Hamas kendi bankasını kuruyor
Hamas, İsrail'in para ambargosuna tedbir amacıyla 20 milyon dolar sermaye ile banka kuruyor.

Dünya Bülteni / Haber Merkezi
İsrail'in para ambargosu uyguladığı Gazze'de fiili yönetimi elinde bulunduran Hamas örgütü, kendi bankasını açıyor. Hamas'ın ilk bankasının sermayesinin 20 milyon dolar.
Hamas'ın onay verdiği, Gazze'de açılacak bankanın kuruluş işlemlerini yürüten ve açıldığında da Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yapması beklenen Alaa Refati, Filistin'in yerel haber ajanslarından Ma'an'a yaptığı açıklamada, "Ulusal İslami Bank" adlı bankanın, uluslarası mali krizin içinde bulunduğu, uluslararası büyük bankaların krize yenildiği ve İsrail'in nakit transferini engelleyerek Gazze'de para darboğazına yol açtığı bir dönemde, bu tür sorunlara karşı mücadele için kurulduğunu belirtti.
Refati, bankanın Aralık ayının 28'inde açılmasının planlandığını, merkezinin de Gazze kenti olacağını söylerken, Gazze Şeridi, Batı Şeria ve yurtdışındaki Filistinliler'in de bankanın hisselerinden alabileceklerini kaydetti.
Alaa Refati, bankanın kuruluşunun önünde bazı engellemeler de bulunduğuna işaret ederek, Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi'nin yeni bankaya izin vermediğini dile getirdi ve Filistin Para İdaresi Başkanı Cihad El Vezir'in, banka ile ilgili sözlerine işaret etti.
Ramallah'taki Filistin Para İdaresi, bankaların kurulma ve faaliyet izinlerini veriyor. Ancak Filistin Para İdaresi, Hamas'ın kuracağı bankanın otomatik olarak işlem yapamayacağını ileri sürerek, kurulsa bile Batı Şeria ve küresel bankacılık sistemindeki fonlara ulaşamayacağını bildirdi.
Filistin Para İdaresi Başkanı Cihad Vezir, "Filistin Para İdaresi'nin böyle bir bankaya lisan verme yetkisi yok. Böyle bir banka kurulursa, çalışmasını durdurmak için her türlü yasal girişimde bulunacağız" dedi.
Gazze'de yeni bir bankanın gerekli olduğunun altını çizen Refati ise, Gazze Şeridi'nde faaliyette bulunan bankaların ulusal bankalar olmadığını, bankaların karlarının Gazze'ye değil, başka ülkelere gittiğini ifade etti.
Refati, bankada İslami kuralların benimseneceğine dikkati çekerken, "İsrail şekeli en fazla kullanılan para iken, İsrailli bankalarla çalışmaya da karşı olmadıklarını" kaydetti.