Hizbullah'tan ABD'ye tepki
Hizbullah ABD'yi, Lübnan'ın içişlerine karışmakla suçladı. Nasrallah, ciddi görüşmelerin başladığını söyledi.

Sözcü bu girişimi Hizbullah, Suriye ve İran'ın birlikte planladığını, amaçlarının da eski Lübnan başbakanlarından Refik Hariri'nin suikasti davasının uluslararası mahkemeye yansımasını engellemek olduğunu öne sürmüştü.
İran ve Suriye de bugün bu iddiayı reddettiler. Suriye hükümeti ABD'ye, Orta Doğu'daki hatalarını örtbas etmek için başka ülkeleri suçlamaktan vazgeçmesi ve olgun davranması çağrısında bulundu. Washington'daki Suriye Büyükelçisi İmad Mustafa, Amerikalıların Irak ve Lübnan politikalarının başarısız olduğunu, bunun sorumluluğunu da Suriye'ye yıkmaya çalıştıklarını söyledi.
"Amerika bundan daha olgun davranmalı" diyen İmad Mustafa, uluslararası mahkeme konusunda iddia edilenin aksine ülkesinin içinin rahat olduğunu belirtti.
Lübnan gergin
Tartışma, Lübnan'da siyasi gerilimin yükseldiği bir döneme rastlıyor. Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah, bu ayın ortalarına dek bir ulusal birlik hükümeti kurulamadığı takdirde seçimlere gidilmesi için barışçı gösteriler yapılması çağrısında bulunmuştu. Hizbullah kabinede bakanları bulunmasına karşın, müttefiklerinin de kabineye girmesini istiyor.
Amerikan yönetimi, Hizbullah'ın amacının kabinede alınan kararları veto edebilecek konuma gelmek ve bu gücü kullanarak Hariri olayının uluslararası mahkemeye gitmesini engellemek olduğunu söylüyor. Hariri suikastini soruşturan BM savcıları olaya Suriye ve Lübnanlı istihbarat görevlilerinin karıştığını kaydetmişti.
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah: Ciddi görüşmeler başladı
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, 12 Temmuzda Hizbullah örgütünce kaçırılan İsrailli askerlerin akıbeti konusunda ciddi görüşmelere başlandığını duyurdu. Hizbullahın televizyonu El Manara 3 saatlik bir mülakat veren Nasrallah, Lübnan siyasetinden İsraile karşı direniş ve ABDnin bölge politikalarına değin geniş açıklamalarda bulundu. Beyruttaki zafer gösterisinden sonra televizyonda verdiği ilk demecinde Nasrallah, BM Genel Sekreteri Kofi Annanın atadığı bir BM yetkilisinin Hizbullah ve İsrailli yetkililerle görüşmelere başladığını belirtti. Nasrallah, ayrıntılar hakkında bilgi veremeyeceğini kaydeden Nasrallah, ancak karşılıklı olarak fikirler, teklifler ve şartların ortaya konulması aşamasına gelindiğine dikkat çekti. Nasrallah, Bu konuyla ilgili tüm tarafları, bunların ciddi görüşmeler olduğu konusunda temin etmek isterim. Görüşmelerin medyadan uzak tutulması daha iyi olur. Bu konu doğru yolda. İlerleme kaydediyoruz. Ne kadar sürer? Bu, görüşmelerin tabiatına bağlı bir durum diye konuştu.Hizbullah lideri açıklamasında, Geçtiğimiz altı yıl için bir savaş bekliyorduk ve hazırlanmıştık. Şimdi silahımız var ve hazırlanmaya devam ediyoruz. Kara, hava ve denizde savaşabilecek gücümüz var. Lübnan direnişi güçlüdür ve İsrailliler, bizi incitmeyi başaramayacak dedi. İsrailin Lübnana saldırısı, direnişin onları yenebileceğini göstermiştir diyen Nasrallah, İsrailin sınır köyü Ayt Eş-Şaabı ele geçiremediğini hatırlattı ve Bundan sonra İsrail Lübnana saldırmak isterse iki kere düşünecek dedi. Savaş süresinde Lübnandaki kayıpların ve Lübnanda meydana gelen zararın abartıldığını kaydeden Nasrallah, Savaştan sonra 2 bin kişinin öldüğü açıklandı. Bu doğru değil. Kayıp sayısı binden biraz fazla. İsrailin çektiği acı da kolay değildi ifadesini kullandı.
Savaş süresince direniş ordusunun stratejisinin doğru olduğunu kaydeden Nasrallah, bu ordunun Ortadoğudaki en güçlü orduya dahi karşı koyabileceğini belirtti. Söyleşide, ABDnin Ortadoğudaki planlarının başarısızlık ve çökmeyle karşı karşıya olduğunu da belirten Nasrallah, Vietnamda olduğu gibi, Ortadoğuyu Arap ve İslam dünyasını da terk edecekler. Onlara güvenenlere Vietnam tecrübesinden ders çıkarmalarını tavsiye ediyorum ifadeleriyle Lübnandaki ABD destekli muhalifleri uyardı.
ABDnin Irak ve Afganistanda da başarısızlığa uğradığını vurgulayan Nasrallah, Afganistan ve Irakta süren şiddetten ABDnin sorumlu olduğunu ifade etti. Washington yönetimine karşı Arap dünyasındaki düşmanlığın sebebinin aşırıcılık olmadığını da belirten Nasrallah, ABDnin Ortadoğudaki planlarının başarısızlık, hayal kırıklığı ve çöküşe mahkum olduğunu ve ABDnin bölgede geleceğinin olmadığını ifade etti. Nasrallah, sözlerine şöyle devam etti; Lübnan hükümeti son bir buçuk yılda neyi başardı? Lübnanın ekonomik krizden çıkması için ABD ve onun müttefikleri hangi yardımda bulundu? Moral ve diplomatik destek verdikleri doğru; ancak Amerikan yardımı sayesinde neyi başardılar?