardin'in Savur ilçesi İşgören köyünden 14 kişi önceki gün erkenden bir minibüsle Diyarbakır'ın Bağlar semtindeki köylüleri Serdar Adanır'ın düğününe gitti. İşgörenliler dönüş yolunda selle karşılaştı. Minibüsleri çamura saplanınca tanıdıklarını telefonla arayarak yardım istediler. Yardım için traktörle hareket eden Çatalca köylüleri, halatla bağladıkları minibüsü kurtaracakken dağlardan büyük bir gürültüyle inen sel sularına kapıldı. Dördü çocuk 12 kişi kapısını açma imkanını yakalayamadan minibüs içerisine dolan sularla hayatlarını kaybetti. Acı haberlerden biri de Diyarbakır'ın Çınar ilçesinin Meydan köyünden geldi. 5 kişilik Tekin ailesi selden kurtulmak için evin önündeki ağaca yöneldi. Baba Vasfi Tekin (26), iki oğlu Süleyman (8) ve Hamza'yı (2) ağaca çıkarmayı başardı. Daha sonra eşi Saliha Tekin'in (25) elini tutup ağaca çekmek isterken annesinin kucağında bulunan 10 yaşındaki Umut suya düştü. Çocuğunu kurtarmak için kendini azgın sulara bırakan Saliha Tekin ve oğlu Umut sel sularında hayatını kaybettiler.

Yağış Suriye'de etkili oldu: 5 ölü , 16 kayıp

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan sağanak yağışlar, komşu ülke Suriye'de de can kaybına sebebiyet verdi. Haseki vilayetine bağlı Rasulayn kasabasında yağışlar nedeniyle su baskını ve sel sonucu 5 kişi öldü, 16 kişi kayboldu. Bu kişilerden 13'ünün Rasulayn kasabası sınırlarında seyahat eden yolcu minibüsünün sel sularına kapılması sonucu kaybolduğu öğrenildi.


METREKAREYE 1 HAFTADA 94 KİLOGRAM YAĞMUR YAĞDI

Diğer taraftan, Diyarbakır'da, son bir hafta içerisinde metre kareye 94 kilogram yağış düştüğü bildirildi. Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, son bir hafta içerisinde metre kareye 94 kilogram yağışın düştüğünü ve bu miktarın yıllık yağış miktarının 5'te birine tekabül ettiğini söylediler. Devam etmesi beklenen yağışların özellikle öğleden sonra ve akşam saatlerinde etkili olabileceğini belirten yetkililer, şunları kaydetti:
"Yarın yağışlar bir nebze de olsa azalacak. Ancak cuma gününden itibaren pazar gününe kadar yine etkili aralıklarla sağanak yağış bekleniyor. Ancak toprağın suya doyması nedeniyle bundan sonraki yağışlar sel baskınları ve taşkınlara yol açabilir." Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin 3-4 gün içinde yağışın etkisi altına gireceğini ifade eden yetkililer, "Özellikle öğle saatlerinden sonra bölgeler sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Hava sıcaklıkları 14 ile 16 derece arasında değişecek. Hafta sonu ise 12 dereceye kadar düşecek" diye konuştular.

BATMAN'DA EVLER BOŞALTILDI

Sağanak yağış Batman kent merkezinde yaşamı olumsuz etkiledi. Dün akşam saat 20.00'de başlayan ve 23.00'e kadar süren yağış sonrasında kenar mahallelerde 100'ü aşkın ev ve işyerini su basarken, 20 civarında kerpiç ev hasar gördü.
Batman kent merkezinde İluh Deresi'ne yakın evlerin bir bölümü tahliye edildi. Vali Haluk İmga başkanlığında kriz masası oluşturuldu. Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, kentte altyapı şebekesinin sel sularını taşıyamadığını belirterek, "Zararımız milyarlarca. Şu anda kestirmek mümkün değil. Hasar tespit komisyonun ardından hasar rakamı kesinlik kazanacak" dedi. Beşiri İlçesi'nde de dün akşam etkili olan sağanak yağış sonucu 40'a yakın ev ve işyerini su bastı, sele kapılan 3 küçükbaş hayvan telef oldu.
Öte yandan Batman-Diyarbakır arasında sefer yapan yolcu treni iki saat süreyle mahsur kaldı.

