banner39

Heniye'den 'diyet' önerisi

Eş-Şarku’l-Evsat gazetesi ise bugünkü sayısında Filistin Başbakanı İsmail Heniye’nin çatışmalarda hayatını kaybedenlerin ailelerine diyet verilmesini önerdiğini bildiriyor.

Arşiv 06.07.2018, 09:30 06.07.2018, 09:31
Heniye'den 'diyet' önerisi

20 Aralık 2006 Çarşamba

 

 

Dünya Bülteni Haber Merkezi

 

İhsanoğlu Gazze’de ve İKÖ Filistin için devrede

 

Suudi Arabistan’da yayınlanan El-Cezire gazetesinin bugünkü sayısında yer alan bir haberde, İslam Konferansı Örgütü Genel Serkreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Gazze’de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la görüştüğü bildiriliyor.

 

İhsanoğlu görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Filistin’e Filistinliler arasında sükuneti sağlama ve krizi aşma yönündeki bazı fikirleri görüşmek için geldiğini söylemiş.

 

El-Cezire’nin haberine göre İhsanoğlu, İK֒nün Filistin’i birlik ve bütünlük içinde görmek istediğini ve Filistinlileri birbirleriyle çatışırken gören İslam Dünyası’nın bundan duyduğu acıyı ifade etmiş.

 

Gazete, İKÖ Genel Sekreteri’nin krizin çözümü için Filistin’e taşıdığı düşüncelerin ne olduğunu açıklamadığını, sadece olumlu düşünceler olduğunu belirtmekle yetindiğini ve Gazze’de Filistin Başbakanı İsmail Heniye ile görüşmesinden sonra daha ayrıntılı bilgi vermeyi vaat ettiğini yazıyor.

 

 

Heniye’den 'diyet' önerisi

 

Eş-Şarku’l-Evsat gazetesi ise bugünkü sayısında Filistin Başbakanı İsmail Heniye’nin çatışmalarda hayatını kaybedenlerin ailelerine diyet verilmesini önerdiğini bildiriyor.

 

Haberde ayrıca, Heniye’nin 1967 sınırlarında kurulacak Filisitn Devleti karşılığında 20 yıllık uzun vadeli bir ateşkese hazır olduklarını söylediği, konuşmasında Mahmud Abbas’a sorumluluğu yükleyerek “Daha başından yetkilerin bu hükümetten alınarak Başkan’a verilme hikayesini yaşadık. Hükümetin kurulduğu ilk andan itibaren içte ve dışta olağan dışı şartlar konuldu” dediği belirtiliyor.

 

Suudi Arabistan Er-Riyad gazetesinde Heniye’nin basın toplantısıyla ilgili verilen haberde ise, Heniye’nin Arap Birliği’nin girişimini reddetmediklerini ve Filistin Hükümeti ve Hamas Hareketi olarak Suudililere saygı ve takdir duyguları beslediklerini söylediği yazıyor.

 

Birleşik Arap Emirlikleri’nde yayınlanan El-Halic gazetesi, “İşgal kurşunuyla 4 şehit, fitne ateşiyle başlığıyla verdiği haberde, Hamas ve El-Fatih taraftarları arasında çıkan çatışmalarda 6 kişi ölürken aynı gün 4 Filistinlinin İsrail askerleri tarafından şehit edildiği yazıyor.

 

Haberde, Heniye’nin basın toplantısına da değinilerek, Filistin Başbakanı’nın Amerika’yı hükümetini düşürmeye çalışmakla suçladığı bildiriliyor.

 

 

El-Faysal: Suudi Arabistan Irak’ta herkese eşit mesafede

 

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El-Faysal, dün düzenlediği basın toplantısında, Suudi Arabistan’ın Irak’ta Sünnileri desteklediği yönünde basında yer alan haberleri yalanlayarak ülkesinin Irak’taki bütün gruplara eşit mesafede durduğunu açıklamıştı.

 

Bugünkü Suudi Arabistan gazetelerinin hepsinde bu konuyla ilgili haberler yer alıyor.

 

Er-Riyad gazetesinin haberinde, Suud El-Faysal’ın, Irak’ta krizin başlamasından ve Irak Hükümeti’nin kurulmasından beri Suudi Arabistan’ın herkese eşit mesafede olduğunu ilan ettiğini ve hiç bir grubun koruyucusu konumunda olmadığını söylediği yazıyor.

