Hükümet ne yapacak?
Hükümetin, yargı krizinde ani tepki vermek yerine, muhalefetle uzlaşarak Anayasa'yı değiştirmeye çalışacağı öğrenildi.

Okan Haksever / Dünya Bülteni / Ankara
Yargı kurumları ile yaşanan gerginlik üzerine yapılan ilk toplantıda “Bekle gör” politikası izleme kararı alan Hükümet, yargı reformunu da içine alan anayasa değişikliği için muhalefeti zorlayacak.
HSYK’nın, Erzircan Başsavcısı İlhan Cihaner’in tutuklanması üzerine Ezurum’daki 5 savcının özel yetkilerini kaldırma kararı almasının ardından çıkan “Erzincan krizi” Hükümet’i durum değerlendirmesi yapmaya zorladı. Önceki akşam Erdoğan’ın 7 hukukçu kurmayıyla yaptığı 3 saatlik toplantıdan, “Sert tepki verelim ama karşı hamle için aceleci olmayalım; bekleyip görelim” kararı çıktı. Alınan bilgilere göre toplantıda, muhalefet partileriyle önce örtülü sonra açık dirsek teması kurulması kararlaştırılırken, Muhalefetin anayasa değişikliğine destek vermesi halinde Meclis gündemine getirilecek.
DESTEK VERMEYEN MUHALEFET HALKA ŞİKAYET EDİLECEK
Muhalefetin destek vermemesi halinde ise, muhalefet partileri, “halka şikayet edilerek”, “demokrasi mücadelesinde bizi yalnız bıraktılar” teması işlenecek. Özellikle MHP ve BDP seçmenine, bu partilerin yöneticileri şikayet edilecek.
ERKEN SEÇİM SEÇENEKLER ARASINDA
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya’nın AK Parti hakkında yeni bir kapatma davası açması halinde ise erken seçime gitme konusu da masadaki seçenekler arasında yer alırken, tek başına anayasa değişikliği getirme konusu da kapatma davasına karşı yapılabilecek bir hamle olarak yedekte tutulacak. Ancak erken seçim kararı alma, son aşamada yapılacak karar olarak “uzak ihtimal” olarak görülüyor.