banner39

Hasan Turabi tutuklandı

Sudanlı muhalif lider Hasan Turabi, bu sabah tutuklandı

Arşiv 15.01.2009, 11:02 15.01.2009, 11:48
Hasan Turabi tutuklandı

 

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

Sudanlı muhalif lider Hasan Turabi'nin ofisinden yapılan açıklamaya göre Sudan yönetimi, Turabi ve partisinden üst düzey bir yetkiliyi 15 Ocak 2009 Perşembe günü tutukladı.

Ofis yetkilisi Ivaz Babekr, "20 kadar polis, iki kamyonla eve gelerek Turabi'yi götürdüler. Herhangi bir açıklama getirmediler, sadece kendileriyle birlikte gelmesini istediler." dedi.

Sudan yönetimi, Turabi'nin liderliğini yaptığı Halk Kongre Partisi'nin dış ilişkiler sorumlusu Beşir Adem Rahme'yi de tutuklarken, iki kişinin Turabi'nin evine gelerek kendisi hakkında soruşturma yapılacağını belirttiklerini kaydetti.

Bu tutuklamanın, muhalif İslamcı lider Hasan Turabi'nin geçtiğimiz hafta devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in Darfur'da yaşanan iç savaş sırasında meydana gelen olaylardan sorumlu olduğunu dolayısıyla Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne teslim olması gerektiğini açıklamasının hemen ardından gelmesi dikkat çekti.

Yaptığı basın açıklamasında Hasan Turabi, "Siyasi olarak biz, Beşir'in Darfur'da yapılan tehcir, köylerin yakılması, gasp ve tecavüzlerden sorumlu olduğunu düşünüyorum. Bana göre bu katliam ve tecavüzler istisnai olaylar değil sistematik olaylardır." Demişti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Levis Morino O'campo, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in Darfur bölgesinde sistematik katliam ve tecavüz yaptığı suçlamasında bulunmuş, mahkemenin yakında Beşir hakkında tutuklama kararı çıkartacağını söylemişti.

Geçtiğimiz hafta da konuyla ilgili araştırma yapan Çin delegasyonu, tutuklama kararı çıkarsa durumların Sudan'da çok daha kötüye gideceğini belirtmiş, Sudanlı gazetelerin Sudan istihbarat başkanı Salah Goş'a dayandırdığı haberinde mahkemenin böyle bir karar alması durumunda ülkede yabancılara yönelik saldırıların artabileceği uyarısında bulunmuştu.

Turabi, Beşir'in tutuklanarak içeri girmesi ve ardından Sudan'a yaptırım ve ambargo uygulanması durumunda merkezi otoritenin zayıflamasından endişe ettiğini söylemişti.

Bu taktirde durumların 1991'den beri iç savaş yaşayan Somali'den çok daha kötü olabileceğini belirterek, "Biz Somalililer gibi aynı dile ve aynı dine sahip tek bir ulus değiliz." şeklinde konuşmuştu. BM'ye göre 2003 yılında patlak veren Sudan'ın doğusunda yaşanan iç savaşta 300 bin kişinin öldüğünü iddia ederken Sudan yönetimine göre bu rakam sadece 10 bin..

Darfur sorunun yanı sıra Sudan'ın güneyinde de önemli bir bölümü Hıristiyan olan azınlıkla da sorun yaşanmıştı.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?