 

Londra’da yayınlanan El-Hayat gazetesi ise aynı konuyla ilgili haberinde, “Suudi Arabistan Irak’ın istikrarını ve bütünlüğünü destekliyor” diyor.

 

Er-Riyad ve El-Hayat’ın haberlerinde, Suud El-Faysal’ın Washington Büyükelçisi Türki El-Faysal’ın kişisel nedenlerle istifa ettiğini açıkladığı da yazıyor.

 

 

Bir fincan suda koparılan fırtına

 

Eş-Şarku’l-Evsat gazetesi yazarlarından Fehmi Hüveydi, bugünkü makalesinde geçen hafta kamuoyunu meşgul eden “Müslüman Kardeşler milisleri” haberlerini ve olay etrafında koparılan fırtınayı ele alıyor.

 

ميليشيات الإخوان في الجامعة والأمن،

 

 

Yazısına, “Geçen hafta boyunca haberler Irak’ta, Filistin’de ve Lübnan’da yaşananlarla ilgili olduğu halde, Mısır kamuoyunu “Müslüman Kardeşler milisleri” adı verilen medya fişeği meşgul etti” diye başlayan Hüveydi, olayın büyütüldüğüne dikkat çekerek alaycı bir üslupla “Öyle ki, olayı ciddiye alıp Mısır’ın milislerden kurtarılmasını isteyenlerin çıkmasından koktum” diyor.

 

Mısır’ın son 30 yılda siyasi hareketliliğe şahit olduğunu ve hükümet ile toplumun diğer kesimleri arasında çekişmelerin yaşandığını, Müslüman Kardeşler Hareketi ile hümüketin çekişmesinin bu dönemde de sürdüğünü yazan Hüveydi, palamento, belediye, sendika ve öğrenci birlikleri seçimlerinde bu çekişmenin daha da arttığını belirtiyor.

 

Sendika ve öğrenci birlikleri seçimlerinde Müslüman Kardeşler adaylarının seçimlere sokulmadığını belirten Hüveydi, Ezher Üniversitesi’ndeki öğrencilere baskı uygulandığı ve öğrencilerin de bunun üzerine alternatif öğrenci birliği seçme yoluna gittiğini fakay üniversite yönetiminin buna sekiz öğrenciyi okuldan atarak cevap verdiğini, öğrencilerin de bunun üzerine protesto gösterisi yaptığını ve rektörlük binası önünde oturma eylemi düzenlediklerini yazıyor.

 

Protesto gösterileri sırasında öğrencilerin vakti değerlendirmek için tiyatro gibi çeşitli faaliyetler sunduklarını, beden eğitimi öğrencilerinden bir grubun ise siyah elbiseler giyerek ve yüzlerini kapatarak 10 dakika ile yarım saat arası karete ve kungfu gösterisi yaptığını, olayın basına yansıtılarak büyütüldüğünü kaydediyor.

 

Hüveydi makalesinde, öğrencilerden hiçbirinin eslinde sopa veya cebinde ustura olmadığı halde “milisler” olarak nitelendirilmelerini eleştirerek medyanın kampanyasının insanlar arasında korku yaymaya yettiğini belirtiyor.

 

Yazar, gösteriyi yapan gençlerin davranışının da aşırı derecede ahmaklık olduğunu, üniversitenin böyle bir gösterinin yapılacağı yer olmadığını ve konumun bu davranışı gerektirmediğini söylüyor.

 

 

Suriye’ye Rus teklifi: El-Hariri Mahkemesi’ne karşılık Es-Senyora Hükümeti

 

Birleşik Arap Emirlikleri’nde yayınlanan El-Beyan gazetesinin bugünkü sayısında yer alan bir haberde, Rusya’nın Suriye ve Lübnan arasında gerçekleşecek bir alışveriş paketi hazırladığı, pakette Suriye’nin Fuad Es-Senyora başkanlığındaki Lübnan Hükümeti’ni devirme çabalarından vazgeçmesi karşılığında Rusya’nın da Refik El-Hariri cinayetine bakacak uluslararası nitelikteki mahkeme konusunda Suriye’ye yardımcı olmasının teklif edildiği yazıyor.

 

 

Haberde ayrıca, Suriye’nin Rusya’dan hava savunma sistemleri ve denizaltı satın alacağı bildiriliyor.

 

 

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?