BATMAN'DA 3 GÜN BOYUNCA SICAK YEMEK

Batman Belediyesi'nce selden zarar görenlere 3 gün boyunca sıcak yemek dağıtılacak. Belediye Başkanlığı'ndan yayınlanan açıklamada, 31 Ekimde Batman'ın, tarihinin en büyük felaketi ile karşı karşıya kaldığı belirtildi. Sağanak yağışın yol açtığı sel felaketinin Batman'da beklenmedik tahribata yol açtığı kaydedilerek belediyenin tüm ekipleri ile seferber olduğu belirtildi.
Açıklamada, "Selden en çok etkilenen bölgeler olan Petrolkent, 19 Mayıs ve İpragaz mahalleleri ve merkezde belediyemiz tarafından 3 gün boyunca sıcak yemek dağıtımı yapılacaktır. Batman Valiliği öncülüğünde bir kriz masası oluşturulmuştur. Hasar tespit komisyonu, zarar gören vatandaşlarımızın zararlarını yerinde tespit edecektir. Zarar gören vatandaşların Bayındırlık Müdürlüğü'nde oluşturulan hasar tespit komisyonuna başvurmaları gerekmektedir" denildi.

VAN VE BİTLİS'TE DURUM

Bölgede 4 günden bu yana etkili olan sağanak yağışlar sırasında Van'ın Gürpınar İlçesi'ne bağlı Çavuştepe Köyü'nde 25 evi su basarken, içindeki eşya kullanılamaz hale geldi, ekili tarlalar su altında kaldı. Bitlis'in Tatvan İlçesi'ndeki 2 mahalledeki 4 evde hasar meydana geldi.
Aşırı yağışlar sonucu evlerinin bir bölümü kullanılamaz hale gelen halkın yardımına, gece geç saatlerde belediye ekipleri koştu. Yetkiller, zarar gören ailelere yardım yapılacağını belirtirken, Ahlat- Adilcevaz Karayolu da kaya parçalarının düşmesi sonucu zaman zaman trafiğe kapandı.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa il merkezine bağlı Kaynaklı, Akçalı, Aktaş, Çamlıdere, Yenisu, Karatepe, Güçlü, Kalecik, Körkuyu, Taşlıca Şeyhçoban, Gümüştaş, Eğrice, Çoban, Mutluca, Kahraman, Ambartepe, Köse, Anaz, Konuş ve civarındaki bazı köylerde evlerin afete maruz kaldığı bildirildi.
Cüllap deresinin taşması ihtimaline karşı derenin yakınında bulunan ve zarar görmesi muhtemel evlerde ikamet edenlerin tahliye edildiği ve bu vatandaşların yakınların yanına yerleştirildiği kaydedildi. Ceylanpınar ilçesine 7 Kilometre mesafede bir yük trenine ait 3 vagonun devrildi. 200 metrelik rayda hasar meydana geldi. İl genelinde 27 Ekimden beri devam eden yağışlar nedeniyle Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğünce yapılan tespitlerde 140 ağır, 148 orta ve 256 hafif hasarlı konut belirlendi.

ARAMA-KURTARMA EKİPLERİ

Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Şırnak'ta meydana gelen su baskınları dolayısıyla arama kurtarma çalışmalarına başlandığını bildirdi. Başbakanlık Basın Merkezi'den yapılan yazılı açıklamada, 31.10.2006 Salı günü akşam saatlerinde başlayan etkili yağışların Mersin, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Şırnak illerinde sel ve su baskınlarına neden olduğu bildirildi. Açıklamada, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü'nce Erzurum Arama-Kurtarma Birliğinden 25 kişilik arama-kurtarna ekibinin, 1 adet kurtarma ve 1 adet personel aracı, 8 adet motopom ile kurtarma botları ve diğer ekipmanların hava yoluyla Şırnak iline nakli amacıyla Genel Müdürlük koordinasyonunda Genelkurmay Başkanlığı'nca 1 adet C-l30 tipi nakliye uçağının tahsis edildiği kaydedildi.

KIZKALESİ SELE TESLİM

Mersin'in Erdemli İlçesi'ne bağlı Kızkalesi Beldesi sele teslim oldu. Silifke-Mersin karayolu ulaşıma kapandı. Selden zarar gören yerlerde kurtarma ve yardım çalışmaları başlatıldı.

SEL VE HEYELAN YÜZÜNDEN YOLLAR KAPANDI

Bu arada; yurtta yaşanan yağışlar sonucu oluşan sel ve heyelan nedeniyle, bazı yolların ulaşıma kapalı olduğu bildirildi. Karayolları Genel Müdürlüğü'nden yıyanlanan yazılı açıklamada, Diyarbakır-Çınar yolunun 32, Şırnak-Uludere yolunun 8 ve Diyarbakır Bismil ayrımı-Tepe yolunun 10. kilometrelerinin sel nedeniyle ulaşıma kapandığı belirtildi. Doğanhisar-Hüyük yolunun 5. kilometresinin de heyelan nedeniyle kapandığı kaydedildi.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?